ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Αθλητισμός Ατομικά 13 Έλληνες επιχείρησαν να μιμηθούν τον Φειδιππίδη!
13 Έλληνες επιχείρησαν να μιμηθούν τον Φειδιππίδη! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 09:47

13 Έλληνες επιχείρησαν να μιμηθούν τον άθλο του Φειδιππίδη! Μόνο ένας τα κατάφερε. Τον (ξανα)θυμόμαστε σήμερα! Όταν ο ζαλισμένος Λούης τερμάτιζε στο Παναθηναϊκό Στάδιο την 10η Απριλίου 1896 (με βάση το γρηγοριανό ημερολόγιο) και τον υποδέχονταν ο Βασιλιάς Γεώργιος και ο Διάδοχος Κωνσταντίνος μεταξύ άλλων, έγραφε την πρώτη θρυλική ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Όταν το 1894 λήφθηκε η οριστική απόφαση για διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Μπρεάλ, θαυμαστής της αρχαίας Ελλάδας, πρότεινε στο φίλο του, Βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν τη διεξαγωγή μαραθωνίου: Την απόσταση που διήνυσε τρέχοντας ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Φειδιππίδης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη επί των Περσών. Ο Φειδιππίδης βέβαια είχε πολεμήσει στην πρώτη γραμμή νωρίτερα.

 

Φυσικά οι Έλληνες ενθουσιάστηκαν, δίχως να υπολογίσουν τη ζέστη. Δεκαεπτά θαρραλέοι παρατάχθηκαν στην εκκίνηση στον Μαραθώνα. Ανάμεσα στους 13 Έλληνες ήταν και ο 23χρονος Σπύρος Λούης, πέμπτος στους αγώνες πρόκρισης με τρεις ώρες, 18 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Ήταν επιλαχών και δεν άνηκε σε κανένα αθλητικό σύλλογο.

Στο τέλος, όταν μπήκε ο Λούης στο στάδιο, γνώρισε την αποθέωση. "Μου φάνηκε πως στο πλευρό του έτρεχαν οι αρχαίοι Έλληνες. Δεν είχα ξανακούσει στη ζωή μου τόσες ζητωκραυγές".

Στα τελευταία μέτρα έτρεχαν μαζί του ο Βασιλιάς και ο Διάδοχος, ενώ μετά τον τερματισμό οι κυρίες της καλής κοινωνίας τον έρεαν με τα κοσμήματα τους. Στον τερματισμό ο Λούης υπέβαλε τα σέβη του στον Βασιλιά. Τερμάτισε σε δύο ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Δεύτερος τερμάτισε ο Βασιλάκος, επτά λεπτά πίσω από τον νικητή και τρίτος ο 19χρονος Σπυρίδων Μπελόκας.

Ο Λούης έγινε εθνικός ήρωας εν μια νυχτί. Η νίκη του ήταν πρώτο θέμα σε όλες τις εφημερίδες της εποχής, ενώ για παράδειγμα ο θάνατος του πρώην Πρωθυπουργού, Σπυρίδωνα Τρικούπη στη Γαλλία δεν αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο σεβασμό.

 

 

 

 

Δείτε ακόμα...

422 χλμ. χωρίς στάση έτρεξε ο Ελληνοαμερικάνος Ντιν

422 χλμ. χωρίς στάση έτρεξε ο Ελληνοαμερικάνος Ντιν που άλλαξε τη...

Περισσότερα...

1000$ έχασε σε "περίεργο" στοίχημα ο Σακίλ Ο Νηλ!

1000 δολλάρια έχασε σε "περίεργο" στοίχημα ο Σακίλ Ο Νηλ!Ο Σακίλ Ο'...

Περισσότερα...

3 συνεχείς νίκες για το πετρελαιοκίνητο Audi R10 TDi

  3 συνεχόμενες νίκες κατέκτησε στον 24ωρο αγώνα αντοχής του Le Mans,...

Περισσότερα...

7 Πρωταθλήματα F1 ο Schumacher

7 Παγκόσμια Πρωταθλήματα F1 κατακτήσε ο Micheal Schumacher, από τα 16 στα...

Περισσότερα...

50 Μπάλες... το κόστος μιας μεταγραφής!

50 Μπάλες... το κόστος μιας μεταγραφής! Στην εποχή του άκρατου...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση