ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Υγεία 11 απαντήσεις για την Υγεία του μαστού
11 απαντήσεις για την Υγεία του μαστού Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 11:23

11 απαντήσεις για την Υγεία του μαστού. Η υγεία του μαστού απασχολεί τις γυναίκες και η σωστή πρόληψη καθώς και η ενημέρωση παίζει έναν καίριο ρόλο στην Υγεία.

Για να δούμε ορισμένες απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα:

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των νεοπλασματικών επιθηλιακών κυττάρων που ξεκινούν από τον ιστό του μαστού. Αν τα νεοπλασματικά αυτά κύτταρα δεν εντοπιστούν και «αφεθούν» χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση στο διάστημα που ακολουθεί από τη δημιουργία τους και έως τον εντοπισμό τους -το διάστημα αυτό ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα-, θα δημιουργηθεί μάζα, η οποία σταδιακά θα συρρικνώσει και θα καταστρέψει τους υγιείς ιστούς.

Γιατί πρέπει μια γυναίκα να κάνει μαστογραφία;

Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 35-59 ετών. Στην Ελλάδα η συχνότητα εμφάνισης της νόσου συνεχώς αυξάνεται, και η νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 40-55 ετών. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η πρόληψή της, η οποία επιτυγχάνεται με τη μαστογραφία, που μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε την κακοήθεια σε προκλινικό στάδιο, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν κλινικά ευρήματα.

Πότε πρέπει μια γυναίκα να κάνει την πρώτη της μαστογραφία;

Τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του μαστού απαντάται σε ολοένα και περισσότερες νέες γυναίκες. Υπολογίζεται ότι το 12% του συνόλου των καρκίνων διαγιγνώσκεται σε γυναίκες κάτω των 45 ετών, ενώ το 35% του συνόλου των νέων διαγνωσμένων περιστατικών απαντάται σε γυναίκες κάτω των 55 ετών. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να διακρίνουν ποια γυναίκα θα νοσήσει και ποια όχι, γι' αυτό και η διεθνής ιατρική κοινότητα προτείνει η πρώτη μαστογραφία να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται σε μελλοντικές μαστογραφίες ως εξέταση αναφοράς.

Πόσο συχνά μπορεί να επαναλαμβάνεται η μαστογραφία;

Από την ηλικία των 40 ετών και μετά η γυναίκα θα πρέπει να επαναλαμβάνει τη μαστογραφία της μία φορά το χρόνο, καθώς όσο μεγαλώνει τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο. Η ετήσια αυτή επανάληψη της εξέτασης θα πρέπει, σύμφωνα με επιστημονικές συστάσεις, να γίνεται έως ότου η γυναίκα φτάσει το 72ο έτος της ηλικίας της. Μετά την ηλικία αυτή ο έλεγχος του μαστού με μαστογραφία προτείνεται ανά διετία. Ο θεράπων γιατρός είναι αυτός που μπορεί να συνεκτιμήσει τους παράγοντες κινδύνου χωριστά για κάθε γυναίκα και να κρίνει αναλόγως.

Το διάστημα του ενός έτους που μεσολαβεί ανάμεσα στις μαστογραφίες μήπως είναι μεγάλο;

Ποιες ακριβώς είναι οι πληροφορίες που παίρνουμε από τη μαστογραφία;

Με τη μαστογραφία μπορούμε να ανιχνεύσουμε την κακοήθεια του μαστού σε αρχικό στάδιο, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα που η βλάβη είναι ασυμπτωματική. Σε αυτή τη φάση η νόσος εμφανίζεται συνήθως υπό μορφή μικροαποτιτανώσεων, αλάτων ασβεστίου ή μικρής διηθητικής κακοήθειας, όπου με την κατάλληλη αντιμετώπιση ανατρέπεται η εξέλιξη της νόσου και μειώνονται οι αρνητικές της συνέπειες.

Η μαστογραφία ανιχνεύει όλες τις κακοήθειες; Υπάρχει περιθώριο λάθους;

Η μαστογραφία δεν ανιχνεύει το 100% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Υπάρχει ένα ποσοστό 8-12% όπου οι βλάβες δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία. Γι' αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε γυναίκα που κάνει την εξέταση να γίνεται ψηλάφηση από γιατρό εξειδικευμένο στο αντικείμενο του μαστού και, σε περίπτωση που η σύσταση των μαστών είναι πυκνοί, ο έλεγχος να συμπληρώνεται πάντοτε με υπερηχογράφημα.

Ποια είναι η καταλληλότερη περίοδος για τη διεξαγωγή της εξέτασης κατά τη διάρκεια του κύκλου;

Ως καταλληλότερο διάστημα να υποβάλλονται οι γυναίκες σε μαστογραφία είναι μία εβδομάδα από το τέλος της εμμηνορρυσίας έως και την 20η ημέρα περίπου του κύκλου. Είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η μαστογραφία πριν την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας, όπου τα υψηλά επίπεδα των ορμονών ιδίως σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς προκαλούν μεταβολές, όπως αύξηση του μεγέθους, πόνο και ευαισθησία.

Είναι αναγκαία η πίεση που ασκείται στους μαστούς κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας;

Η ήπια πίεση που ασκείται στους μαστούς για λίγα δευτερόλεπτα είναι αναγκαία διότι έχει ως συνέπεια την μείωση της δόσης της ακτινοβολίας, η ποιότητα της εικόνας είναι καλύτερη και συνακόλουθα καταλήγει στην ορθότερη διάγνωση.

Ποια μειονεκτήματα έχει η μαστογραφία;

Όπως όλες οι εξετάσεις έτσι και η μαστογραφία εμφανίζει ορισμένα μειονεκτήματα.
Τα σημαντικότερα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η μαστογραφία αδυνατεί να μας προσφέρει ορθή τελική διάγνωση. Οι δυσκολίες αυτές απαντώνται συχνότερα α) σε γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί για κακοήθεια και έχουν πυκνούς μαστούς δεν μπορούμε να διακρίνουμε στη μαστογραφία την τοπική υποτροπή από τις μετεγχειρητικές αλλοιώσεις, β) σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς όπου η διαγνωστική αξία της μαστογραφίας για την ανίχνευση πολυεστιακής νόσου είναι περιορισμένη και, τέλος, γ) σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί κάποιου είδους πλαστική επέμβαση, ιδιαίτερα σε γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης, όπου η διαγνωστική αξία της μεθόδου είναι μειωμένη.

Ποια ακριβώς είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας ως προς την κλασική μαστογραφία (αναλογική);

Τα οφέλη της ψηφιακής μαστογραφίας είναι πολλαπλά. Το σημαντικότερο από αυτά είναι ότι έχει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού έναντι της κλασικής μαστογραφίας. Αυτό οφείλεται στη δυνατότητα που παρέχει η ψηφιακή μαστογραφία να απεικονίζει καλύτερα κυρίως τους πυκνούς μαστούς, ιδίως σε νέες γυναίκες Ως εκ τούτου, οι μικροαποτιτανώσεις, με τις οποίες εμφανίζεται ένα μεγάλο ποσοστό της αρχόμενης κακοήθειας, απεικονίζονται πιο καθαρά και το πραγματικό μέγεθος των αλλοιώσεων αξιολογείται ορθότερα. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της ψηφιακής μαστογραφίας έναντι της αναλογικής είναι η βελτίωση της εξέτασης. Η τοποθέτηση της εξεταζόμενης είναι πιο απλή, η εξέταση μαστών μεγάλου μεγέθους καθίσταται ευκολότερη και η διάρκεια της εξέτασης αλλά και η πίεση που ασκείται στους μαστούς είναι μικρότερη. Πλεονέκτημα όμως αποτελεί και η δόση της ακτινοβολίας, όπου στην ψηφιακή μαστογραφία είναι μικρότερη από ό,τι στην κλασική.

Πού πρέπει να απευθυνθώ αν η μαστογραφία δείξει ύποπτα αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που η μαστογραφία ανιχνεύσει ύποπτα για κακοήθεια ευρήματα, η γυναίκα θα πρέπει αμέσως να επισκεφθεί χειρουργό που έχει ειδική εκπαίδευση στο μαστό.

 

Πηγή: http://www.healthierworld.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

30 χρόνια «κλείνει» το CD

30 χρόνια «κλείνει» το CD! Το πρώτο CD player κυκλοφόρησε την 1η...

Περισσότερα...

83% των Ελλήνων θεωρούν την περίθαλψη «επικίνδυνη»

83% των Ελλήνων θεωρούν επικίνδυνη την αντιμετώπιση προβλημάτων...

Περισσότερα...

20 ενδείξεις πως το παιδί σας είναι χαρισματικό

20 ενδείξεις πως το παιδί σας είναι χαρισματικό. «Είναι το παιδί...

Περισσότερα...

800 σελίδες προσωπικών δεδομένων για κάθε χρήστη

800 σελίδες προσωπικών δεδομένων για κάθε χρήστη! Μετά την...

Περισσότερα...

12 αιτίες για τον πονοκέφαλο

12 αιτίες για τον πονοκέφαλο! Υποφέρεις καθημερινά από...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση