ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Πληροφορική 485 εκ.δολ. κόστισαν οι διαδικτυακές απάτες στις ΗΠΑ
485 εκ.δολ. κόστισαν οι διαδικτυακές απάτες στις ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 15 Μαϊου 2012 08:27

485 εκ.δολ. κόστισαν οι διαδικτυακές απάτες στις ΗΠΑ! Οι διαδικτυακές απάτες, που περιλαμβάνουν την υποκλοπή ταυτότητας, τις «πρώιμες χρεώσεις» και τις «ρομαντικές απάτες», κόστισαν περίπου 485 εκατ. δολάρια το 2011, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του FBI.

Η ετήσια έκθεση του Κέντρου Διαδικτυακών Εγκληματικών Καταγγελιών αναφέρει ότι ο αριθμός καταγγελιών αυξήθηκε κατά 3,4% το 2011, για να φθάσει στις 314.246. Οι πιο κοινές καταγγελίες αφορούν απάτες, κατά τις οποίες οι δράστες προσποιούνται ότι ανήκουν στο FBI, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, να υποκλέψουν την ταυτότητα του θύματος ή να εξασφαλίσουν χρηματικό έμβασμα από αυτό, έχοντας υποσχεθεί πολλαπλάσια κέρδη.

Μία από τις πιο πρόσφατες απάτες αφορά τη δήθεν πώληση αυτοκινήτου. Το θύμα δέχεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο ο δράστης του προτείνει την αγορά αυτοκινήτου σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή, καθώς πρέπει οπωσδήποτε να μετακομίσει. Ο δράστης ζητά έτσι από το θύμα του προκαταβολή για το όχημα, προτού εξαφανισθεί.

Αλλες απάτες, όπως η «μη παράδοση» εμπορευμάτων που αγοράσθηκαν μέσω Διαδικτύου ή η «υπερανάληψη επιταγής», απειλούν και αυτές τους καταναλωτές.

Κατά μέσο όρο, κάθε θύμα διαδικτυακής απάτης ζημιώνεται 4.187 δολάρια. Το Κέντρο δέχθηκε το 2011 περισσότερες από 5.600 καταγγελίες για «ρομαντικές απάτες», στις οποίες οι απατεώνες στοχεύουν συγκεκριμένα μοναχικά άτομα, που αναζητούν συντρόφους μέσω του Ιντερνετ. «Τα θύματα πιστεύουν ότι "βγαίνουν" με κάποιον ηθικό και έντιμο. Στην πραγματικότητα, ο διαδικτυακός φίλος ή φίλη είναι συνήθως μέλος εγκληματικής συμμορίας, που ακολουθεί έτοιμο γραπτό σενάριο, αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας», αναφέρει η έκθεση του FBI.

«Οι απατεώνες ψάχνουν σε chat rooms, ιστοσελίδες γνωριμιών και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας τα θύματά τους. Αν και η μεγαλύτερη ομάδα θυμάτων είναι 40 ετών και πάνω, χωρισμένοι ή χήροι, ανάπηροι και συχνά ηλικιωμένοι, κάθε δημογραφική κατηγορία κινδυνεύει από τέτοιες απάτες», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

15χρονος εφηύρε τέστ καρκίνου χρησιμοποιώντας το ίντερνετ

15χρονος εφηύρε τέστ καρκίνου χρησιμοποιώντας το ίντερνετ! Ο...

Περισσότερα...

1 στους 5 κατόχους iPhone 4S μετανιώνει για την αγορά του

1 στους 5 κατόχους iPhone 4S μετανιώνει για την αγορά του! Εκατομμύρια...

Περισσότερα...

1 εκ.ευρώ πουλήθηκε τεράστια συλλογή video games στο E-bay

1 εκ.εθρώ πουλήθηκε τεράστια συλλογή video games  στο E-bay! Μια μοναδική...

Περισσότερα...

500.000 Έλληνες πάσχουν από άσθμα

500.000 Έλληνες ενήλικες και παιδιά υπολογίζεται ότι πάσχουν από...

Περισσότερα...

67% θεωρούν ότι το smartphone βελτίωσε τη ζωή τους

67% των Ελλήνων και των Κυπρίων θεωρούν ότι το smartphone βελτίωσε τη...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση