ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Τέχνες 32 χρόνια χώρις το Νίκο Ξυλούρη
32 χρόνια χώρις το Νίκο Ξυλούρη Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 09:26

32 χρόνια χώρις το Νίκο Ξυλούρη! Στις 8 Φεβρουαρίου του 1980 έφυγε από την ζωή ο Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936, στο ορεινό χωριό Ανώγεια του Ρεθύμνου της Κρήτης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Εκτός από τον ίδιο με την μουσική ασχολήθηκαν και τα αδέλφια του, ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης) και ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης).

Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του μεταφέρθηκε με την οικογένειά του στην επαρχία Μυλοποτάμου όπου παρέμεινε μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης.

Σε νεαρή ακόμα ηλικία με τη βοήθεια του δασκάλου του κατάφερε να πείσει τον πατέρα του να του αγοράσει λύρα και πολύ γρήγορα άρχισε να παίζει σε γάμους και πανηγύρια.

Οι Κρητικοί τον στήριξαν και οργάνωναν γλέντια για να τον ακούν να παίζει. Έτσι άρχισε να γίνεται γνωστός και το Νοέμβριο του 1958 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Μια μαυροφόρα που περνά».

Όταν μετακόμισε στην Αθήνα γνώρισε τον ποιητή και σκηνοθέτη Ερρίκο Θαλασσινό, ο οποίος τον σύστησε στο Γιάννη Μαρκόπουλο και έτσι ξεκίνησε μια λαμπρή συνεργασία με τους δίσκους «Χρονικό» και «Ριζίτικα». Παράλληλα γνωρίστηκε με τον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρίας COLUMBIA.

Το 1971 ξεκίνησε κοινές εμφανίσεις με το Γιάννη Μαρκόπουλο και η φωνή του έγινε σύμβολο της αντίστασης. Συνεργάστηκε στενά, εκείνα τα χρόνια, με τον Θρακιώτη τραγουδοποιό Θανάση Γκαϊφύλλια. Το καλοκαίρι του 1973 τραγούδησε στο θεατρικό έργο "Το μεγάλο μας τσίρκο" με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και τη Τζένη Καρέζη στο θέατρο "Αθήναιον".

 

Πηγή: http://www.star.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

12 τροφές που «χτίζουν» κοιλιακούς

12 τροφές που «χτίζουν» κοιλιακούς! Yπάρχουν διάφορες τροφές οι...

Περισσότερα...

8 υγιεινά φαγητά που μπορεί να σε παχύνουν!

8 υγιεινά φαγητά που μπορεί να σε παχύνουν! Μπορεί εκ πρώτης όψεως...

Περισσότερα...

12 δευτερόλεπτα διήρκησε η πρώτη πτήση αεροπλάνου

12 δευτερόλεπτα ήταν η διάρκεια της πρώτης πτήσης του ανθρώπου με...

Περισσότερα...

7 σενάρια για την καταστροφή του κόσµου

7 σενάρια για την καταστροφή του κόσµου το 2012! Η καταστροφή αυτή,...

Περισσότερα...

557 χρόνια μετά… Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία!

557 χρόνια μετά θα πραγματοποιηθεί Θεία λειτουργία στην Αγία...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση