ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Θετικές Επιστήμες 1 δευτερόλεπτο...για κάθε λέξη!
1 δευτερόλεπτο...για κάθε λέξη! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Maria   
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009 09:42

1 δευτερόλεπτο χρειάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να μπορέσει να σκεφτεί μία λέξη, να εφαρμόσει τους κανόνες γραμματικής και τελικά να την προφέρει από το στόμα.

Εθελοντές με επιληψία δέχτηκαν να συμμετέχουν στο πείραμα και η καταγραφή έγινε μέσω ηλεκτροδίων που τους είχαν εμφυτευτεί στον εγκέφαλο.

Για να μπορέσουμε να αρθρώσουμε μία λέξη, δημιουργείται στον εγκέφαλο ένα προλεκτικό μήνυμα, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τη συγκεκριμένη γλώσσα που μιλάει ο καθένας. Το προλεκτικό αυτό μήνυμα με μία σειρά άλλων διαδικασιών γίνεται λόγος. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την ανάκληση από τον εγκέφαλο διαφορετικών ειδών πληροφοριών (σημασιολογικών, συντακτικών, φωνολογικών), που στη συνέχεια συνδυάζονται σε μεγαλύτερες δομές, μια διαδικασία που καλείται «ενοποίηση».

Βασικό ρόλο στην ομιλία έχει η περιοχή Μπροκά που ανακαλύφθηκε το 1865 από το Γάλλο γιατρό Πολ Μπροκά. Πρόκειται για μία περιοχή του αριστερού κατώτερου μετωπιαίου φλοιού. Από τότε μέχρι και σήμερα τα δεδομένα δεν είχαν αλλάξει. Τα νέα πειράματα όμως έδειξαν ότι τα διαφορετικά είδη γλωσσικών πληροφοριών επεξεργάζονται με διαδοχικό τρόπο μέσα στην περιοχή του Μπροκά.
Η νευρωνική λοιπόν δραστηριότητα φαίνεται ότι χωρίζεται σε τρία διαφορετικά στάδια: λεξιλογική επεξεργασία, γραμματική-συντακτική επεξεργασία και τέλος φωνολογική επεξεργασία. Και όλες αυτές οι πολύπλοκες διαδικασίες χρειάζονται λιγότερο του ενός δευτερολέπτου για να πραγματοποιηθούν!

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=295143&dt=21/10/2009

 

 

Δείτε ακόμα...

6 βήματα για σωστές διατροφικές συνήθειες

6 βήματα για σωστές διατροφικές συνήθειες που μας αφορούν όλους...

Περισσότερα...

37% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ λόγω...ποτού!

37% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ αντιμετωπίζουν τα...

Περισσότερα...

25 δις downloads για το Google Play!

25 ??? downloads ??? ?? Google Play! ??? ????? "????????" ????? ????????? ?? ??????????? ????????? Google Play, ?????...

Περισσότερα...

54 πλανήτες ίσως φιλοξενούν ζωή!

54 πλανήτες μπορεί να φιλοξενούν ζωή! Το διαστημικό τηλεσκόπιο...

Περισσότερα...

20% μεγαλύτερη χωρητικότητα έχουν μπαταρίες με ζάχαρη

20% μεγαλύτερη χωρητικότητα έχουν μπαταρίες με ζάχαρη! Οι...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση