ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Ιστορία 39 χρόνια από τη ''Ματωμένη Κυριακή''
39 χρόνια από τη ''Ματωμένη Κυριακή'' Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την ni_markou   
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 23:27

39 χρόνια από τη \"Ματωμένη Κυριακή\", τα τραγικά γεγονότα στο Ντέρρυ της Β. Ιρλανδίας που σημάδεψαν την ιστορία της. Στις 30 Ιανουαρίου 1972, η \"Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας\" διοργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας.

Η κατάσταση που επικρατούσε όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα έδωσε το έναυσμα για την διαμαρτυρία ενώ, οι 2 βασικοί στόχοι ήταν, η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Β.Ιρλανδία. Η Ένωση είχε συγκροτηθεί από Φοιτητές, εργάτες και οργανώσεις. Η Ένωση υποστήριζε την απόσυρση των νόμων που επέβαλλαν διακρίσεις, την ισοτιμία όλων των πολιτών, την δίκαιη λύση των στεγαστικών ζητημάτων και διανομή των αγροτικών εκτάσεων, την κατάργηση του άρθρου πέντε, το οποίο προέβλεπε κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, τη διάλυση της Βασιλικής Προτεσταντικής Αστυνομίας. Στην διαδήλωση, που αρχικά ήταν ειρηνική, συμμετείχαν δέκα χιλιάδες άτομα. Το πρώτο Τάγμα του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών είχε αναλάβει την επιτήρηση την πορείας. Οι διαδηλωτές πλησίασαν τα οδοφράγματα ενώ οι δυνάμεις καταστολής τους καταδίωκαν.

 

Οι δυνάμεις καταστολής άρχισαν να πυροβολούν το πλήθος των διαδηλωτών με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός. Ο τραγικός απολογισμός εκείνης της Κυριακής ήταν 26 τραυματίες και 13 νεκροί, εφτά από τους οποίους ήταν ανήλικοι 17 χρονών. Οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων και δημοσιογράφων ανέφεραν ότι όλοι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι. 38 χρόνια μετά, στις 15 Ιουνίου του 2010, το επίσημο πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες.

Κανένα από τα θύματα δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για τα γεγονότα,ενώ χαρακτήριζε την παρέμβαση \"αδικαιολόγητη\". Μετά την δημοσίευση του πορίσματος ο πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον ζήτησε επίσημα συγνώμη για το γεγονός. Τα γεγονότα εκείνης της Κυριακής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.

Το 1983 οι U2 έγραψαν το \"Sunday, Bloody Sunday\", ο Τζόν Λένον το \"The Luck of the Irish\", ο Πώλ Μακάρτνεϋ το \"Give Ireland back to Irish\". Τέλος γυρίστηκαν δύο ταινίες με αφορμή τα γεγονότα, η \"Bloody Sunday\" και \"Sunday\".

Πηγή: http://www.tvxs.gr/...

 

 

Δείτε ακόμα...

10 πρόεδροι της Αμερικής που αγαπήσαμε… στο σινεμά!

10 ???????? ??? ???????? ??? ?????????… ??? ??????! ?? ?????? ??? ???????????? ???????, ????????? ???? ???...

Περισσότερα...

26.000 ευρώ για τις επιστολές του Καποδίστρια

26.000 ευρώ για τις επιστολές του Καποδίστρια! Στην ίδια δημοπρασία...

Περισσότερα...

5 υπέροχα βιβλία για τις διακοπές!

5 υπέροχα βιβλία για τις διακοπές! Υπάρχει καλύτερη συντροφιά από...

Περισσότερα...

5 καλές τροφές για την ενίσχυση του εγκεφάλου

5 καλές τροφές για την ενίσχυση του εγκεφάλου. Βρετανικές έρευνες...

Περισσότερα...

5 πόλεις που δε θες να ζεις!

5 πόλεις που δε θες να ζεις! Μετά τη λίστα με τις καλύτερες πόλεις ...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση