ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Υγεία 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκο
10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκο Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Markos   
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 19:18

10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκο και η επιδημία επεκτείνεται ανησυχητικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη είναι προβλήματα που τείνουν να μειωθούν, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την παχυσαρκία. Εξαίρεση στην αυξητική τάση αποτελούν oι Ιταλίδες, οι οποίες φαίνεται ότι προσέχουν τη σιλουέτα και την υγεία τους. «Το να είναι κανείς παχύσαρκος δεν είναι πια πρόβλημα μόνο της Δύσης» δήλωσε ο Μάχιντ Ετσάτι του Imperial College του Λονδίνου, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet.

Μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, οι Αμερικανοί είναι οι παχύτεροι και οι Ιάπωνες οι πιο αδύνατοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παχύτεροι όλων είναι οι κάτοικοι των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού, όπως της Αμερικανικής Σαμόα.

Το 1980, παχύσαρκοι ήταν το 5% των ανδρών και το 8% των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι το 2008, τα ποσοστά αυξήθηκαν στο 10% για τους άνδρες και το 14% για τις γυναίκες. Τα ποσοστά έχουν πέσει μόνο σε ελάχιστες περιοχές όπως η κεντρική Αφρική και η Νότιος Ασία.

Οι μελέτες εξέτασαν το δείκτη μάζας σώματος (BMI), ο οποίος ορίζεται ως το βάρος σε κιλά διά του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα. Οι άνθρωποι με δείκτη μάζας σώματος από 18 έως 24 θεωρούνται φυσιολογικού βάρους, ενώ όσοι έχουν BMI πάνω από 25 θεωρούνται υπέρβαροι και όσοι ξεπερνούν το 30 παχύσαρκοι. Μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, οι ΗΠΑ έχουν το ρεκόρ με μέσο δείκτη 28. Στο άλλο άκρο η Ιαπωνία, όπου ο μέσος άνδρας έχει δείκτη 24 και η μέση γυναίκα 22.

Δύο άλλες μελέτες που δημοσιεύονται στο ίδιο τεύχος του Lancet εξετάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα προβλήματα της υπέρτασης και της αυξημένης χοληστερόλης. Στις περιπτώσεις αυτές πολλές χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο της τελευταίες δεκαετίες, πιθανώς χάρη στη ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά την κατανάλωση αλατιού και κορεσμένου λίπους.

Στην Ιταλία, η ενημέρωση για την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας, καθώς και η αλλαγή των προτύπων της ομορφιάς προς το πιο αδύνατο, φαίνεται ότι έχουν βοηθήσει τον πληθυσμό, ειδικά τις γυναίκες. Όπως αναφέρει το AFP, ο μέσος δείκτης μάζας σώματος για τις Ιταλίδες έπεσε από το 25,2 το 1980 στο 24,8 το 2008.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν φαίνεται να έχει κορυφωθεί. Όπως επισήμανε ο Δρ Ετσάτι, «δεν γνωρίζουμε πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Μπορούμε να διαχειριστούμε την υπέρταση και τη χοληστερόλη με φάρμακα, με το διαβήτη όμως θα είναι πολύ πιο δύσκολο».

Πηγή: http://news.in.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

10 χρόνια Pirate Bay και δωράκι για τους χρήστες!

10 χρόνια Pirate Bay και δωράκι για τους χρήστες! "Oδηγώντας αυτό το...

Περισσότερα...

7.800.000 ευρώ στην Ελλάδα για αποζημίωση λόγω Ε.coli

7.800.000 ευρώ στην Ελλάδα για αποζημίωση λόγω Ε.coli. Αύξηση 17 εκατ....

Περισσότερα...

59% του λογισμικού στην Ελλάδα είναι πειρατικό

227 εκατ. ευρώ η αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στην...

Περισσότερα...

3.000.000.000 ζεύγη νουκλεοτιδίων του DNA για ένα ανθρώπινο πλάσμα!

3.000.000.000 ζεύγη νουκλεοτιδίων του DNA περιγράφουν πώς να «φτιάξεις»...

Περισσότερα...

5 απλοί τρόποι για να βελτιώσεις τις φιλίες σου

5 απλοί τρόποι για να βελτιώσεις (και να εμπλουτίσεις) τις φιλίες...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr