ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Πληροφορική 19 κλικ το πολύ συνδέουν δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες
19 κλικ το πολύ συνδέουν δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 10:06

19 κλικ το πολύ συνδέουν δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες! Ο κόσμος είναι μικρός, έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, καθώς δύο οποιοιδήποτε άνθρωποι στον κόσμο συνδέονται μέσω έξι κοινών γνωριμιών. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει στο Διαδίκτυο, αφού δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες απέχουν μεταξύ τους κατά 19 συνδέσεις το πολύ, εκτιμά ένας φυσικός που ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική δικτύων.

Ο Άλμπερτ-Λάζλο Μπαραμπάσι, Ούγγρος φυσικός του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστόνης, ανέπτυξε αλγόριθμους που αναγνωρίζουν και ακολουθούν όλους τους συνδέσμους σε μια ιστοσελίδα, και στη συνέχεια επαναλαμβάνουν τη διαδικασία ξανά και ξανά.

Δεκαεννιά βαθμοί διαχωρισμού

Ο Μπαραμπάσι εκτιμά ότι ο Παγκόσμιος Ιστός είναι στην πραγματικότητα ένας «μικρός κόσμος» από περίπου ένα τρισεκατομμύριο έγγραφα, τα οποία απέχουν μεταξύ τους κατά 19 συνδέσμους το πολύ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να φτάσει από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη με σχετικά λίγα «κλικ», χωρίς να χρησιμοποιήσει μηχανή αναζήτησης.

Ο φυσικός επισημαίνει ότι, όταν το Διαδίκτυο άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1990, οι ειδικοί πίστευαν ότι «είχε τις ιδιότητες ενός τυχαίου δικτύου», στο οποίο ορισμένες ιστοσελίδες είναι εντελώς αποκομμένες μεταξύ τους.

Ο Μπαραμπάσι πιστεύει ότι η κατάσταση άλλαξε με την εμφάνιση «υπερκόμβων» όπως το Facebook και οι υπηρεσίες της Google.

Όπως ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί από άλλους και έχουν περισσότερες γνωριμίες, έτσι και αυτοί οι «υπερκόμβοι» περιέχουν πολύ περισσότερες συνδέσεις.

Ο ερευνητής προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις στους υπερκόμβους θα οδηγούσε στη «διάλυση του Διαδικτύου» και θα άφηνε πολλές ιστοσελίδες μη προσβάσιμες.

 

Η πρώτη μελέτη του Μπαραμπάσι για το θέμα είχε δημοσιευτεί το 1999 στο περιοδικό Νature. Η νέα, ευρύτερη μελέτη δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Philosophical Transaction της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, στην οποία ο φυσικός είναι μέλος.

 

 

Δείτε ακόμα...

7 SOS πόνοι που δε θα πρέπει να αγνοήσετε

7 SOS πόνοι που δε θα πρέπει να αγνοήσετε! To να είναι κανείς...

Περισσότερα...

6 τροφές ''μάννα'' για την καρδιά μας!

6 τροφές ''μάννα'' για την καρδιά μας! Οι παθήσεις τις καρδιάς...

Περισσότερα...

5 «παγίδες» για ψεύτες

5 «παγίδες» για ψεύτες! Η γλώσσα του σώματος - και όχι των ματιών -...

Περισσότερα...

1 στους 4 Έλληνες εμφανίζει ψυχική διαταραχή.

1 στους 4 Έλληνες εμφανίζει κάποια ψυχική διαταραχή, ενώ 6-8% του...

Περισσότερα...

66% αύξηση στους επισκέπτες του Google+

66% αύξηση στους επισκέπτες του Google+! Καλά τα νέα για το κοινωνικό...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση