ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Κοινωνία - Πολιτισμός Τέχνες 40 στρώσεις βερνικιού το μυστικό στην Τζοκόντα
40 στρώσεις βερνικιού το μυστικό στην Τζοκόντα Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Markos   
Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010 08:25

40 στρώσεις πάρα πολύ λεπτού ημιδιαφανούς βερνικιού φαίνεται να είναι μυστικό εφέ πίσω από το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά το μυστικό πίσω από τον τρόπο δημιουργίας του σφουμάτου, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δημιούργησε τα οπτικά εφέ -το γνωστό καπνώδες αποτέλεσμα- σήμα κατατεθέν της δουλειάς του. Άπλωνε ως και 40 στρώσεις πάρα πολύ λεπτού ημιδιαφανούς βερνικιού!

Το βερνίκι, αναμεμειγμένο με ελαφρώς διαφορετικά χρωστικά, παρήγε το ελαφρύ θόλωμα και τις σκιές γύρω από το στόμα, που δίνουν στη Μόνα Λίζα το ελάχιστα εμφανές χαμόγελό της, που δείχνει να εξαφανίζεται όταν το κοιτά κανείς απευθείας. Χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες για τη μελέτη του πίνακα, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν τα στρώματα βερνικιού και μπογιάς που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα επίπεδα σε διαφορετικές περιοχές του στόματος.

Με το στέγνωμά του να κρατάει μήνες, το συγκεκριμένο εφέ πρέπει να επιτεύχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Υποπτεύονται επίσης οι επιστήμονες ότι ο ντα Βίντσι χρησιμοποίησε τα χέρια του για να το απλώσει στους πίνακές του, καθώς δεν υπάρχουν σημάδια πινέλου ή άλλα ορατά περιγράμματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι πειραματίστηκε με τη δημιουργία διαφορετικών τύπων βερνικιού (ή σμάλτου) και με διαφορετικά χρωστικά για να τελειοποιήσει το «σφουμάτο».

Πηγή: www.ethnos.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

5 λαϊκές ρήσεις σε μαθαίνουν να τρως σωστά!

5 λαϊκές ρήσεις σε μαθαίνουν να τρως σωστά!Έγινε κόκκινος σαν το...

Περισσότερα...

3 απορίες για τα Χριστούγεννα και οι απαντήσεις τους!

3 ??????? ??? ?? ???????????? ??? ?? ?????????? ????! ????????????? ??? ??? ????????? ????? ??? ????????????? ??? ?????...

Περισσότερα...

100 κοστούμια που άλλαξαν το σινεμά

100 κοστούμια που άλλαξαν το σινεμά! Εντυσαν ήρωες που άφησαν...

Περισσότερα...

25 δισ. ευρώ η Ιαπωνία για κατάθλιψη και αυτοκτονίες!

25 δισ. ευρώ πλήρωσε η  ιαπωνική οικονομία, σύμφωνα με κυβερνητική...

Περισσότερα...

822.000 μειώθηκαν οι συνδέσεις της Vodafone σε ένα τρίμηνο

822.000 μειώθηκαν οι συνδέσεις της Vodafone σε ένα τρίμηνο!...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση