ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Θετικές Επιστήμες 100 φορές πιο ακριβές από τα υπάρχοντα ένα πυρηνικό ρολόϊ
100 φορές πιο ακριβές από τα υπάρχοντα ένα πυρηνικό ρολόϊ Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 09:31

100 Φορές πιο ακριβές πυρηνικό ρολόϊ από τα υπάρχοντα ατομικά! Μια νέα μορφή ατομικού ρολογιού, μπορεί να μετράει με ακρίβεια το χρόνο, για διάστημα ίσο με ολόκληρη τη μέχρι σήμερα ζωή ολόκληρου του σύμπαντος.

Ο καθηγητής Victor Flambaum, της Σχολής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακάλυψε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει την τροχιά του νετρονίου ενός ατόμου, για τη μέτρηση του χρόνου, με ακρίβεια 100 φορές μεγαλύτερη από τα υπάρχοντα ατομικά ρολόγια, τα οποία μετράνε το χρόνο χρησιμοποιώντας την τροχιά των ηλεκτρονίων.
"Αποδείξαμε, ότι χρησιμοποιώντας λέιζερ για να προσανατολίσουμε τα ηλεκτρόνια κατά ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νετρόνιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν ατομικό πυρήνα, σαν το εκκρεμές ενός ρολογιού", λέει ο Flambaum, "δημιουργώντας έτσι, ένα ‘πυρηνικό' ρολόι με απαράμιλλη ακρίβεια".
Η έρευνα του Flambaum, η οποία θα δημοσιευτεί στο επερχόμενο τεύχος του Physical Review Letters, περιγράφει ένα ρολόι, που μπορεί να παραμείνει ακριβές μέχρι 19 δεκαδικά ψηφία - ή αλλιώς ένα εικοστό του δευτερολέπτου - και θα χρειάζεται ρύθμιση, μια φορά κάθε 14 δις χρόνια! (dt: πως στο καλό το υπολόγισαν αυτό;).
Τα καλύτερα ατομικά ρολόγια, που διαθέτουμε σήμερα, παραμένουν ακριβή για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια, διάστημα που είναι μια χαρά για τις περισσότερες πρακτικές εφαρμογές.
Όμως, το πυρηνικό ρολόι, θα μπορούσε να επιτρέψει "απαράμιλλα επίπεδα ακριβείας" σε πειράματα φυσικής ή άλλες περιπτώσεις, όπου απαιτούνται εξαιρετικά λεπτές μετρήσεις.
Οι επιστήμονες λένε επίσης, ότι ο ρυθμός ταλάντωσης του πυρηνικού ρολογιού, παραμένει σχεδόν ανεπηρέαστος, από οποιαδήποτε εξωτερική παρεμβολή ή άλλες δυνάμεις.

Πηγή: http://www.techandtech.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

4.605 μαθητές υπό την επίβλεψη ψυχολόγου στην Κύπρο

4.605 μαθητές στην Κύπρο χρειάστηκαν τη στήριξη εκπαιδευτικού...

Περισσότερα...

12 πράγματα που δεν ξέραμε για το ανθρώπινο σώμα!

12 πράγματα που δεν ξέραμε για το ανθρώπινο σώμα! Από τα άτομα και...

Περισσότερα...

15.000.000 tablets για μαθητες στην Τουρκία

15.000.000 tablets για μαθητες στην Τουρκία!   Και ενώ οι ελληνικές...

Περισσότερα...

8 κλασικά games της Atari διαθέσιμα μέσω browser

8 κλασικά games της Atari διαθέσιμα μέσω browser! Για να... θυμούνται οι...

Περισσότερα...

2 γλώσσες, 2 εγκέφαλοι

2 γλώσσες, 2 εγκέφαλοι! Η ταυτόχρονη εκμάθηση δύο γλωσσών...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση