ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Κοινωνικές Επιστήμες 3 πρότυπα γάμου: παγίδες και λύσεις!
3 πρότυπα γάμου: παγίδες και λύσεις! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Doritaki   
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 11:24

3 ??????? ????? ???? ?? ??? ??????? ??? ??? ?????? ????! ? ????µ?? ???? ??? ????? ????? ???????????. ??????????? ?? µ?????? ??? ????? ??? ??µ?? ??? ??? ??????? ??? µ????? ?? ?????? ??? µ????? ??? ?? ??? ?????????.

Το µοντέλο: Ο ισχυρός και ο εξαρτηµένος Σε µια σχέση ο ένας σύντροφος µπορεί να βρεθεί σε θέση ισχύος. Είναι σαν να παίρνει τη θέση του «γονιού» που αναλαµβάνει τις περισσότερες ευθύνες, ενώ ο άλλος τη θέση του «παιδιού» που χρειάζεται προστασία.

Οι παγίδες

 • Η εξάρτηση από τον ισχυρό σύντροφο και η αίσθηση ότι δεν µπορεί να κάνει τίποτα µόνο του µειώνει σε σηµαντικό βαθµό την αυτοπεποίθηση του ατόµου.

 • Η δυναµικότητα του ενός συντρόφου εµποδίζει τον άλλο να αναλάβει τις ευθύνες του.

 • Συχνά ο ισχυρός σύντροφος φορτώνεται περισσότερες ευθύνες και εποµένως περισσότερο στρες.

 • Ο «δυνατός» συχνά καλύπτει την ανασφάλειά του, ενώ ο «εξαρτηµένος» έµµεσα ίσως ασκεί µεγάλη επιρροή.

 • Ο εξαρτηµένος σύντροφος µπορεί να ανέχεται συµπεριφορές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα δεχόταν γιατί φοβάται να µείνει µόνος και να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής.

Η λύση

 • Μην αποµακρύνεστε. Φροντίστε να µιλάτε καθηµερινά για τις προκλήσεις που αντιµετωπίζετε υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας ο ένας τον άλλον.

 • Συζητήστε κάθε φορά που θα πρέπει να παρθεί µια απόφαση που αφορά στο σπίτι ή την οικογένεια, µε σκοπό να λαµβάνετε αποφάσεις από κοινού.

 • Πάρτε κάποιες πρωτοβουλίες αν είστε στη θέση του εξαρτηµένου ή κάντε βήµατα για να πιστέψετε στον εαυτό σας και να λειτουργήσετε ανεξάρτητα.

Το µοντέλο: Εµείς οι δύο είµαστε ένα Αρκετά ζευγάρια πιστεύουν ότι µετά το γάµο πρέπει να κάνουν τα πάντα µαζί. Στην αρχή αυτό µπορεί να φαίνεται ροµαντικό, µε το πέρασµα του χρόνου όµως, καθώς το «εγώ κι εσύ» µεταλλάσσεται σε «εµείς», τα δύο µέλη συνήθως χρειάζεται να κάνουν συµβιβασµούς που πιθανόν δεν είναι ευχάριστοι.

Οι παγίδες

 • Το ζευγάρι κάνει συµβιβασµούς και καταλήγει να κάνει πράγµατα που ευχαριστούν µόνο τον έναν και όχι τον άλλο.

 • Το «εµείς» µπορεί να αποδειχτεί καταπιεστικό, αφού ισοπεδώνει τις προσωπικές ανάγκες των δύο συντρόφων που συχνά διαφέρουν. Επιπλέον περιορίζονται οι δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης.

 • Χωρίς την αίσθηση της αποµόνωσης, ο ένας από τους δύο µπορεί να θεωρήσει απαραίτητο να κρατάει µυστικά ή να λέει µικροψέµατα ώστε να διασφαλίσει την ιδιωτική ζωή που έχει ανάγκη.

Η λύση

 • Μιλήστε για τις ανάγκες σας. Συζητήστε πρώτα για το τι θέλετε εσείς και στη συνέχεια ακούστε προσεκτικά τι θέλει ο σύντροφός σας δείχνοντας σεβασµό και κατανόηση.

 • Γνωστοποιήστε τα όρια. Ξεκαθαρίστε µέχρι πού φτάνουν τα όρια της ελευθερίας που επιτρέπει ο ένας στον άλλον µέσα στο γάµο. Έτσι δεν θα έρθετε προ εκπλήξεων και θα αποφύγετε γκρίνιες και συγκρούσεις.

 • Προχωρήστε σε αµοιβαίες συµφωνίες. ∆ιαπραγµατευτείτε µέχρι να βρείτε τη χρυσή τοµή. Για παράδειγµα, µπορεί να αποφασίσετε κάποιες φορές να βγαίνετε µε διαφορετικές παρέες.

To µοντέλο: Πενήντα-πενήντα Πολλά νέα ζευγάρια ξεκινούν τον έγγαµο βίο µε αυτό το στόχο: την πλήρη ισότητα στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η καινούργια τους ζωή. Στην πορεία όµως βλέπουν ότι κάτι τέτοιο στην πράξη δεν είναι πάντα εφικτό. Τα νούµερα είναι απογοητευτικά. Οι γυναίκες σε παγκόσµια κλίµακα είναι υπεύθυνες για το 70% των οικιακών εργασιών, ενώ οι άντρες (αν και οι νεότεροι κάνουν φιλότιµες προσπάθειες) µόλις για το 15%.

Οι παγίδες

Σε αυτή την περίπτωση τα πιο συνηθισµένα λάθη γίνονται από τις γυναίκες που διεκδικούν το πενήντα-πενήντα και είναι τα εξής:

 • Γκρινιάζουν ασταµάτητα υιοθετώντας το ρόλο του θύµατος, γεγονός που οι σύντροφοί τους ερµηνεύουν σαν ένα διαρκές «κατηγορώ».

 • Συµπεριφέρονται στο ταίρι τους χωρίς σεβασµό: «Κάν’ το µόνος σου», «Είσαι υποχρεωµένος να βοηθήσεις» κ.λπ.

 • Χρησιµοποιούν τον άνισο καταµερισµό εργασίας στο σπίτι σαν αφορµή για καβγάδες όταν το πρόβληµα είναι άλλο.

Η λύση

 • Μην βάζετε στόχο τον ίσο καταµερισµό υποχρεώσεων γιατί συνήθως δεν είναι εφικτός. Οι γυναίκες είναι σηµαντικό να καταλάβουν ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ίσος καταµερισµός εργασιών στο σπίτι και ότι οι άντρες µπορούν να προσφέρουν βοήθεια µε άλλο τρόπο.

 • Ακούστε τι έχει να σας προτείνει ο σύντροφός σας επιτρέποντάς του να επιλέξει τις δουλειές που του ταιριάζουν καλύτερα.

 • Αποφύγετε να γκρινιάζετε ή να κρατάτε το θυµό µέσα σας όταν νιώθετε «ριγµένη». Υπενθυµίστε του τις υποχρεώσεις του χωρίς να τον µειώνετε ή να τον υποτιµάτε.

 • Επιβραβεύστε σε κάθε ευκαιρία την πρόθεσή του να βοηθήσει επιτρέποντάς του να το κάνει µε τον τρόπο του.

 • Ζητήστε τη βοήθειά του µε ευγένεια όποτε την χρειάζεστε αποφεύγοντας τον αυταρχισµό και τα ξεσπάσµατα. Info Η εξισορρόπηση του «και µαζί, και χώρια» είναι το κλειδί στην επιτυχία ενός γάµου, αφού βοηθά τη σχέση να «ανασαίνει» και προφυλάσσει από συγκρούσεις.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

7 τύποι νοημοσύνης για το νηπιάκι σας!

7 τύποι νοημοσύνης για το νηπιάκι σας! Οι νηπιαγωγοί γνωρίζουν...

Περισσότερα...

100.000 εφαρμογές στο Windows Store

100.000 εφαρμογές στο Windows Store! Με ανακοίνωση της στο Twitter, η Microsoft...

Περισσότερα...

6 χρώματα αποκαλύπτουν την ψυχολογία μας

6 χρώματα που αποκαλύπτουν την ψυχολογία μας και τι...

Περισσότερα...

7,7 εκατομμύρια KWh/έτος από ηλιακούς συλλέκτες

7,7 εκατομμύρια KWh/έτος από ηλιακούς συλλέκτες! 750 χιλιόμετρα...

Περισσότερα...

1 άγγιγμα, 1000 λέξεις..

1 άγγιγμα, 1000 λέξεις.. Ένα άγγιγμα στον ώμο, ένα χτύπημα στην πλάτη,...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr