ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Άλλα 5 βήματα για εύκολη αξιολόγηση σχολών!
5 βήματα για εύκολη αξιολόγηση σχολών! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 09:08

5 βήματα για εύκολη αξιολόγηση σχολών στο μηχανογραφικό, το οποίο καλούνται χιλιάδες μαθητές και γονείς να συμπληρώσουν αυτές τις μέρες.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι το μυστικό για τη σωστή επιλογή του υποψηφίου για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Οι «παγίδες» κρύβονται πρώτα στην επιλογή των σχολών, ειδικά για όσους  επιθυμούν να συνδυάσουν τις σπουδές με την επαγγελματική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα όμως ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις φυσικές κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Οι προβλέψεις για τις βάσεις των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων αποτελούν πρωτίστως ένα σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη. Ωστόσο οι προβλέψεις αυτές δεν οδηγούν σε σίγουρα αποτελέσματα, οπότε κριτήριο για την επιλογή μιας σχολής δεν είναι μόνο ο αριθμός των μορίων που θα απαιτήσει εφέτος για την εισαγωγή στα προγράμματά της.

Πέντε βήματα τα οποία βοηθούν ώστε να αποτυπωθούν σωστά διαβαθμισμένα οι προτιμήσεις των υποψηφίων στο μηχανογραφικό και ως εκ τούτου να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες της επιτυχίας τους, είναι τα παρακάτω:

1) Κατηγοριοποιούμε τις σχολές σε Α΄ (πρώτης προτίμησης), Β΄ (δεύτερης προτίμησης), Γ΄ (τρίτης προτίμησης) διατρέχοντας το σύνολο των σχολών και των δύο πεδίων που έχουμε επιλέξει. Οι περσινές βάσεις, σε αυτή τη φάση, μας είναι αδιάφορες. Οσες σχολές είναι εκτός και του παραμικρού ενδιαφέροντός μας, τις προσπερνούμε και δεν τις χαρακτηρίζουμε.

2) Επόμενο βήμα είναι η μελέτη κυρίως μέσω Διαδικτύου των προγραμμάτων σπουδών κάθε  επιλεγμένου από εμάς τμήματος, τις μεταπτυχιακές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα.

3) Ιεραρχούμε τις σχολές κάθε κατηγορίας με αύξοντα αριθμό 1, 2, 3... Ετσι αν  για παράδειγμα έχουμε χαρακτηρίσει 10 σχολές ως Α΄, 10 ως Β΄ και άλλες 10 ως Γ΄ θα έχουμε τις σχολές Α1, Α2... Α10, Β11, Β12... Β20, Γ21, Γ22... Γ30.

4) Σβήνουμε τους χαρακτηρισμούς Α΄, Β΄, Γ΄. Ο αριθμός ο οποίος είναι σημειωμένος δίπλα από κάθε σχολή αποτελεί τη σειρά προτίμησης με την οποία θα συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό δελτίο.

5) Στις περιπτώσεις των υποψηφίων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί μετεγγραφών, μπορούν να δηλωθούν και τμήματα εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας, αρκεί να υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στα οποία η μετεγγραφή είναι εξασφαλισμένη. Η αντιστοίχηση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τη συγκριτική ανάγνωση των τίτλων των σχολών, αλλά να αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στον πίνακα από το Υπουργείο Παιδείας. Ο σχετικός πίνακας βρίσκεται εύκολα και αυτός στο Διαδίκτυο.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

25.000 βολτ τον χτύπησαν ενώ ζωγράφιζε γκράφιτι

25.000 βολτ χτύπησαν 12χρονο στη Λάρισα ενώ ζωγράφιζε γκράφιτι!   Ο...

Περισσότερα...

1.600.000 δολάρια η αξία μιας σπάνιας δεκάρας!

1.600.000 δολάρια η αξία μιας σπάνιας δεκάρας! Όταν «κόπηκε» στο...

Περισσότερα...

4.200 - 4.700 ετών η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης

4.200-4.700 ετών η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης! Ομάδα αρχαιολόγων...

Περισσότερα...

12 ετών μαθητές και μαθαίνουν... το τσιγάρο!

12 ετών είναι η ηλικία που πολλοί μαθητές στην Ελλάδα αρχίζουν να...

Περισσότερα...

850 χρόνια γιορτάζει η Παναγία των Παρισίων

850 χρόνια γιορτάζει η Παναγία των Παρισίων, με πανηγυρικές...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση