ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Υγεία 1 ορμόνη υπεύθυνη για την εμπιστοσύνη
1 ορμόνη υπεύθυνη για την εμπιστοσύνη Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Emmanouela g   
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 02:00

1 ορμόνη του εγκεφάλου που λέγεται οξυτοκίνη φαίνεται να ελέγχει την εμπιστοσύνη.

Ένα απαλό άγγιγμα ή μια κίνηση τρυφερότητας απελευθερώνουν λίγη οξυτοκίνη στο αίμα και το επακόλουθο είναι… κατακλυσμιαίο: ελβετική μελέτη του 2005 έδειξε πως μπορεί να παρακινήσει παίκτες του χρηματιστηρίου να χαρίσουν τα χρήματά τους σε αγνώστους! Η επίδραση αυτή έχει ένα μειονέκτημα: μπορεί να μας κάνει τόσο εύπιστους, ώστε να εμπιστευτούμε τις οικονομίες μας στον πρώτο τυχόντα που θα μας τάξει… λαγούς με πετραχήλια. Επειδή, όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ευφυέστατος, θα πρέπει να υπάρχει ένα φυσικό αντίδοτο στην οξυτοκίνη, το οποίο θα κρατάει υπό έλεγχο αυτά τα ζεστά αισθήματα.

Το αντίδοτο βρήκαν προσφάτως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία και είναι η τεστοστερόνη. Οι ερευνητές χορήγησαν σε νεαρές γυναίκες μια δόση τεστοστερόνης, με τη μορφή μιας σταγόνας υγρού κάτω από τη γλώσσα και στη συνέχεια τους ζήτησαν να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες ανδρών, για να αποφασίσουν εάν είναι άξιοι εμπιστοσύνης ή όχι. Επανέλαβαν επίσης το πείραμα χορηγώντας τους μια σταγόνα από μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο). Ούτε στην πρώτη περίπτωση ούτε στην δεύτερη ήξεραν οι εθελόντριες τι περιείχε η σταγόνα. Αποτέλεσμα: οι εθελόντριες ήταν πολύ λιγότερο πρόθυμες να χαρακτηρίσουν έναν άντρα ως άξιο εμπιστοσύνης όταν είχαν καταπιεί την τεστοστερόνη, γράφουν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Εντούτοις, η επίδραση αυτή δεν ήταν η ίδια σε όλες τις γυναίκες. Όσες ήταν εκ φύσεως δύσπιστες, όπως προέκυψε από το τεστ με την ανενεργό ουσία, ελάχιστα επηρεάστηκαν από την τεστοστερόνη. Εκείνες που ήταν πιο εύπιστες όμως, έγιναν πιο δύσπιστες χάρη στην ορμόνη – ίσως διότι οι εύπιστοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από προστασία. «Η τεστοστερόνη μειώνει την διαπροσωπική εμπιστοσύνη και μάλιστα με έναν προσαρμοστικό κατά περίπτωση τρόπο», ήταν το συμπέρασμα των ερευνητών. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η τεστοστερόνη αυξάνει την ερωτική επιθυμία των γυναικών, καθώς και ότι κυκλοφορεί στα υψηλότερα επίπεδά της στο αίμα τους λίγο πριν από την ωορρηξία και την – πιθανή – σύλληψη. Ο συνδυασμός των παλαιών με τα νέα ευρήματα σημαίνει κάτι απρόσμενο: τη στιγμή που μια γυναίκα έλκεται περισσότερα ερωτικά από έναν άντρα, τον εμπιστεύεται και στον μικρότερο δυνατό βαθμό!

Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=9811&la=1

 

Δείτε ακόμα...

1,07 ευρώ το ετήσιο κόστος φόρτισης ενός iPad

1,07 ευρώ  το ετήσιο κόστος φόρτισης ενός iPad! Παρόλο που πρόκειται...

Περισσότερα...

12 αιτίες για τον πονοκέφαλο

12 αιτίες για τον πονοκέφαλο! Υποφέρεις καθημερινά από...

Περισσότερα...

3,5 εκ αντίτυπα του Diablo III πωλήθηκαν σε 24 ώρες

3,5 εκ αντίτυπα του Diablo III πωλήθηκαν σε 24 ώρες! Δίχως αμφιβολία, το...

Περισσότερα...

4.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως με Parkinson.

4.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την νόσο του Parkinson.   Η...

Περισσότερα...

1,5 εκατομμύριο οι ενεργοί έλληνες χρήστες του Facebook

1,5 εκατομμύριο οι ενεργοί έλληνες χρήστες του Facebook! Τα στοιχεία...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση