ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Υγεία 3 γονίδια προκαλούν μυωπία!
3 γονίδια προκαλούν μυωπία! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Kelly   
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 11:29

3 γονίδια που προκαλούν μυωπία (δηλαδή δυσκολία εστίασης σε μακρινά αντικείμενα), ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες.

Η μυωπία, παρά το γεγονός ότι είναι η πιο κοινή οφθαλμολογική διαταραχή στον κόσμο, λίγα πράγματα είναι γνωστά για το γονιδιακό υπόβαθρό της. Το 80% των περιπτώσεων με τη χειρότερη μυωπία εκτιμάται ότι οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες. Η ανακάλυψη του ενός γονιδίου έγινε από διεθνή ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γενετικής Επιδημιολογίας του King\'s College του Λονδίνου. Το γονίδιο αυτό είναι το RASGRF1, το οποίο θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση, καθώς και στην μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων για επεξεργασία στον εγκέφαλο. Όταν το γονίδιο δυσλειτουργεί, ο βολβός του ματιού μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικά, κάνοντας τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή μυωπία (ποσοστό 2 - 3%), σύμφωνα με τους γιατρούς, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασής τους, καθώς κάποια στιγμή ο αμφιβληστροειδής φακός μπορεί να αποκολληθεί από το πίσω μέρος του ματιού τους ή μπορεί να προκληθεί πρόωρο γλαύκωμα. Μια δεύτερη ολλανδική επιστημονική έρευνα, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου «Έρασμος» στο Ρότερνταμ, αποκάλυψε δύο ακόμα γονίδια που σχετίζονται με την μυωπία, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και πολλά άλλα που μένει να ανακαλυφθούν. Γι\' αυτό, άλλωστε, μια μελλοντική γονιδιακή θεραπεία της μυωπίας θα ήταν πολύ δύσκολη, επειδή ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπίσει παράλληλα πολλά «λανθασμένα» γονίδια. Και τα δύο «γονίδια της μυωπίας» που βρέθηκαν, βρίσκονται στο χρωμόσωμα 15. Ωστόσο, οι δύο αυτές έρευνες άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων, τα οποία στο μέλλον μπορεί να καταργήσουν τα γυαλιά οράσεως.

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί ευρέως ένα φάρμακο (σε μορφή σταγόνων ή χαπιών) που θα εμποδίζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της μυωπίας, απαλλάσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την ταλαιπωρία των φακών επαφής, των γυαλιών και των διορθωτικών επεμβάσεων με λέιζερ. Εναλλακτικά, θα ήταν δυνατό να υπάρξει κάποια γονιδιακή θεραπεία, με την εισαγωγή «υγιών» γονιδίων στο μάτι, τα οποία θα αποτρέπουν την μυωπία στο μέλλον. Η αποκατάσταση όμως της όρασης ατόμων με προχωρημένη μυωπία θεωρείται πολύ πιο δύσκολη, είτε με φάρμακα, είτε με γενετική θεραπεία.

 

Πηγή: http://health.in.gr/news/...

 

Δείτε ακόμα...

1.000.000 νευρώνες έχει ο εγκέφαλος της μέλισσας.

1.000.000 νευρικά κύτταρα έχει ο εγκέφαλος της μέλισσας και του...

Περισσότερα...

10-15% των μητέρων εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη

10-15% των μητέρων εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη κατά την περίοδο...

Περισσότερα...

10 από τις πιο ''πειρατικές'' ταινίες για το 2011

10 ??? ??? ??? ''??????????'' ??????? ??? ?? 2011!???? ?? ????? ?? ??? 10 ??? ?????????? ??????????? ?????? ??? ??...

Περισσότερα...

3 είδη ραδιενέργειας επιβλαβή για τους οργανισμούς

3 είδη ραδιενέργειας επιβλαβή για τους οργανισμούς Η...

Περισσότερα...

500.000 ευρώ για έναν Apple 1

500.000 ευρώ για έναν Apple 1! Το ποσό των 500.000 ευρώ έφθασε η δημοπρασία...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση