ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Υγεία 12 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για όλους μας!
12 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για όλους μας! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 09:37

12 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για όλους μας! Οι ιατρικές προληπτικές εξετάσεις, το γνωστό μας check up πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά, προσθέτοντας κάποιες ειδικές εξετάσεις όσο μεγαλώνουμε μετά τα 30.

Για να δούμε ποιες είναι αυτές:

Αιματολογικός & βιοχημικός έλεγχος: κάθε τρία χρόνια ή και νωρίτερα αν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα ή επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό.

Μέτρηση Αρτηριακής Πίεσης: θα πρέπει να γίνεται σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό ή κάθε τρία χρόνια. Εφόσον πάσχουμε από υπέρταση ή η αρτηριακή πίεση είναι οριακά αυξημένη, η εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα: κάθε τρία χρόνια μετά τα 50, συνοδευόμενο από καρδιολογική εξέταση. Επαναλαμβάνεται πιο συχνά σε καπνιστές και όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Triplex καρδιάς, καρωτίδων, αγγείων κάτω άκρων, αορτής, Τεστ Κοπώσεως: Θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 2ετία μετά τα 50 ή και συχνότερα όταν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα. Τriplex καρδιάς και τεστ κοπώσεως προτείνεται σε άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία και μεταβολικό σύνδρομο. Η ηλικία πρώτου ελέγχου και η περιοδικότητα εξαρτώνται από τους υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου και τα ευρήματα.

Εξέταση PSA για τον προστάτη: γίνεται με λήψη αίματος και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια από τα 50 σε όλους τους άνδρες και κάθε 2 χρόνια μετά το 60ο έτος της ηλικίας. Η εξέταση PSA πρέπει να συνοδεύεται και από ουρολογική εξέταση.

Μέτρηση σακχάρου νηστείας το πρωί: Πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

Ακτινογραφία θώρακος: τουλάχιστον μία φορά εάν είμαστε καπνιστές και ετησίως μετά τα 35 εφόσον είμαστε καπνιστές. Ο έλεγχος συστήνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια στους μη καπνιστές.

Σπιρομέτρηση: Κάθε χρόνο για τους καπνιστές άνω των 35 ετών. Για τον καρκίνο του πνεύμονα, δεν υπάρχουν ασφαλή επιστημονικά δεδομένα για αποτελεσματικό προληπτικό έλεγχο. Η αξονική τομογραφία θώρακος, η ακτινογραφία θώρακος και η σπιρομέτρηση μπορεί να είναι χρήσιμες, κατά την κρίση του θεράποντα γιατρού. Η τακτική παρακολούθηση της πνευμονικής λειτουργίας στους καπνιστές είναι αναγκαία σε κάθε περίπτωση, διότι κινδυνεύουν από ένα πλήθος αναπνευστικών προβλημάτων. Μετά από έναν αρχικό έλεγχο, η συχνότητα και το είδος της εξέτασης καθορίζεται κατά περίπτωση από τον γιατρό.

Δερματολογική εξέταση: Πρέπει να γίνεται κλινική εξέταση του δέρματος κάθε 2 χρόνια από δερματολόγο μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από τα 40.

Τεστ Παπανικολάου: Οι γυναίκες μετά το 20ό έτος της ηλικίας θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο pap-test για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μετά τα 30, η εξέταση μπορεί να γίνεται ανά διετία.

Μαστογραφία: κάθε τρία χρόνια μετά τα 40 και κάθε δύο χρόνια μετά τα 50. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται πιο νωρίς και πιο συχνά αν υπάρχει θετικό κληρονομικό ιστορικό.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας: κάθε τρία χρόνια μετά τα 50 και κάθε δύο χρόνια μετά το 65ο έτος της ηλικίας για πρόληψη της οστεοπόρωσης.

 

Πηγή: http://www.healthierworld.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

2/3 παχύτερους μας αναπαριστά ο εγκέφαλος

2/3 ?????????? ??? ?????????? ? ????????? ?? ???????? ?? ??? ?????????????? ??????? ?? ?????? ??? University College...

Περισσότερα...

1 στους 6 άνδρες έχει καρκίνο του προστάτη

1 στους 6 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με...

Περισσότερα...

500 δολάρια για κάθε bug στο facebook

500 δολάρια για κάθε bug στο facebook! Πριν από ένα μήνα περίπου, το Facebook...

Περισσότερα...

10 σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα του 2011

10 σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα του 2011! Μια διεθνής κλινική...

Περισσότερα...

5 εκατ. video uploads στο Instagram το 1ο 24ωρο!

5 εκατ. video uploads στο Instagram το 1ο 24ωρο! Μεγάλη απήχηση φαίνεται πως...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση