ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Πληροφορική 2 νόμοι σχετικά με τα θέματα εγγυήσεων των προϊόντων
2 νόμοι σχετικά με τα θέματα εγγυήσεων των προϊόντων Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 09:18

2 ??????? ????? ??????? ?? ?? ?? ???????????? ?? ?????? ????????? ??? ?????????. ??????????? ???? ??? ???????? ?????? ??? ????????? ??????? ????? ??? ?? ??????? ??????? ??? ?.?., ?? ?????? ??????? ??? ??? ?? ????????????, ?? ?????? ?????????, ???.

  • Νόμος 3043/2002 που εναρμονίζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία με την Ελληνική σχετικά με θέματα εγγυήσεων και όχι μόνο

  • Νόμος 2251/1994 περί προστασίας του καταναλωτή

Συνοπτική παρουσίαση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης L-171

Συνοπτικά, η κατάσταση έχει ως εξής:

Οι περισσότεροι κατασκευαστές και τα καταστήματα κρύβονται πίσω από το δικαίωμά τους(;) να στείλουν στο δικαστήριο κάθε υπόθεση, κάτι που οι περισσότεροι καταναλωτές αποφεύγουν.

  • Από το 2002 με τον νόμο 3043, εφαρμόσθηκε και στον αστικό κώδικα της χώρα μας, σχετική οδηγία της Ε.Ε. περί ελάχιστης διάρκειας ευθύνης του κατασκευαστή, στα 2 χρόνια.

  • Παρ' όλα αυτά, η εναρμόνιση δεν έγινε με πολύ αυστηρό και σαφή τρόπο (όπως υπήρχε στα αντίστοιχα έγγραφα της Ε.Ε.), με αποτέλεσμα να μην αναφέρεται η λέξη "εγγύηση".

  • Ο νόμος ορίζει όμως, ότι ο κατασκευαστής υποχρεούται για τουλάχιστον 2 χρόνια να καλύψει τη συσκευή, παρέχοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες που απαιτούνται, όπως αντικατάσταση, επισκευή, διαθεσιμότητα ανταλλακτικών κ.λπ. (επί της ουσίας, εγγύηση).

  • Στον νόμο 2251 του 1994 περί προστασίας καταναλωτή, υπάρχει ένα παραθυράκι που αναφέρει ότι η διάρκεια και ο τύπος της εγγύησης ορίζονται από τον κατασκευαστή, κάτι στο οποίο "πατάνε" οι τελευταίοι για να δώσουν εγγυήσεις μικρότερες των 2 ετών. Επιπλέον, για τα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, υπάρχει η ασαφής διατύπωση ότι η εγγύηση πρέπει να είναι ανάλογη της αναμενόμενης διάρκειας ζωής (τι είναι ανάλογο για ένα notebook άραγε;), ενώ ο ίδιος ο αναμενόμενος χρόνος ζωής που υποχρεωτικά πρέπει να αναφέρεται από τον πωλητή, τελικά δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ. Βεβαίως, ακόμη και έτσι, οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν μπορούν να κρυφτούν σε διάφορα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, όπως για παράδειγμα οι τηλεοράσεις LCD και Plasma που μπορεί να κοστίζουν αρκετές χιλιάδες Ευρώ και αγοράζονται με την προοπτική χρήσης σε 10ετή ή και μεγαλύτερη βάση.

  • Παρ' όλα αυτά, ο νόμος 2251 αναφέρει (με τροποποίηση από τον 3043) ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι διατάξεις του αστικού κώδικα (άρα και η εναρμόνιση με βάση τον νόμο 3043 του 2002), οπότε τελικά, νικητής είναι ξεκάθαρα ο καταναλωτής. Μάλιστα, στις δίκες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, το δικαστήριο έχει αποφανθεί υπέρ του καταναλωτή.

Πηγή: http://www.pcw.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

700 είδη βακτηρίων στο μητρικό γάλα

700 ???? ????????? ??? ??????? ????! ?? ???? ??? ???????, ??? ??????? ?? ????, ???????? ???? ??? 700 ???? ?????????,...

Περισσότερα...

5 Πανεπιστήμια προσφέρουν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα!

5 Πανεπιστήμια προσφέρουν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα! Μια πολύ...

Περισσότερα...

13,6 τόνους θα ζυγίζει η ''μητέρα όλων των βομβών''

13,6 ?????? ????? ?? ???? ?? ?????????? ?? ???????? ???? ??? ???.   Η βόμβα MOP θα...

Περισσότερα...

12 έντονα στρεσογόνα επαγγέλματα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η δουλειά συνδέεται άμεσα με την αιτία...

Περισσότερα...

45% των ευρωπαίων έχουν ίσια μαλλιά...

45% των ευρωπαίων έχουν ίσια μαλλιά, το 40% κυματιστά και το 15%...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση