ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr
Home Φύση Γεω 100 χρόνια πριν κατακτήθηκε η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου
100 χρόνια πριν κατακτήθηκε η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 08:22

100 χρόνια πριν κατακτήθηκε η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου! Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Αυγούστου 1913 και οι δείκτες του ρολογιού 10:25 το πρωί. Οι Ελβετοί Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy και ο Έλληνας οδηγός τους Χρήστος Κάκαλος έγραφαν ιστορία, κατακτώντας, για πρώτη φορά, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα (2918μ.).

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, ο Όλυμπος, ένα βουνό "δεμένο" με μύθους και θρύλους, κατοικία των δώδεκα αρχαίων θεών και τόπος ασύγκριτου φυσικού κάλλους αποτελεί "μαγνήτη" για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης, που κατακτώντας τις κορυφές του προσπαθούν να "αγγίξουν" λίγη από τη μαγεία του.

Η πρώτη, ιστορική εκείνη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του "βουνού των Θεών" έγινε επίσημα γνωστή μερικά χρόνια αργότερα, το 1919, με την έκδοση του βιβλίου "La Grece Immortelle", όπου καταγράφεται το όλο εγχείρημα.

Ήταν Ιούλιος του 1913, όταν ο Ελβετός φωτογράφος-εκδότης Frederic Boissonnas (1858-1946) και ο συμπατριώτης του, συγγραφέας-τεχνοκριτικός Daniel Baud Bovy (1870-1958) φθάνουν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν και να φωτογραφίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, προσκεκλημένοι της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο Ελβετοί, για να αξιοποιήσουν τις οχτώ ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ των δύο υποχρεωτικών εμβολιασμών τους για χολέρα, αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον Όλυμπο, εκπληρώνοντας έτσι ένα παλιό τους όνειρο.

Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως όταν οι τολμηροί αναρριχητές Fred Boissonas και Daniel Baud Bovy μαζί με τον Χρήστο Κάκαλο "κατέκτησαν" την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τής έδωσαν το όνομα "Βενιζέλος" προς τιμήν του Έλληνα πολιτικού που είχε οδηγήσει τη χώρα σε νίκη στους Βαλκανικούς πολέμους. Η κορυφή απέκτησε το όνομα "Μύτικας", με το οποίο είναι γνωστή έως σήμερα αργότερα.

Ο "Βενιζέλος" δεν ήταν ο μόνη κορυφή που μετονομάστηκε. Και ο "Θρόνος του Διός", μια άλλη κορυφή βορειότερα" έλαβε αργότερα την ονομασία "Στεφάνι" (2909μ), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου είναι - εκτός του "Μύτικα" και του "Στεφανιού" - το "Σκολιό" (2911μ.), η "Σκάλα" (2866μ.), ο "Αγ. Αντώνης" (2815μ.), ο "Προφ. Ηλίας" (2803μ.) και η "Τούμπα" (2785μ.).
Πηγή: http://www.mpa.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

12-74 φορές μεγαλύτερη είναι η μάζα ενός καφέ νάνου από αυτήν του Δία!

12-75 φορές μεγαλύτερη μάζα έχει ένας καφέ νάνος από την μάζα του...

Περισσότερα...

8 απίθανοι τρόποι για να πουν τα πουλιά «σ’ αγαπώ»!

8 απίθανοι τρόποι για να πουν τα πουλιά «σ’ αγαπώ»! Είναι...

Περισσότερα...

2 αρκουδάκια Πάντα, θύματα της ελληνικής κρίσης

2 αρκουδάκια Πάντα, θύματα της ελληνικής κρίσης! Στις παράπλευρες...

Περισσότερα...

60 λεπτά χρειάζεται για να βυθιστεί η Νέα Υόρκη

60 λεπτά χρειάζεται για να βυθιστεί η Νέα Υόρκη! Σε λιγότερο από...

Περισσότερα...

84 εκατομμύρια άστρα περιέχει ο γαλαξίας μας

84 ??????????? ????? ???????? ? ???????? ???! ??????????? ??? 84 ??????????? ????? ???????? ? ???????? ??????? ???...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση