ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Πληροφορική 3 top τεχνολογικές συμφωνίες της δεκαετίας!
3 top τεχνολογικές συμφωνίες της δεκαετίας! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 10:22

3 top τεχνολογικές συμφωνίες της δεκαετίας! Στην παγκόσμια αγορά πληροφορικής, οι εξαγορές, συγχωνεύσεις, συνεργασίες αποτελούν συνήθεις επιχειρηματικές πρακτικές, σε οποιεσδήποτε οικονομικές συνθήκες.

Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποιες ήταν οι σημαντικότερες επιχειρηματικές συμφωνίες που σημάδεψαν την αγορά της πληροφορικής την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα:

ΗP - Compaq, Μάιος 2002

Από τη στιγμή που η Hewlett-Packard ''ξεφορτώθηκε'' κάμποσα επιχειρηματικά τμήματα που αφορούσαν σε συστήματα μέτρησης, χημικής ανάλυσης και ιατρικής το 1999, επικεντρώθηκε πλήρως στον τομέα των υπολογιστών. Η Carly Fiorina, τότε CEO της εταιρείας, "καρπώθηκε" μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στο χώρο της πληροφορικής, αυτή της συγχώνευσης με την Compaq.

Να θυμίσουμε ότι τότε η Compaq ήταν επίσης ο μεγαλύτερος κατασκευαστής Windows servers και η θέση της Fiorina ήταν ότι η συγκεκριμένη θέση, σε συνδυασμό με την ισχύ της HP στους Unix servers, θα δημιουργούσε μια καλύτερη πλατφόρμα που θα μπορούσε να νικήσει τους ανταγωνιστές της (IBM, Sun, κ.λπ.)

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία "βγήκε" για την ΗΡ, αφού ουσιαστικά -και μετά την αποχώρηση της ΙΒΜ από τα PCs δύο χρόνια μετά- παρέμεινε η μόνη εταιρεία που παράγει σχεδόν τα πάντα στο χώρο των υπολογιστών, σε όλες τις κατηγορίες. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Compaq - με τρανό παράδειγμα το τεράστιο εργοστάσιο στο Χιούστον, ενώ και το όνομα της Compaq έχει παραμείνει στους υπολογιστές.

Microsoft - Facebook, Οκτώβριος 2007

Διαβλέποντας την προοπτική, η Microsoft δε δίστασε να επενδύσει 240 εκατ. δολάρια στο κοινωνικό δικτυακό φαινόμενο που λέγεται Facebook, αγοράζοντας ουσιαστικά ποσοστό 1,6% και αποτιμώντας την αξία του στα 15 δις δολάρια! Τότε, το Facebook ήταν μόλις τεσσάρων ετών και τα αναμενόμενα έσοδά του, έδειχναν ότι η Microsoft αγόρασε ακριβά το μερίδιό της.

Και φτάσαμε στις μέρες μας, όπου πριν λίγο καιρό το Facebook ''τράβηξε'' επενδυτικά κεφάλαια ύψους $1,5 δις ($450 εκατ. από τη Goldman Sachs) με την αξία του να υπολογίζεται στα $50 δις! Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τζίρο $2 δις το 2010, έναντι $775 εκατ. το 2009 και $280 εκατ. το 2008.

Οracle - Sun, Απρίλιος 2009

Τα 7,4 δις δολάρια της Oracle στάθηκαν τελικά αρκετά για να υποκύψει η προβληματική Sun Microsystems, σε μία από τις σημαντικότερες εξαγορές όλων των εποχών στον τεχνολογικό χώρο, που απασχόλησε για πολλούς μήνες και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να δώσει την τελική της άδεια (Ιανουάριος 2010).

Η εν λόγω εξαγορά συνάντησε επίσης και τις οργισμένες αντιδράσεις της κοινότητας ανοιχτού λογισμικού που ανησύχησε για την κατοχή του MySQL από την Oracle, ενώ τόσο ο συνιδρυτής, πρώην CEO και πρόεδρος της Sun, Scott McNealy, o CEO, Jonathan Schwartz και ο ιδρυτής της Java, James Gosling εγκατέλειψαν την εταιρεία.

Τον Ιούνιο του 2010, η Oracle υπολόγισε ότι η συνεισφορά της Sun στο τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους έφτασε τα $400 εκατ. και εκτιμά ότι για το οικονομικό έτος 2011 θα φτάσει τα 1,5 δις δολάρια.

 

Πηγή: http://www.neo2.gr...

 

Δείτε ακόμα...

800 θάνατοι το χρόνο από το σολάριουμ

800 θάνατοι το χρόνο από το σολάριουμ! Όπως η έκθεση στον ήλιο, έτσι...

Περισσότερα...

3 tips για τις φαντασιώσεις ανδρών και γυναικών!

3 tips για τις φαντασιώσεις ανδρών και γυναικών! Διαφέρουν οι...

Περισσότερα...

1δισ. κέρδος για την Google από τη συμφωνία με τη Mozilla

1δισ. κέρδος για την Google από τη συμφωνία με τη Mozilla! Η Mozilla...

Περισσότερα...

14% μειώθηκαν οι πωλήσεις pc παγκοσμίως

14% μειώθηκαν οι πωλήσεις pc παγκοσμίως! Τη μεγαλύτερη πτώση της...

Περισσότερα...

4 συνήθειες για καλή υγεία!

4 υγιεινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν έως και 80% τις...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση