ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Ιστορία 12 ημέρες διήρκησε η Μάχη της Κρήτης
12 ημέρες διήρκησε η Μάχη της Κρήτης Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Kostas   
Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 22:36

12 ?????? ???????? ? ???? ??? ??????, ??? ???? ??? ??? ??? ?????????????? ????? ??? ?' ?????????? ???????.

Η στρατηγική σημασία της Κρήτης, λόγω της θέσης της στο μέσο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και η χρησιμότητα της ως ιδανική βάση αεροναυτικών επιχειρήσεων προς κάθε κατεύθυνση, επέτεινε την αναγκαιότητα κατάληψης της από τις Γερμανικές δυνάμεις. Έτσι, την 25η Απριλίου 1941 ο Χίτλερ υπέγραψε την υπ. αριθμόν 28 διαταγή γενικών κατευθύνσεων για την επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Ερμής" προέβλεπε την κατάληψη από αλεξιπτωτιστές των αεροδρομίων Χανίων (Μάλεμε) , Ρεθύμνου και Ηρακλείου, ώστε να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την μεταφορά ενισχύσεων και πολεμικού υλικού. Το σύνολο των γερμανικών δυνάμεων ανερχόταν σε 22.750 άνδρες, 1.370 αεροπλάνα και 70 πλοία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, 10.000 αλεξιπτωτιστές και αερομεταφερόμενη δύναμη 750 ανδρών θα κατελάμβαναν αρχικώς τα 3 αεροδρόμια καθώς και αιγιαλούς, στα οποία μετά θα μεταφέρονταν 5000 άνδρες με αεροπλάνα και 7000 με πλοία.

Η συνολική στρατιωτική δύναμη της Κρήτης, μετά από ενίσχυσή της και από δυνάμεις που μεταφέρθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα, ανερχόταν περίπου σε 11.500 Έλληνες και 31.500 Συμμάχους (Βρετανούς, Αυστραλόυς και Νεοζηλανδούς). Παρά τον διπλάσιο αριθμο δυνάμεων ο εξοπλισμός που διέθεταν σε ελαφρύ οπλισμό, πυροβολικό και αντιεροπορικά, ήταν εξαιρετικά περιορισμένος και απαρχειωμένος.

Το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, μετά από σφοδρό βομβαρδισμό, ξεκίνησε η αεροπορική επίθεση των Γερμανών με ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην περιοχή των Χανίων, ενώ το απόγευμα εκδηλώθηκε η επίθεση σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Η αντίσταση ήταν πρωτοφανής και ως το απόγευμα τής δεύτερης μέρας (21 Μαΐου) κανένα από τα αεροδρόμια δεν είχε καταληφθεί από τους αλεξιπτωτιστές, πού είχαν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. Τελικά τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, κατελήφθει το αεροδρόμιο του Μάλεμε και η έκβαση της μάχης άλλαξε. Οι μάχες συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες με τους Γερμανούς να κερδίζουν έδαφος και στις 29 Μαϊου άρχισε η εκκένωση της Κρήτης από τις Συμμαχικές δυνάμεις. Οι εχθροπραξίες ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου του 1941, με την παράδοση 5.000 μαχητών στα Σφακιά.

Οι συνολικές απώλειες (νεκροί, τραμαυτίες, αιχμάλωτοι, αγνοούμενοι), με βάση τα επίσημα στοιχεία, ήταν για τους Γερμανούς περίπου 6.500 άνδρες και για τους Συμμάχους περίπου 13.500. Μεγάλες ήταν και οι απώλειες των Ελλήνων στρατιωτών και κυρίως του Κρητικού λαού, που έλαβε μέρος στη μάχη με πενιχρά μέσα.

Η Μάχη της Κρήτης αποκαλέσθηκε ως «ο τάφος των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών». Τόσο οι δυνάμεις όσο και ο χρόνος που χάθηκε για τους Γερμανούς αποδείχτηκαν εξαιρετικά πολύτιμες, στην συνέχιση της πολεμικής τους προσπάθειας.


Πηγή: http://www.geetha.mil.gr/index.asp?a_id=2896


 

Δείτε ακόμα...

10 sites για να μην το πετάξεις αλλά.. να το χαρίσεις!

10 sites για να μην το πετάξεις αλλά.. να το χαρίσεις! Έχει τύχει να...

Περισσότερα...

7 θανάσιμα εργασιακά αμαρτήματα

7 θανάσιμα εργασιακά αμαρτήματα: Αναγνωρίστε το δικό σας! "Η...

Περισσότερα...

12 επιστημονικοί τρόποι για να μειώσετε το στρες σε 5 λεπτά

12 επιστημονικοί τρόποι για να μειώσετε το στρες σε 5...

Περισσότερα...

8 νεογέννητα νεκρά από μητέρα-Μήδεια

8 νεογέννητα νεκρά από μητέρα-Μήδεια βρέθηκαν σε χωριό της...

Περισσότερα...

2.2 εκατομμύρια δολάρια για τη 'Λίστα του Σίντλερ'

Το μοναδικό ιδιωτικό αντίτυπο της 'Λίστας του Σίντλερ', του...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση