ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Υγεία 3 περίοδοι ηλικίας και οι ιατρικές τους εξετάσεις
3 περίοδοι ηλικίας και οι ιατρικές τους εξετάσεις Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011 09:11

3 περίοδοι ηλικίας και οι ιατρικές τους εξετάσεις. Δεν πρέπει να βλέπουμε το γιατρό μας αφού παρουσιαστεί κάποιο νέο πρόβλημα υγείας με σκοπό τη διάγνωση και θεραπεία μας, αλλά και για προληπτικούς λόγους.

Στην ηλικία των 14-20 ετών, χρόνια της εφηβείας και της ενηλικίωσης, όπου και τυπικά η υπευθυνότητα της ιατρικής παρακολούθησης περνά από τον παιδίατρο στον οικογενειακό γιατρό ή παθολόγο, θα πρέπει επιπλέον:

  • να γίνεται έλεγχος της πληρότητας του εμβολιασμού
  • να εξατομικεύονται οι παράγοντες κινδύνου με βάση το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό
  • να γίνεται συζήτηση για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Στην ηλικία των 20-40 ετών (νέοι ενήλικες) συνήθως οι ανακύπτουσες παθήσεις έχουν ηχηρά συμπτώματα και οι νέοι οδηγούνται μόνοι στο γιατρό τους. Ωστόσο κάθε 2-3 χρόνια θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για αυξημένη χοληστερίνη, αρτηριακή υπέρταση, και δευτερεύοντως για αναιμία, αυξημένο σάκχαρο αίματος και καλή λειτουργικότητα ήπατος και νεφρών.

  • Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε Test Pap και ψηλάφηση μαστών από γυναικολόγο, ενώ ήδη θα πρέπει να ελέγχεται το διαιτολόγιό τους για την ποσότητα προσλαμβανόμενου ασβεστίου και φυλλικού οξέος (συμπλήρωμα διατροφής αν κριθεί απαραίτητο). Τέλος, να ελέγχεται η ανοσοποίησή τους στην ερυθρά, ώστε να προλαμβάνονται ανεπιθύμητα συμβάντα κατά την διάρκεια μιας κατοπινής εγκυμοσύνης.
  • Από πλευράς εμβολίων και για τα δύο φύλα, οφείλουμε να επαναλαμβάνουμε κάθε 10 χρόνια το εμβόλιο Td (διφθερίτιδας - τέτανου) και της Ηπατίτιδας Β (αν κριθεί απαραίτητο) και να ελέγχουμε την ανοσοποίηση έναντι της ανεμοβλογιάς.Αντίθετα είναι ιδιαίτερης αξίας ο έλεγχος και η αποφυγή: α) του καπνίσματος, β) της κατάχρησης αλκοόλ, γ) της έλλειψης κίνησης ή άθλησης, δ) της παχυσαρκίας, όπως επίσης και ε) η ενημέρωση για τη χρήση ζωνών ασφαλείας κατά την οδήγηση και στ) τη χρήση ασφαλών πρακτικών στη σεξουαλική μας ζωή.

Κατά την ηλικία 40-65 ετών, λόγω πλέον και της συσσώρευσης των παραγόντων κινδύνου για το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και των άλλων νοσημάτων "φθοράς", ο έλεγχος θα ήταν καλό να γίνεται κάθε χρόνο (μια και παράγοντες όπως η αρτηριακή υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης "σιωπούν" συνήθως μέχρι να εκδηλωθούν οι επιπλοκές τους.

  • Οι άντρες ιδίως >50 ετών θα πρέπει να ελέγχουν τον προστάτη τους τόσο με δακτυλική εξέταση όσο και με τον εργαστηριακό προδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA).
  • Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία (από 40-50 έτη κάθε 2-3 χρόνια, από 50-75 έτη κάθε χρόνο), ενώ κατά την εμμηνόπαυση να γίνεται τακτικός έλεγχος οστικής πυκνότητας, για την πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης (κάθε 2-3 έτη επί φυσιολογικών τιμών και κάθε έτος επί οστεοπενίας).
Πηγή: http://www.clickatlife.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

280 γραμμάρια μπίρα, για καλύτερη οστική πυκνότητα.

280 γραμμάρια περίπου μπίρα την εβδομάδα, ευεργετεί τις γυναίκες...

Περισσότερα...

130.000 χρόνια πριν, Κρητικοί από τη Λιβύη...

130.000 χρόνια πριν, φαίνεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης δεν...

Περισσότερα...

5 βασικές θεωρίες για το τι είναι η Αγάπη

5 βασικές θεωρίες για το τι είναι η Αγάπη! Η ερώτηση «τι είναι η...

Περισσότερα...

10 δάκτυλα για εξοικονόμηση ενέργειας

10 δάκτυλα για εξοικονόμηση ενέργειας! Όσοι χρησιμοποιούν πολύ...

Περισσότερα...

25 χρονών έγινε το format εικόνων GIF

25 χρονών έγινε το format εικόνων GIF! Το δημοφιλές πρότυπο αρχείο...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση