ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Άλλα 52 χρόνια Ελληνικού Πολιτισμού στη Βενετία.
52 χρόνια Ελληνικού Πολιτισμού στη Βενετία. Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Maria   
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 11:37

52 χρόνια λειτουργίας μετράει το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού Βενετίας, το οποίο είναι το μόνο επιστημονικό ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας με δράση στο εξωτερικό.

Το Ινστιτούτο αυτό, όλα τα χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο επιστημονικό έργο και δραστηριότητα στην αξιοποίηση και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού. Μεγάλος αριθμός από βυζαντινολόγους και ιστορικούς που σήμερα διδάσκουν στα ελληνικά πανεπιστήμια υπήρξαν υπότροφοι του Ινστιτούτου για το ερευνητικό τους έργο. Επιβαρύνει ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα έσοδά του προέρχονται, σύμφωνα με το καταστατικό του, από τα ακίνητα της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας. Kαι όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως, τα 12 τελευταία χρόνια, τα έσοδά του έχουν αυξηθεί κατά 200%.


Στο διάστημα αυτό έχουν ανακαινιστεί πολλά μνημεία και κτίρια που εντάσσονται στην Ελληνική Κοινότητα Βενετίας (καμπαναριά, ναοί, μουσεία, εικονοφυλάκιο, εικονοστάσιο, αρχείο). Όλα έγιναν με δωρεές μεγάλων κοινωφελών ιδρυμάτων (Ιδρυμα Νιάρχου, Ιδρυμα Ωνάση, Ιδρυμα Κωστοπούλου, Ιδρυμα Λεβέντη, κ.ά.), χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο. Διαθέτει μία πολύ πλούσια βιβλιοθήκη, που υπερβαίνει τους 25.000 τόμους, με πολλά παλαίτυπα βιβλία που τυπώθηκαν στη Βενετία από τον 16ο ώς τον 18ο αιώνα. Στην ίδια βιβλιοθήκη φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα από τον 13ο αι. Όσο για το αρχείο του Ινστιτούτου, διαθέτει τεκμήρια που χρονολογούνται από το 1498 έως και το 1954 και αφορούν την ιστορία του Ελληνισμού της Βενετίας.


Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_20/01/2010_387435

 

Δείτε ακόμα...

5 τροφές, «εχθροί» του ύπνου

?????????????? ?????????? ???????; ???? ?????? ?? ???????? ??? ??? ??????? ??????. ?????????? ????? ??????? ??? ???????...

Περισσότερα...

10 παραξενιές του μυαλού μας

10 ?????????? ??? ?????? ???! ???? ?????? ??? ???????? ??? ??????? ???????????? ??? ??????? ??? ???????? ????????????....

Περισσότερα...

6 ιστορικές τοποθεσίες της Συρίας εκπέμπουν SOS

6 ιστορικές τοποθεσίες της Συρίας εκπέμπουν SOS! Εξι ιστορικές...

Περισσότερα...

70 κιθάρες του Ερικ Κλάπτον σε δημοπρασία

70 κιθάρες του Ερικ Κλάπτον θα μπουν σε μπουν σε πλειστηριασμό την...

Περισσότερα...

33 Χρόνια Γιορτή Βιβλίου!

33 Χρόνια Γιορτή Βιβλίου! Μια γιορτή που επανέρχεται στο Ζάππειο,...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση