ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Κοινωνικές Επιστήμες 4 αλλαγές στη ζωή της γυναίκας όταν γίνεται μητέρα
4 αλλαγές στη ζωή της γυναίκας όταν γίνεται μητέρα Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 10:24

4 αλλαγές στη ζωή της γυναίκας όταν γίνεται μητέρα! Ένα νέο μέλος μπαίνει στην οικογένεια και η καθημερινότητα αλλάζει ριζικά!

Για να δούμε πως:

  • Ειδικά για τη γυναίκα οι αλλαγές ξεκινούν ήδη από το σώμα της. Πέρα από τις ορμονικές αλλαγές, οι οποίες την καθιστούν ευάλωτη και ευερέθιστη, υπάρχει και το ζήτημα της απώλειας των κιλών της εγκυμοσύνης. Σε αυτό το σημείο η μητέρα ίσως αισθανθεί ότι χάνει τη θηλυκότητά της, ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για τη γυναικεία ταυτότητα. Ένα στα δυο ζευγάρια το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση του παιδιού αραιώνει σε μεγάλο βαθμό τη συχνότητα των ερωτικών επαφών του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γυναίκα αφιερώνεται αποκλειστικά στο ρόλο της μητέρας, με συνέπεια να παραμελεί αυτόν της συζύγου.

  • Άλλη μια σημαντική απώλεια στη ζωή της μητέρας είναι αυτή του προσωπικού χρόνου. Οι προτεραιότητες αλλάζουν ριζικά. Πλέον τον πρώτο λόγο έχουν οι ανάγκες του παιδιού και οι ατομικές έρχονται δεύτερες. Οι βόλτες με φίλες, τα χόμπυ, τα ταξίδια, ακόμα και η ξεκούραση στον καναπέ δεν μπορούν πια να γίνουν με την ίδια ευκολία. Ένα παιδί, ειδικά αν είναι σε βρεφική ή προσχολική ηλικία έχει ανάγκη ακόμα και από την εικοσιτετράωρη προσοχή της μητέρας!

  • Πέρα από τα παραπάνω, μια σημαντική πρόκληση για τη μητέρα είναι ο συνδυασμός εργασίας (καριέρας) και οικογένειας. Γυναίκες που κατείχαν υπεύθυνες θέσεις πριν γίνουν μητέρες, ίσως τώρα με τα νέα δεδομένα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω του γεγονότος ότι θα θέλουν να επιστρέφουν νωρίτερα στο σπίτι, είτε λόγω συνειδητών ή ασυνείδητων ενοχών ότι έχουν εγκαταλείψει το παιδί. Ο συνδυασμός καριέρας-οικογένειας είναι μια τεράστια πρόκληση και η επίτευξη της ισορροπίας εξαρτάται και από την υποστήριξη του οικογενειακού και εργασιακού περιβάλλοντος.

  • Αν η γυναίκα δεν καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις αλλαγές στη ζωή της, τότε μπορεί να νοσήσει σωματικά ή ψυχικά, είτε με την εκδήλωση ψυχοσωματικών παθήσεων, είτε με συμπτώματα κατάθλιψη ή κρίσεων πανικού. Υπάρχουν ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες, οι οποίοι δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη μητέρα να αντιμετωπίσει τις απώλειες που προκαλεί ο νέος τρόπος ζωής της. Αυτοί μπορεί να είναι το ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένεια, η χαμηλή αυτοεκίμηση, η επιλόχεια κατάθλιψη, το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, η έλλειψη υποστήριξης, το έντονο άγχος, προβλήματα υγείας του παιδιού και η μονογονεϊκή οικογένεια.

 

Πηγή: http://www.healthierworld.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

12 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για όλους μας!

12 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για όλους μας! Οι ιατρικές...

Περισσότερα...

5 εκατομμύρια ώρες για τον Mr. Pac-Man!

5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι ώρες που έχουν 'καταναλώσει'...

Περισσότερα...

360 μοιρών κάμερα εμπνευσμένη από το μάτι μύγας!

360 μοιρών κάμερα εμπνευσμένη από το μάτι της μύγας! Οι εφαρμογές...

Περισσότερα...

80% των εγκύων υποφέρει από ναυτίες.

80% των εγκύων υποφέρει από ναυτίες, το οποίο είναι συνήθως και το...

Περισσότερα...

6 πράγματα που μας ''λέει'' η γλώσσα μας!

6 πράγματα που μας ''λέει'' η γλώσσα μας! Μπορεί άραγε η υγεία μας να...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση