ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Ιστορία 101 χρόνια ζωής για το Περίπτερο και το γιορτάζει
101 χρόνια ζωής για το Περίπτερο και το γιορτάζει Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Doritaki   
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 13:42

101 ?????? ???? ??? ?? ????????? ??? ?? ?????????! ?????? ?????? ??????? ? ???????? ??? ????? ?? ???????????? ??? ?????? ??? ?????, ???????? ??????, ??????? ??????? ??? ?? ???????????? ??? ???????? ???? ??? ? ??? ??? ???? ???? ????? ??? ?????? ???. ?? ????? ??? ?????????, ?? ??? ?? ??????????? ???? ? ??????? ????????? «??? ????? ?????????…».

Οι εποχές μπορεί να άλλαξαν όμως το ελληνικό φαινόμενο του περιπτέρου παραμένει ζωντανό στις γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο γιορτάζοντας τα 100 και 1 χρόνια του. Σε περίπτωση που την περασμένη Πέμπτη πέρασες από το Σύνταγμα, τότε σίγουρα θα αντίκρισες μια διαφορετική εικόνα. Για την ακρίβεια, ένα σκηνικό βγαλμένο από το παρελθόν για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι μεγάλοι: ένα ρετρό περίπτερο, στο μοτίβο της δεκαετίας του 1950, ξύλινα ντυμένο και φορτωμένο με καλούδια της εποχής, τριγύρω κάποιες ανθρώπινες φιγούρες του τότε, ένας εφημεριδοπώλης- ντελάλης των νέων της ημέρας, ξυλοπόδαροι με τα μπαλόνια ανά χείρας για τους λιλιπούτιους περαστικούς και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων με παλιό καλό ρεπερτόριο.

Η φαεινή ιδέα για το νοσταλγικό flashback ανήκει στην εταιρία δικτύου μικρών σημείων λιανικής kiosky’s υπό την αιγίδα της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτέρων Τέως Διοίκησης Πρωτευούσης. Αφορμή; Ο ένας αιώνας συν ένα χρόνο ζωής που γιορτάζουν φέτος τα περίπτερα της Αθήνας και η ιστορία τους αποτυπώνεται μοναδικά στο επετειακό λεύκωμα με τίτλο «Ένας Αιώνας και Ένας Χρόνος Περίπτερο 1911- 2012».

Οι τέσσερις ενότητες στις οποίες χωρίζεται καταδεικνύουν τους σημαντικότερους σταθμούς στην εξέλιξή του περίπτερου στην ελληνική κοινωνία μέσα από ιστορικές μαρτυρίες και ένα πλούσιο ρετρό φωτογραφικό υλικό. Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε τι εστί περίπτερο μιας και είναι τόσο πολύ συνδεδεμένο με την καθημερινότητά μας σε σημείο που πολλές φορές ξεχνάμε τη σπουδαιότητα του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς οι Έλληνες κατέχουμε το copyright για την πατέντα που καθιερώθηκε ως ανάγκη στις συνήθειές μας ανεξαρτήτως ηλικίας, τσέπης και τρόπου ζωής.

Στο μακρινό, λοιπόν, 1911εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μικρά καπνοπωλεία ως χορήγηση άδειας σε τραυματίες πολέμου τα οποία με τα χρόνια άρχισαν να αυξάνουν την ποικιλία του εμπορεύματός τους. Περιοδικά, στυλό, τσίχλες, σοκολάτες, γκαζόζες και άλλα μικρά καθημερινά καλούδια βρήκαν μόνιμο καταφύγιο τη ζήτησή τους στα περίπτερα, αυτά τα μικροσκοπικά ξύλινα φορτωμένα κιόσκια που φύτρωσαν στις γωνίες δεκάδων τετραγωνικών της πόλης. Να σημειωθεί ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία του πάλαι ποτέ πολυκαταστήματος της καρδιάς μας, το Μινιόν. Και μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και τα περίπτερα να εξελίχθηκαν σε υπερσύγχρονα κιόσκια που μόνο καφέ δε σου φτιάχνουν ωστόσο η φυσιογνωμία το περιπτερά δεν αλλάζει (σχεδόν) ποτέ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Γιάννης Πλακόπουλος, περιπτερούχος ο ίδιος και Υπεύθυνος Υποστήριξης μελών του δικτύου kiosky’s στον επίλογο του επετειακού λευκώματος: «…Ο δικός μας άνθρωπος που είναι κοντά στο σπίτι μας ή στις καθημερινές μας διαδρομές, που μας περιμένει ανοικτός μέχρι αργά τις Κυριακές, ο άνθρωπος που είτε ξέρει είτε όχι τα’ όνομά μας, τα τσιγάρα που καπνίζουμε, την εφημερίδα που διαβάζουμε ή τη μάρκα σοκολάτας που προτιμάμε είναι συχνά η πρώτη μας καλημέρα ή και η τελευταία φιλική μας καληνύχτα».

ΠΗΓΗ: http://www.cosmo.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

408.000 δολαρια πωλήθηκε "θρυλική" κιθάρα των Μπιτλς

408.000 δολαρια πωλήθηκε "θρυλική" κιθάρα των Μπιτλς! Μια κιθάρα του...

Περισσότερα...

4.000 φοιτητές καταλαμβάνουν τη Νομική στη Σόλωνος

4.000 φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής Αθηνών στην οδό...

Περισσότερα...

7.500 χρόνια πριν μετανάστευσαν γεωργοί στην Ευρώπη.

7.500 χρόνια πριν, σύμφωνα με μία νέα γερμανική έρευνα, οι πρώτοι...

Περισσότερα...

1η η Θεσσαλονίκη στο διαγωνισμό Νεολαίας Ευρώπης!

1? ? ??????????? ??? ?????????? ???????? ???????! «????????? ?????????? ????????» ??? ?? ???? 2014 ??????????? ?...

Περισσότερα...

533 χρονών είναι η ηλικία των σουτιέν

533 χρονών είναι η ηλικία των σουτιέν! Από την αρχή πρέπει να...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση