ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Άλλα 4 επισκέψιμες Ατλαντίδες
4 επισκέψιμες Ατλαντίδες Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 08:43

4 επισκέψιμες Ατλαντίδες! Μια βόλτα σε τέσσερις μητροπόλεις οι κάτοικοι των οποίων δεν φαντάζονταν ποτέ ότι τα σπίτια τους θα είναι κάποτε κομμάτι ενός αρχαιολογικού χώρου.

Πέτρα, Ιορδανία

Λαξευμένη στα βράχια καταμεσής της ερήμου, κρυμμένη πίσω από ένα στενό φαράγγι -στο οποίο μετά βίας χωρούν να περπατήσουν τρία άτομα πλάι πλάι- η αρχαία πρωτεύουσα των Ναββαταίων, κτισμένη τον 60 αιώνα π.Χ., εγκαταλείφτηκε κάποια στιγμή, σκεπάστηκε από την άχλη του χρόνου και τη σκόνη της ερήμου, και παρέμεινε κρυμμένη επί χίλια πεντακόσια χρόνια, μέχρι να την ανακαλύψει τυχαία το 1812 ο Ελβετός εξερευνητής, Johann Ludwig Burckhardt. Σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και περισσότερο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO.

Timgad, Αλγερία

Το Timgad, ή Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi για τους φίλους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είναι ακριβώς αυτό που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για χαμένες πολιτείες, βγαλμένες από περιπέτειες τύπου Indiana Jones. Κτισμένη περί το 100 μ.Χ. κατόπιν εντολής του αυτοκράτορα Τραϊανού, εγκαταλείφθηκε δύο φορές, μία τον 5ο αιώνα και μία οριστικά, τον 7ο αιώνα, μετά από επιδρομή των Βανδάλων. Η άμμος της Σαχάρα σκέπασε την πόλη και διατήρησε τα αρχαία μνημεία της στην καλή κατάσταση που τα βλέπουμε σήμερα, μέχρι την επανανακάλυψη της το 1881. Σήμερα, τα ερείπια της αρχαίας πόλης αντικατοπτρίζουν την αρχιτεκτονική και την ζωή των ρωμαϊκών πόλεων στις αφρικανικές κτήσεις.

Ακρωτήρι, Σαντορίνη, Ελλάδα
Η λαμπερή πρωτεύουσα της Αρχαίας Θήρας που χάθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου, μαζί με το βασίλειο του Μίνωα, κατοικούταν αδιάλειπτα από το 4500 π.Χ., παρά το γεγονός ότι τον 17ο αιώνα π.Χ. καταστράφηκε από σεισμό και ξανακτίστηκε. Οι ανασκαφές, που συνεχίζονται με ρυθμούς χελώνας (ο αρχαιολογικός χώρος φημολογούταν στις αρχές του καλοκαιριού ότι θα άνοιγε φέτος για το κοινό, πράγμα που τελικά αναβλήθηκε για του χρόνου) έχουν φέρει στο φως πολυώροφα κτίρια με περίτεχνες τοιχογραφίες, βιοτεχνικούς χώρους, άριστη πολεοδομική οργάνωση με δρόμους και πλατείες και ένα απίστευτα αναπτυγμένο αποχετευτικό σύστημα, το οποίο περνούσε κάτω από το λιθόστρωτο και συνδεόταν απευθείας με τα σπίτια, μεταφέροντας -τραγική ειρωνεία- ζεστό νερό από το ηφαίστειο που έμελλε να τα κάψει.

Machu Pichu, Περού

Η χαμένη πόλη των Ίνκας, χτισμένη σε υψόμετρο 2.430 μέτρων σε μια από τις κορυφή των Άνδεων, κατοικήθηκε για μια μικρή μόνο περίοδο, πιθανότατα από το 1450 έως το 1572 μ.Χ., πριν εγκαταλειφθεί αμέσως μετά την κατάκτηση της Λατινικής Αμερικής από τους Ισπανούς. Οι κατακτητές δεν βρήκαν ποτέ την πόλη, και οι ντόπιοι μυστηριωδώς δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε αυτήν, με αποτέλεσμα η πόλη να παραμένει στη σφαίρα του μύθου μέχρι το 1911, όταν ο Αμερικανός Ιστορικός Hiram Bingham την έφερε στο προσκήνιο. Μελετητές και αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν το Machu Picchu ήταν κανονικός οικισμός, βασιλικό ανάκτορο ή θρησκευτικό ιερό.

Πηγή: http://www.in2life.gr/...

 

 

Δείτε ακόμα...

2 δισεκατομμύρια τιτιβίσματα το μήνα!

2 δισεκατομμύρια τιτιβίσματα το μήνα από το Twitter!!  Το Twitter...

Περισσότερα...

10 εντολές της Coco Chanel

10 εντολές της Coco Chanel! Ακολουθήστε τις διαχρονικές συμβουλές της...

Περισσότερα...

45,6% των Ελλήνων φλερτάρουν μέσω Διαδικτύου!

45,6% των Ελλήνων φλερτάρουν μέσω Διαδικτύου! Αυτό ανάμεσα σε άλλα,...

Περισσότερα...

20% 15χρονων μαθητών έχει χαμηλή ικανότητα ανάγνωσης

20% σε 15χρονους και 30% σε ενήλικες έχει χαμηλή ικανότητα ανάγνωσης....

Περισσότερα...

10 πρωταθλήτριες χώρες στα... διαζύγια!

10 ????????????? ????? ???... ????????, ???????? ???????? ?????? ??? ???????? ?????.   Σύμφωνα με τα...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση