ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Κοινωνικές Επιστήμες 80 εκατομμύρια άτομα με Alzheimer έως το 2020
80 εκατομμύρια άτομα με Alzheimer έως το 2020 Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Kelly   
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 02:00

80 εκατομμύρια άτομα υπολογίζεται ότι θα πάσχουν από Alzheimer έως το 2020 σύμφωνα με τελευταίες έρευνες.

Αν θέλαμε να ορίσουμε τη νόσο Alzheimer σε λίγες γραμμές αρκεί το παρακάτω απόσπασμα: «Τα μάτια είναι θολά, τ' αυτιά κουφά Η δύναμη εξασθενεί, η κούραση επέρχεται. Το στόμα σιωπά, δε μιλά πια Η καρδιά είναι κενή, δε θυμάται το παρελθόν Τι μεγάλο κακό που κάνουν στον άνθρωπο τα γηρατειά». Η Νόσος Alzheimer είναι όλες οι προοδευτικές άνοιες που διάχυτα προσβάλλουν τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα νοητικά, λειτουργικά, ψυχολογικά, συμπεριφορικά και κοινωνικά προβλήματα. Στα αρχικά στάδια παρουσιάζονται ήπιες λειτουργικές και νοητικές διαταραχές. Καθώς η νόσος εξελίσσεται εμφανίζονται σοβαρότερα νοητικά ελλείμματα, απώλεια της αυτονομίας και διαταραχές συμπεριφοράς.

Η συχνότητα της νόσου στις αναπτυγμένες χώρες είναι 10% άνω των 70 ενώ στην Ελλάδα είναι 6% άνω των 70 ετών. Όμως η συχνότητα αυξάνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μιλάμε για ένα φαινόμενο που θα πάρει διαστάσεις πανδημίας. Παρόλο που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την ηλικία και τα γονίδιά μας, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επηρεαστούν με τις επιλογές μας ώστε να προφυλαχθούμε από τη νόσο αυτή. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να είναι: 1. Η αντιμετώπιση αγγειακών παραγόντων, δηλαδή το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, η αυξημένη ομοκυστεΐνη, η παχυσαρκία 2. Η αντιμετώπιση Κατάθλιψης-Άγχους 3. Η Διατροφή 4. Δραστηριότητες 5. Σωματική και 6. Νοητική άσκηση (π.χ. ενασχόληση με ευχάριστες αναμνήσεις, το πρόγραμμα προσανατολισμού στην επικαιρότητα, οι ασκήσεις μνήμης, προσοχής και λόγου).

Πηγή: www.businesswoman.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

92 δισ. ευρώ οι Online αγορές και ο ρυθμός τους αυξάνεται...!

92 ???. ???? ?? Online ?????? ??? ? ?????? ???? ?????????...! ??? ????? ?? ???????? ?? ???????? ???? 13% ????????? ??...

Περισσότερα...

2 γλώσσες, 2 εγκέφαλοι

2 γλώσσες, 2 εγκέφαλοι! Η ταυτόχρονη εκμάθηση δύο γλωσσών...

Περισσότερα...

6.500 ετών το αρχαιότερο σφραγισμένου δόντι

6.500 ετών το αρχαιότερο σφραγισμένου δόντι! Το αρχαιότερο δείγμα...

Περισσότερα...

0,58% του ΑΕΠ οι επενδύσεις για έρευνα και καινοτομία

0,58% του ΑΕΠ αποτελούν οι επενδύσεις στην έρευνα και την...

Περισσότερα...

200.000$ για τον Έλληνα νικητή του διαγωνισμού της Microsoft

200.000$ για τον Έλληνα νικητή του διαγωνισμού της Microsoft!   Το...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση