ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Πληροφορική 19 κλικ το πολύ συνδέουν δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες
19 κλικ το πολύ συνδέουν δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 10:06

19 κλικ το πολύ συνδέουν δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες! Ο κόσμος είναι μικρός, έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, καθώς δύο οποιοιδήποτε άνθρωποι στον κόσμο συνδέονται μέσω έξι κοινών γνωριμιών. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει στο Διαδίκτυο, αφού δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες απέχουν μεταξύ τους κατά 19 συνδέσεις το πολύ, εκτιμά ένας φυσικός που ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική δικτύων.

Ο Άλμπερτ-Λάζλο Μπαραμπάσι, Ούγγρος φυσικός του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστόνης, ανέπτυξε αλγόριθμους που αναγνωρίζουν και ακολουθούν όλους τους συνδέσμους σε μια ιστοσελίδα, και στη συνέχεια επαναλαμβάνουν τη διαδικασία ξανά και ξανά.

Δεκαεννιά βαθμοί διαχωρισμού

Ο Μπαραμπάσι εκτιμά ότι ο Παγκόσμιος Ιστός είναι στην πραγματικότητα ένας «μικρός κόσμος» από περίπου ένα τρισεκατομμύριο έγγραφα, τα οποία απέχουν μεταξύ τους κατά 19 συνδέσμους το πολύ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να φτάσει από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη με σχετικά λίγα «κλικ», χωρίς να χρησιμοποιήσει μηχανή αναζήτησης.

Ο φυσικός επισημαίνει ότι, όταν το Διαδίκτυο άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1990, οι ειδικοί πίστευαν ότι «είχε τις ιδιότητες ενός τυχαίου δικτύου», στο οποίο ορισμένες ιστοσελίδες είναι εντελώς αποκομμένες μεταξύ τους.

Ο Μπαραμπάσι πιστεύει ότι η κατάσταση άλλαξε με την εμφάνιση «υπερκόμβων» όπως το Facebook και οι υπηρεσίες της Google.

Όπως ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί από άλλους και έχουν περισσότερες γνωριμίες, έτσι και αυτοί οι «υπερκόμβοι» περιέχουν πολύ περισσότερες συνδέσεις.

Ο ερευνητής προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις στους υπερκόμβους θα οδηγούσε στη «διάλυση του Διαδικτύου» και θα άφηνε πολλές ιστοσελίδες μη προσβάσιμες.

 

Η πρώτη μελέτη του Μπαραμπάσι για το θέμα είχε δημοσιευτεί το 1999 στο περιοδικό Νature. Η νέα, ευρύτερη μελέτη δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Philosophical Transaction της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, στην οποία ο φυσικός είναι μέλος.

 

 

Δείτε ακόμα...

30 χρόνια «κλείνει» το CD

30 χρόνια «κλείνει» το CD! Το πρώτο CD player κυκλοφόρησε την 1η...

Περισσότερα...

1.500.000$ πρόστιμο για παράνομο downloading!

1.500.000$ πρόστιμο σε ανύπαντρη μητέρα γιατί ''κατέβασε'' παράνομα 24...

Περισσότερα...

1ες σε downloading οι ταινίες, 8η η μουσική πλέον!

1ες σε downloading οι ταινίες, 8η η μουσική πλέον! Εκτός μόδας τείνει να...

Περισσότερα...

4 τρόποι για καλύτερη διαχείριση του online χρόνου

4 τρόποι για καλύτερη διαχείριση του online χρόνου! Συμβαίνει πολλές...

Περισσότερα...

1 γρήγορο καρδιογράφημα με το iPhone 4!

1 γρήγορο καρδιογράφημα με το iPhone 4! Mαζί με το iPhone 4 μπορείτε να...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση