ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Τέχνες 412 εκατομμύρια έδωσαν συλλέκτες σε δύομιση ώρες
412 εκατομμύρια έδωσαν συλλέκτες σε δύομιση ώρες Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 12:11

412 εκατομμύρια έδωσαν συλλέκτες σε δύομιση ώρες! Πακτωλός χρημάτων άλλαξε χέρια χθες στη δημοπρασία των Christie's με έργα σύγχρονης τέχνης, αποδεικνύοντας ότι οι ισχυροί του χρήματος βρίσκουν επενδυτικό καταφύγιο και πάλι στην αγορά τέχνης και πως είναι έτοιμοι ακόμη και να πιαστούν στα χέρια για έναν Warhol.

Σαν blue-chip αντιμετωπίζονται πλέον τα έργα τέχνης, με ηγέτες τους καλλιτέχνες Jeff Koons (αγαπημένος καλλιτέχνης και στενός φίλος του Δάκη Ιωάννου), Franz Kline, Jean-Michel Basquiat και Richard Diebenkorn. Aλλά και ο Andy Warhol αποδείχτηκε κλασική αξία, αφού το έργο του «Άγαλμα της Ελευθερίας» πωλήθηκε έναντι 43,7 δολαρίων (συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές) το οποίο έχει μια τρισδιάστατη απεικόνιση. Ο οίκος Christie's έδινε μάλιστα μαζί με τους καταλόγους και τρισδιάστατα γυαλιά!

Συνολικά χθες, χρειάστηκαν δυόμιση ώρες για να συγκεντρωθούν 412,2 εκατομμύρια δολάρια (το ρεκόρ είναι 491,5 εκατομμύρια και εξασφαλίστηκε στην πώληση ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης το 2006). Το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ την δημοπρασία των Sotheby's το βράδυ της Τρίτης, όπου συγκεντρώθηκαν 375 εκατομμύρια δολάρια. Οι ιθύνοντες των Christie's περίμεναν την μεγάλη επιτυχία πάντως, αφού κορυφαίοι συλλέκτες από ολόκληρο τον κόσμο είχαν υποβάλλει αίτηση για τα sky-boxes, ειδικούς χώρους στον όροφο πάνω από την αίθουσα της δημοπρασίας, όπου οι Κρίσοι συλλέκτες μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία και να συμμετέχουν χωρίς να τους βλέπει κανείς...

Ο Warhol είχε γενικώς την τιμητική του. Εκτός από το «Άγαλμα της Ελευθερίας», έξι άνθρωποι πάλεψαν κανονικά για να αγοράσουν ένα πορτρέτο του Μάρλον Μπράντο (του 1966), Πουλήθηκε τελικά 23,7 εκατομμύρια δολάρια (ενώ ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του Donald L.Bryant Jr το είχε αγοράσει το 2003 έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων). Αν και δεν ξέρουμε την ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη, είναι γνωστό πως είναι αυτός που χτυπούσε με μανία το τζάμι στο δωματιάκι του κάθε φορά που «χτυπούσε» για να αποκτήσει το πορτρέτο.

Κατά τα λοιπά, οι «Τουλίπες» του Jeff Koons, ένα μνημειώδες γλύπτό από ανοξείδωτα λουλούδια πουλήθηκαν έναντι 33,6 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω τηλεφωνικής κλήσης (πάνω από την αρχική εκτίμηση των 25 εκατ. δολαρίων), εξασφαλίζοντας προσωπικό ρεκόρ για τον καλλιτέχνη. Ο πίνακας του Basquiat (του 1981) που απεικονίζει έναν μαύρο ψαρά που δείχνει την ψαριά του πουλήθηκε έναντι 26,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Από την άλλη ο Gerhard Ricther, που τον προηγούμενο μήνα ανακηρύχθηκε ο ζωντανός καλλιτέχνης που πετυχαίνει τις υψηλότερες τιμές σε δημοπρασίες δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

2500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνα

2500 χρόνια συμπληρώθηκαν εφέτος από την Μάχη του Μαραθώνα.   Η...

Περισσότερα...

3 συμβουλές για να μην αποφεύγεις το γυμναστήριο

3 συμβουλές για να μην αποφεύγεις το γυμναστήριο! Κάθε δευτέρα...

Περισσότερα...

4 μεγάλα μυστήρια που δεν έχουν βρει ακόμα απάντηση!

4 μεγάλα μυστήρια που δεν έχουν βρει ακόμα απάντηση! Επιστήμονες...

Περισσότερα...

10 τροφές με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

10 τροφές με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες! Yπάρχουν μερικές τροφές...

Περισσότερα...

4 ήθη και έθιμα του Μαϊου!

4 ήθη και έθιμα του Μαϊου! Μάιος. Πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση