ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Επιστήμες - Τεχνολογία Πληροφορική 1 ρομπότ παιδί με συναισθήματα!
1 ρομπότ παιδί με συναισθήματα! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010 10:09

1 ρομπότ παιδί με συναισθήματα! Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν στη δημιουργία του πρώτο ρομπότ στον κόσμο, το οποίο ζει στην παιδική ηλικία, αναπτύσσοντας συναισθηματικούς δεσμούς με τους γύρω του και εκφράζοντας τα συναισθήματά του.

Ο Νάο, όπως είναι το όνομά του ρομπότ, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Feelix Growing, με χρηματοδότηση της ΕΕ, μέσα από τη συνεργασία οκτώ πανεπιστημίων και εταιριών ρομποτικής από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ελλάδα και τη Δανία. Από ελληνικής πλευράς συνεργάστηκαν ερευνητές του Εργαστηρίου Εικόνας, Βίντεο και Έξυπνων Πολυμεσικών Συστημάτων του Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Συστημάτων Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, που λειτουργεί από το 1989 και διευθύνεται από τον καθηγητή Στέφανο Κόλλια.

Ο Νάο κοιτάζει λυπημένα το έδαφος, όταν έχει στεναχωρηθεί, τεντώνει τα χέρια του για ...αγκαλίτσα όταν νιώθει χαρούμενος, μαζεύεται όταν φοβάται και μένει σε αυτή τη στάση μέχρι κάποιος να χαϊδέψει το κεφάλι του. Ανάλογα με το πώς του φέρνονται οι άνθρωποι που συναντά, ο Νάο αναπτύσσει σχέσεις μαζί τους. Όσο περισσότερο σχετίζεται με κάποιον, τόσο περισσότερο το ρομπότ-παιδί μαθαίνει να διαβάζει τη διάθεση και τα συναισθήματα του ανθρώπου και τόσο πιο δυνατό δεσμό αναπτύσσει μαζί του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τέτοιου είδους ρομπότ στο μέλλον θα μπορούν να κρατάνε συντροφιά σε ανθρώπους, ιδιαίτερα ηλικιωμένους, που πάσχουν από μοναξιά. Ο Νάο έχει προγραμματιστεί, ώστε να μιμείται τα συναισθήματα ενός νηπίου ενός έτους, να μαθαίνει από τους ανθρώπους και να αντιδρά στα συναισθήματά τους με δικά του συναισθήματα. Χρησιμοποιεί βιντεοκάμερες για να καταλαβαίνει πόσο κοντά βρίσκεται ένας άνθρωπος, καθώς και ειδικούς αισθητήρες για να νιώθει τα αγγίγματά τους. Έτσι, το ρομπότ αντιλαμβάνεται ένα φιλικό ανθρώπινο χαμόγελο και ένα τρυφερό χάδι στο κεφάλι, αντιδρώντας ανάλογα.


Πηγή: http://www.cosmo.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

8 ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο

8 ????????? ?????????? ??? ????? ??? ???????????? ??????????? ?? ????????? ??????? ????????? ???????? ???????????....

Περισσότερα...

5 εκ. βιβλία σε 65 μέρες από την κυκλοφορία του iPad!

5 εκατομμύρια ψηφιακά βιβλία έχουν «κατεβάσει» οι ηλεκτρονικοί...

Περισσότερα...

650.000.000 ετών απολιθώματα σφουγγαριών στην Αυστραλία

650 ??. ???? ???????????? ??????????? ??????????? ???????? ?? ????? ????? ?? ??????????? ??? ???? ????????????...

Περισσότερα...

600% αύξηση στις επιθέσεις στα κινητά τηλέφωνα

600% αύξηση στις επιθέσεις στα κινητά τηλέφωνα! Οι χρήστες των...

Περισσότερα...

252 φορές ανησυχούν οι γυναίκες για την εμφάνισή τους.

252 φορές την εβδομάδα ανησυχούν οι γυναίκες για την εμφάνισή...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση