ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Θετικές Επιστήμες 1.000 φορές γρηγορότερα φορτίζει μπαταρία
1.000 φορές γρηγορότερα φορτίζει μπαταρία Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 08:34

1.000 φορές γρηγορότερα φορτίζει μπαταρία! Επανάσταση στην τεχνολογία φέρνει η νέα μικρο-μπαταρία που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στις ΗΠΑ, καθώς αν και έχει μήκος μόλις μερικά χιλιοστά, τροφοδοτεί με ενέργεια όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και επαναφορτίζεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο του δευτερολέπτου. 

Η μικροσκοπική μπαταρία ιόντων λιθίου αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέγεθος των ηλεκτρονικών συσκευών, εξασφαλίζοντας ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. William P King κατάφεραν να μειώσουν το μέγεθος ανασχεδιάζοντας την άνοδο και την κάθοδο της μπαταρίας.

Ειδικότερα, αντικατέστησαν τον αρνητικό και τον θετικό πόλο, οι οποίοι στις συμβατικές μπαταρίες είναι στερεοί με πορώδεις τρισδιάστατες μικροδομές.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές της, η θαυματουργή μπαταρία είναι τόσο ισχυρή που θα μπορούσε να έχει 30 φορές μικρότερο μέγεθος από τις συμβατικές μπαταρίες, παρέχοντας την ίδια ποσότητα ενέργειας.

Επίσης, θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο ίδιο μέγεθος με τις υφιστάμενες μπαταρίες, παρέχοντας όμως 30 φορές περισσότερη ενέργεια.

Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι επαναφορτίζεται 1.000 φορές γρηγορότερα συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο τύπο μπαταριών.

Η μικροσκοπική μπαταρία δεν αναμένεται να διατεθεί στην αγορά σύντομα, αφού λόγω του μεγέθους της δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τις υφιστάμενες ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ το κόστος παραγωγής είναι ακόμα υψηλό.

«Τώρα μπορούμε να σκεφτούμε έξω από το κουτί. Είναι μια νέα τεχνολογία. Δεν αποτελεί προοδευτική βελτίωση προηγούμενων τεχνολογιών, αλλά σπάει τα συνηθισμένα παραδείγματα ενεργειακών πηγών. Μας επιτρέπει να κάνουμε διαφορετικά, νέα πράγματα», δήλωσε ο μεταπτυχιακός φοιτητής James Pikul, που συμμετείχε στην έρευνα.

Η μελέτη, με τίτλο «Ισχυρές μικρο-μπαταρίες ιόντων λιθίου δομημένες σε τρισδιάστατα νανοπορώδη ηλεκτρόδια», δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
Πηγή: http://www.econews.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

90% των επιχειρήσεων έχει πέσει θύμα hacking!

Στα όρια της βεβαιότητας βρίσκεται η παραβίαση των...

Περισσότερα...

500 νέα περιστατικά μελανώματος ετησίως στην Ελλάδα

500 ??? ??????????? ???????????, ??? ???????? ??? ????????? ????? ???????? ??? ????????, ????????????? ??????? ????...

Περισσότερα...

1 ανεμιστήρας η λύση για τα … κουνούπια!!

1 ανεμιστήρας είναι η λύση για τα ενοχλητικά… κουνούπια!!  ...

Περισσότερα...

5 τρισ. βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία ανέπτυξε το Cern

5 τρισ. βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία ανέπτυξε το Cern! Τα πειράματα...

Περισσότερα...

1 αόρατο ''ποντίκι''!

1 αόρατο ''ποντίκι''! Πρόκειται για το Mouseless, το πρώτο αόρατο...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση