ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Τέχνες 37 χρόνια μετά ανοίγει το αρχαίο θέατρο των Δελφών
37 χρόνια μετά ανοίγει το αρχαίο θέατρο των Δελφών Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012 08:34

37 χρόνια μετά ανοίγει το αρχαίο θέατρο των Δελφών! Μιλάμε για το αρχαίο θέατρο των Δελφών, που θα λειτουργήσει και πάλι το Σάββατο 21 Ιουλίου μετά απο 37 χρόνια. Ο εμβληματικός αυτός χώρος θα φιλοξενήσει μία ιδιαίτερη παράσταση, με αποσπάσματα από έργα του αρχαίου δράματος, από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρο.

Τριάντα επτά χρόνια μετά την τελευταία του παράσταση, το αρχαίο θέατρο των Δελφών, ανοίγει για μια μοναδική θεατρική και μουσική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου, από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

Η παράσταση, θα αποτελείται από αποσπάσματα από έργα του αρχαίου δράματος, τα οποία θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Καραθάνος, Ελένη Κοκκίδου, Λυδία Κονιόρδου, Όλια Λαζαρίδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρένη Πιττακή, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.
Όλα αυτά με την μουσική υπόκρουση των Ελληνικών Μελωδίων του Μωρίς Ραβέλ, από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, με τη συμμετοχή της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου και το Κουϊντέτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ με τη συμμετοχή τού Διονύση Γραμμένου.

 

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαίων ελληνικών θεάτρων που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική γωνία του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Απολλώνιου Ιερού, αν και σε σύγκριση με άλλα γνωστά μνημεία του είδους του, οι διαστάσεις του είναι περιορισμένες.

Στους αρχαίους χρόνους, το Θέατρο χρησιμοποιούνταν κυρίως για αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών. Η σημασία των εορτών αυτών προσδίδει στο θέατρο των Δελφών πνευματική και καλλιτεχνική αξία ισότιμη με την αθλητική ιδέα που συμβολίζει το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.

Η λειτουργία του αναβίωσε στις αρχέςτου περασμένου αιώνα, όταν το 1927 ο Άγγελος Σικελιανός και η Εva Palmer-Σικελιανού, αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές, στο πλαίσιο των οποίων διδάχτηκε ο Προμηθέας Δεσμώτης, η πρώτη μετά τους αρχαίους χρόνους, παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών. Το 1930, στις δεύτερες και τελευταίες Δελφικές Εορτές, παρουσιάστηκε πάλι ο Προμηθέας Δεσμώτης, μαζί με τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Στη συνέχεια δόθηκε περιορισμένος αριθμός παραστάσεων, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους.

Και η τελευταία παράσταση διαδραματίστηκε το 1975 μετά την οποία, λόγω προβλημάτων στην ασφάλεια τουθεάτρου διακόπηκε κάθε παράσταση και στη συνέχεια με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την έναρξη της ανασκαφής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής πραγματοποιήθηκε το 1992 μία εορταστική μουσική εκδήλωση.

Ο προϋπολογισμός του έργου της αναστήλωσης του Θεάτρου των Δελφών, που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι 1,3 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2015.

Πηγή: http://www.protothema.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

12 ημέρες διήρκησε η Μάχη της Κρήτης

12 ?????? ???????? ? ???? ??? ??????, ??? ???? ??? ??? ??? ?????????????? ????? ??? ?' ?????????? ???????.   Η...

Περισσότερα...

4 ''έξυπνες'' παραδοσιακές τροφές επιστρέφουν!

4 ''έξυπνες'' παραδοσιακές τροφές επιστρέφουν! Τροφές για τις...

Περισσότερα...

4πλάσια ποσότητα θερμίδων προσλαμβάνουμε τις γιορτές!

4πλάσια ποσότητα θερμίδων προσλαμβάνουμε τις ημέρες των γιορτών,...

Περισσότερα...

8,5 εκατομμύρια επισκέπτες στο Μουσείο του Λούβρου!

8,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το Μουσείο του Λούβρου στο...

Περισσότερα...

60.000 μαύρες γάτες θανατώθηκαν πέρσι στην Ιταλία!

60.000 μαύρες γάτες θανατώθηκαν για διάφορους λόγους, μόνο στην...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr