ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Υγεία 5 καλοκαιρινοί κίνδυνοι για την υγεία μας
5 καλοκαιρινοί κίνδυνοι για την υγεία μας Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 10:19

5 καλοκαιρινοί κίνδυνοι για την υγεία μας. Σίγουρα στο άκουσμα της λέξης «καλοκαίρι» το 99% του πληθυσμού σκέφτεται θάλασσα, ξεκούραση, κοκτέιλ, νησιά και απέραντο μπλε κι όχι «θερμοπληξία», «ηλίαση» και διάφορα άλλα τέτοια απαισιόδοξα.

Kαλό είναι λοιπόν να προφυλαχτούμε και να περάσουμε καλύτερα από κάθε χρονιά, χωρίς απρόοπτα! Ορισμένα που καλό είναι να προσέξουμε:

Κολύμπι στην πισίνα με ασφάλεια

Το κολύμπι αποτελεί την καλύτερη λύση στην προσπάθεια να δροσιστούμε τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, το νερό της πισίνας, όμως, αν δεν είναι καθαρό μπορεί να μας δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Προσπαθήστε να μην το καταπίνετε και να μην κολυμπάτε σε αυτό αν έχετε πληγή, όπως επίσης και να κάνετε πάντα ντους μετά την έξοδό σας από την πισίνα. Οι γυναίκες, καλό είναι να πλένονται και να αλλάζουν μαγιό μετά το κολύμπι, για να αποφύγουν τις μυκητιάσεις.

 

Ποτέ χωρίς αντηλιακή προστασία

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UV, αποτελεί την κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του δέρματος, ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει εγκαύματα, πρόωση γήρανση του δέρματος και πτώση του ανοσοποιητικού μας. Αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά ή είναι άνω των 50 ετών, ή περνούν πολλές ώρες στον ήλιο. Για να προστατευτείτε, αποφύγετε να βρίσκεστε στον ήλιο τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας, από τις 12.00 έως και τις 16.00, να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και να μην ξεχνάτε ποτέ τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο σας.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες παθήσεις των ματιών

Αν και οι απόψεις διίστανται για το αν η έκθεση στο φως του ήλιου συμβάλλει στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ωστόσο υπάρχουν έρευνες που το αποδεικνύουν. Η πάθηση αυτή αφορά κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση, ενώ γενικότερα τα μάτια χρειάζονται προστασία από το έντονο και συνεχές φως του ήλιου. Μην ξεχνάτε ποτέ τα γυαλιά ηλίου σας και να επιλέγετε αυτά με την ένδειξη «UV 400 protection» ή 100% UV protection, έτσι ώστε να φιλτράρετε το 100% των UV ακτίνων και να προστατεύετε τα μάτια σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μην κάνετε εκπτώσεις στο νερό

Όταν υπάρχει απώλεια υγρών στο σώμα μας, τότε αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες λειτουργίες του και αυτό ονομάζεται αφυδάτωση. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μας συμβεί λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης, ειδικά όταν είστε ιδιαιτέρως δραστήριοι και γυμνάζεστε. Για να μένετε ενυδατωμένοι, πίνετε 8-10 ποτήρια την ημέρα, ακόμη κι αν δεν νιώθετε δίψα και σε περιπτώσεις έντονου ιδρώτα, προτιμήστε κάποιο ρόφημα με ηλεκτρολύτες. Αποφύγετε το αλκοόλ, τη σόδα και τον καφέ, καθώς δρουν ως διουρητικά.

Τροφική δηλητηρίαση

Την καλοκαιρινή περίοδο πάντα τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης σημειώνουν αύξηση, λόγω του ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στις τροφές που βρίσκονται εκτός ψυγείου. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί ναυτία, κράμπες, εμετό, ακόμη και διάρροια και σίγουρα δεν είναι μια ευχάριστη κατάληξη διακοπών. Για να μην περάσετε καλοκαιρινές μέρες στην... τουαλέτα, φροντίστε να καταναλώνετε φαγητό που έχει μαγειρευτεί υγιεινά, με προϊόντα σωστά διατηρημένα και πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν καταναλώσετε οτιδήποτε. Όσο είναι δυνατό, αποφύγετε να τρώτε έξω και μην αφήνετε τροφές εκτεθειμένες σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα διαστήματα.

 

Δείτε ακόμα...

150 δισ. δολάρια για την «App Economy» μέχρι το 2017

150 δισ. δολάρια για την «App Economy» μέχρι το 2017! Συγκριτικά με το 2012, η...

Περισσότερα...

10 από τα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα

Υπάρχουν κάποιες δουλειές που για να... επιβιώσει κανείς πρέπει...

Περισσότερα...

7 χρόνια ο μέσος όρος διάρκειας μιας φιλίας

7 χρόνια ο μέσος όρος διάρκειας μιας φιλίας! Οι περισσότερες...

Περισσότερα...

500.000 downloads για το Facebook Home

500.000 downloads για το Facebook Home! Μέτριο είναι το ξεκίνημα του Facebook Home...

Περισσότερα...

400.000 Έλληνες με χρόνια ηπατίτιδα Β και C στη χώρα μας

400.000 Έλληνες με χρόνια ηπατίτιδα Β και C στη χώρα μας! Κάθε χρόνο...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση