ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Θετικές Επιστήμες 1 γραμμάριο υλικού ισούται με γήπεδο ποδοσφαίρου!
1 γραμμάριο υλικού ισούται με γήπεδο ποδοσφαίρου! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 08:20

1 γραμμάριο υλικού ισούται με γήπεδο ποδοσφαίρου! Αμερικανοί ερευνητές έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ που αφορά την έκταση της εσωτερικής επιφάνειας που καταλαμβάνει ένα υλικό, δημιουργώντας δύο συνθετικά υλικά, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη εσωτερική επιφάνεια που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, δημιούργησαν τα υλικά NU-109 και NU-110 που έχουν κρυσταλλική νανοδομή και ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μεταλλο-οργανικών» υλικών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν κυρίως για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε οχήματα, για καταλύτες κ.ά., σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ιδιαιτερότητα αυτών των πορωδών υλικών έγκειται στην απίστευτα μεγάλη εσωτερική επιφάνειά τους, που φθάνει τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα ανά γραμμάριο. Έτσι, η εσωτερική επιφάνεια ενός γραμμαρίου του νέου υλικού μπορεί να καλύψει ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ένα κιλό αυτού του υλικού περιέχει μία εσωτερική επιφάνεια που θα μπορούσε να καλύψει επτά τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Τα υλικά αυτά αποκτούν τη μεγάλη επιφάνειά τους χάρη στην ύπαρξη των πόρων τους, που παραμένουν ανοιχτοί με μια ειδική τεχνική με βάση το διοξείδιο του άνθρακα. Τα μεταλλο-οργανικά υλικά έχουν μοριακή δομή πλέγματος ή «κλουβιού» και οι αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν ακόμα και να υπερδιπλασιάσουν την εσωτερική επιφάνειά τους στο μέλλον.

Πηγή: http://www.real.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

3 άνθρωποι-διάνοιες του κόσμου!

3 ????????-???????? ??? ??????!! ? ????? ?? ??? ???? ??????????? ??????? ????? ??? ????????????, ??????????? ???? ??? ?...

Περισσότερα...

250 εκατομμύρια πωλήσεις - ρεκόρ για το iPhone

250 εκατομμύρια πωλήσεις - ρεκόρ για το iPhone! Αν και είναι πολλοί...

Περισσότερα...

3 μύθοι - αλήθειες για τον ύπνο!

3 μύθοι - αλήθειες για τον ύπνο! για να δούμε τι ισχύει και τι όχι:...

Περισσότερα...

5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την ευαισθησία των δοντιών

5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την ευαισθησία των δοντιών. Η...

Περισσότερα...

2 γίγαντες μάχονται για το ψηφιακό περιεχόμενο!

2 γίγαντες μάχονται για το ψηφιακό περιεχόμενο! Στην προσέλκυση...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση