ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Πληροφορική 485 εκ.δολ. κόστισαν οι διαδικτυακές απάτες στις ΗΠΑ
485 εκ.δολ. κόστισαν οι διαδικτυακές απάτες στις ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 15 Μαϊου 2012 08:27

485 εκ.δολ. κόστισαν οι διαδικτυακές απάτες στις ΗΠΑ! Οι διαδικτυακές απάτες, που περιλαμβάνουν την υποκλοπή ταυτότητας, τις «πρώιμες χρεώσεις» και τις «ρομαντικές απάτες», κόστισαν περίπου 485 εκατ. δολάρια το 2011, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του FBI.

Η ετήσια έκθεση του Κέντρου Διαδικτυακών Εγκληματικών Καταγγελιών αναφέρει ότι ο αριθμός καταγγελιών αυξήθηκε κατά 3,4% το 2011, για να φθάσει στις 314.246. Οι πιο κοινές καταγγελίες αφορούν απάτες, κατά τις οποίες οι δράστες προσποιούνται ότι ανήκουν στο FBI, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, να υποκλέψουν την ταυτότητα του θύματος ή να εξασφαλίσουν χρηματικό έμβασμα από αυτό, έχοντας υποσχεθεί πολλαπλάσια κέρδη.

Μία από τις πιο πρόσφατες απάτες αφορά τη δήθεν πώληση αυτοκινήτου. Το θύμα δέχεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο ο δράστης του προτείνει την αγορά αυτοκινήτου σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή, καθώς πρέπει οπωσδήποτε να μετακομίσει. Ο δράστης ζητά έτσι από το θύμα του προκαταβολή για το όχημα, προτού εξαφανισθεί.

Αλλες απάτες, όπως η «μη παράδοση» εμπορευμάτων που αγοράσθηκαν μέσω Διαδικτύου ή η «υπερανάληψη επιταγής», απειλούν και αυτές τους καταναλωτές.

Κατά μέσο όρο, κάθε θύμα διαδικτυακής απάτης ζημιώνεται 4.187 δολάρια. Το Κέντρο δέχθηκε το 2011 περισσότερες από 5.600 καταγγελίες για «ρομαντικές απάτες», στις οποίες οι απατεώνες στοχεύουν συγκεκριμένα μοναχικά άτομα, που αναζητούν συντρόφους μέσω του Ιντερνετ. «Τα θύματα πιστεύουν ότι "βγαίνουν" με κάποιον ηθικό και έντιμο. Στην πραγματικότητα, ο διαδικτυακός φίλος ή φίλη είναι συνήθως μέλος εγκληματικής συμμορίας, που ακολουθεί έτοιμο γραπτό σενάριο, αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας», αναφέρει η έκθεση του FBI.

«Οι απατεώνες ψάχνουν σε chat rooms, ιστοσελίδες γνωριμιών και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας τα θύματά τους. Αν και η μεγαλύτερη ομάδα θυμάτων είναι 40 ετών και πάνω, χωρισμένοι ή χήροι, ανάπηροι και συχνά ηλικιωμένοι, κάθε δημογραφική κατηγορία κινδυνεύει από τέτοιες απάτες», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

1 στους 3 υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό

1 στους 3 υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό! Ένας στους τρεις...

Περισσότερα...

54 πλανήτες ίσως φιλοξενούν ζωή!

54 πλανήτες μπορεί να φιλοξενούν ζωή! Το διαστημικό τηλεσκόπιο...

Περισσότερα...

30.000.000 αντικείμενα, ψηφιοποιημένα ως το 2015!

30.000.000 αντικείμενα ψηφιοποιημένα ως το 2015 στη Europeana! Στη διατήρηση...

Περισσότερα...

13 επιστήμονες, έφτιαξαν το 1ο ρομπότ...Άραβα!

12 επιστήμονες με επικεφαλής τον τον Νικόλαο Μαυρίδη, βοηθό...

Περισσότερα...

7 τρόποι να «χτυπήσετε» τη γήρανση

Αν θέλετε ο χρόνος να περνά, αλλά να μην αποτυπώνεται στην...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση