ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Τέχνες 25 αιώνες μετά «Αθώος» ο Σωκράτης
25 αιώνες μετά «Αθώος» ο Σωκράτης Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 29 Μαϊου 2012 09:04

25 αιώνες μετά «Αθώος» ο Σωκράτης! Ανώτατοι δικαστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και πλήθος κοινού αθώωσαν τον φιλόσοφο στην αναπαράσταση της δίκης στη Στέγη Γραμμάτων.

Είκοσι πέντε αιώνες μετά την καταδίκη σε θάνατο του Αθηναίου φιλοσόφου, διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και πλήθος κοινού, αθώωσαν τον αρχαίο στοχαστή, στην αναπαράσταση της δίκης του που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Το 399 π.Χ. ο Σωκράτης αντιμετώπισε στην Αθήνα τις κατηγορίες της διαφθοράς των νέων και της ασέβειας προς τους θεούς της πόλης. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που απαρτιζόταν από 500 Αθηναίους πολίτες. Εκπροσωπώντας την κατηγορούσα αρχή, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, εξήγησε ότι ο Σωκράτης φέρει μεγάλη ευθύνη.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Lorretta Preska ανάμεσα στην Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη και τον δρ Giusep Nay από την Ελβετία, κατά τη διάρκεια της δίκης που είχε μεγάλη προσέλευση κοινού
«Ο Σωκράτης ήταν ο πνευματικός, ο ιδεολογικός ηγέτης των Τριάκοντα Τυράννων της Αθήνας, που εγκατέστησαν την ολιγαρχία το 404 π.Χ και εκτέλεσαν 1.500 δημοκράτες Αθηναίους» ανέφερε. «Διαφθείρει τους νέους κάνοντάς τους οπαδούς της ολιγαρχίας και εχθρούς της δημοκρατίας. Επίσης, κατηγορείται γιατί δεν σέβεται τους θεούς αυτής της πόλης, δηλαδή τους δημοκρατικούς θεούς και άρα τους δημοκρατικούς θεσμούς», είπε.
Ο κατήγορος Ηλίας Αναγνωστόπουλος συμπλήρωσε ότι μόλις τέσσερα χρόνια πριν από τη δίκη, «το 403 π.Χ., είχε αποκατασταθεί η αθηναϊκή δημοκρατία και οι Αθηναίοι ήξεραν ότι η δημοκρατία ήταν τρωτή και υπήρχαν εχθροί μέσα στην πόλη και από άλλες πόλεις που επιχειρούσαν να βλάψουν το πολίτευμα». Καταλήγοντας στην αγόρευσή τους οι δύο κατήγοροι παρατήρησαν: «Η Δημοκρατία κινδύνεψε και αμύνθηκε ως όφειλε».Τις κατηγορίες επιχείρησαν να αντικρούσουν οι συνήγοροι του Σωκράτη, Μάικλ Μπέλοφ και Πατρίκ Σιμόν.
Οι δύο συνήγοροι του Σωκράτη σημείωσαν: «Η Ιστορία των Αθηνών θα πει ότι η Αθήνα ήταν η κοιτίδα της ελευθερίας του λόγου, της δημοκρατίας και των τεχνών. Από εσάς εξαρτάται να μην πουν ότι η πόλη αυτή δολοφόνησε τον μεγαλύτερό της φιλόσοφο». Αιτιολογώντας την απόφασή της να ψηφίσει την ενοχή του Σωκράτη, η πρόεδρος των δικαστών, Λορέττα Πρέσκα, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, επισήμανε: «Η άρνηση του σεβασμού προς τους θεούς και την πόλη σημαίνει προδοσία από τον Σωκράτη και με τη διδασκαλία του δηλητηριάζει και τις ψυχές των νέων».Ο Φρανσουά Τερέ, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, που ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη, υπογράμμισε: «Ο Σωκράτης ήταν φιλόσοφος και ένας φιλόσοφος είναι εύκολος στόχος. Ωστόσο, μας έδωσε το μεγαλύτερο δώρο του κόσμου, το δικαίωμα στην αμφιβολία».
Αντίστοιχη εκδήλωση είχε διοργανώσει το Ιδρυμα Ωνάση και πριν από έναν χρόνο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο είχε αθωώσει τον Σωκράτη. Τη δίκη παρακολούθησαν ζωντανά από το Διαδίκτυο τουλάχιστον 38.500 μοναδικοί χρήστες, ενώ συνεχίζουν να την παρακολουθούν πολλοί χρήστες ακόμη και μετά το πέρας της. Η σελίδα σημείωσε 5,3 εκατομμύρια hits, ενώ τη δίκη παρακολούθησαν διεθνώς, με πρώτες σε αριθμό χρηστών τις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική, Γερμανία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Καναδά.
Ποιοι ήταν οι δικαστές
Λόρδος Ρίτσαρντ Αϊκενς, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία)
Σοφί - Καρολίν Ντε Μαργκερί, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Γαλλία)
Πιερ Ντελβολβέ, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Δρ Γκιουσέπ Νέι, πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Ελβετία)
Λορέτα Πρέσκα, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)
Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής (Ελλάδα)
Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα)
Σερ Στίβεν Σέντλεϊ, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία)
Φρανσουά Τερέ, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Χαρμ Πίτερ Γουέστερμαν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν (Γερμανία)

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

6 διευθύνσεις με online δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ

6 διευθύνσεις όπου μπορείτε να βρείτε online δωρεάν ταινίες και...

Περισσότερα...

45% των συλληφθέντων είναι νέοι…

45% των συλληφθέντων για εγκληματικές πράξεις είναι νέοι...

Περισσότερα...

3 είναι τα χαρακτηριστικά της μέσης Ευρωπαίας.

3 πράγματα χαρακτηρίζουν τη μέση Ευρωπαία γυναίκα σήμερα,...

Περισσότερα...

2.500 χρόνια πριν κατασκευάστηκε η Πύλη του Κάτω Κόσμου στην Πρέβεζα.

2.500 χρόνια πριν κατασκευάστηκε η Πύλη του Κάτω Κόσμου στην...

Περισσότερα...

22 χρόνια χρειάστηκαν για να χτιστεί το Ταζ Μαχάλ

22 χρόνια χρειάστηκαν για να χτιστεί το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal), ένα από...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση