ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Θετικές Επιστήμες 1 είδος πεταλούδας κατά της πλαστογράφησης!
1 είδος πεταλούδας κατά της πλαστογράφησης! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Kelly   
Δευτέρα, 31 Μαϊου 2010 14:44

1 νέα επαναστατική βρετανική τεχνική χρησιμοποιεί τον ιριδισμό που προκαλούν τα πλούσια και φωτεινά χρώματα στα φτερά τροπικών πεταλούδων και συγκεκριμένα του είδους Papilio blumei (ζει μόνο στο νησί Σουλαβέζι της Ινδονησίας) ώστε να καταστήσει αδύνατη την αντιγραφή χαρτονομισμάτων, διαβατηρίων και πιστωτικών καρτών.

Έρευνα του ιστορικού Εργαστηρίου Κάβεντις του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ δείχνει ότι μπορεί να κατασκευαστεί μία νανο-δομή ανάλογη με εκείνη που βρίσκεται στα φτερά της πεταλούδας Papilio blumei . Ενσωματώνοντας αυτή την ιριδίζουσα δομή στα χαρτονομίσματα, τις πιστωτικές κάρτες, τα διαβατήρια, κλπ, καταστάται πολύ πιο δύσκολη η αντιγραφή τους από παραχαράκτες. Τα μοτίβα του ιριδισμού του φωτός που παράγουν οι πεταλούδες, μπόρεσαν επιτέλους να «μιμηθούν» οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνικών νανο-παραγωγής.

Η τεχνική πρέπει να τελειοποιηθεί, ωστόσο μπορεί να χρησιμέψει σε βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για τα χαρτονομίσματα, τα οποία θα βασίζονται στα ιριδίζοντα φτερά των πεταλούδων. Ο ερευνητής Κόλε δηλώνει: "Ξεκλειδώσαμε ένα από τα μυστικά της φύσης και συνδυάσαμε αυτή τη γνώση με εξελιγμένες μεθόδους νανο-κατασκευής, ώστε να μιμηθούμε τα πολύπλοκα οπτικά μοτίβα που υπάρχουν στη φύση… Αυτές οι τεχνητές δομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κρυπτογράφηση πληροφοριών σε οπτικές δομές πάνω σε χαρτονομίσματα ή άλλα πολύτιμα είδη, ώστε να τα προστατεύσουμε από την πλαστογράφηση".

Πηγή: www.cosmo.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

8 πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε με ένα e-book

8 πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε με ένα e-book! Μακριά από μας η...

Περισσότερα...

400.000 «tweets» ημερησίως καταγράφει το Twitter

400.000 «tweets» ημερησίως καταγράφει το Twitter!Ανοδική η πορεία για το...

Περισσότερα...

3D σουτιέν στα μέτρα κάθε γυναίκας με εκτύπωση!

3D σουτιέν στα μέτρα κάθε γυναίκας με εκτύπωση! Kι ενώ υπάρχουν...

Περισσότερα...

32% αύξηση των εσόδων του ανακοίνωσε το Facebook

32% αύξηση των εσόδων του ανακοίνωσε το Facebook! Kαλύτερα του...

Περισσότερα...

9 Μύθοι για τη Γενετική Μηχανική

9 Μύθους και Αντίστοιχες απαντήσεις για τη Γενετική Μηχανική...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση