ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Γεω 100 χρόνια πριν κατακτήθηκε η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου
100 χρόνια πριν κατακτήθηκε η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 08:22

100 χρόνια πριν κατακτήθηκε η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου! Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Αυγούστου 1913 και οι δείκτες του ρολογιού 10:25 το πρωί. Οι Ελβετοί Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy και ο Έλληνας οδηγός τους Χρήστος Κάκαλος έγραφαν ιστορία, κατακτώντας, για πρώτη φορά, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα (2918μ.).

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, ο Όλυμπος, ένα βουνό "δεμένο" με μύθους και θρύλους, κατοικία των δώδεκα αρχαίων θεών και τόπος ασύγκριτου φυσικού κάλλους αποτελεί "μαγνήτη" για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης, που κατακτώντας τις κορυφές του προσπαθούν να "αγγίξουν" λίγη από τη μαγεία του.

Η πρώτη, ιστορική εκείνη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του "βουνού των Θεών" έγινε επίσημα γνωστή μερικά χρόνια αργότερα, το 1919, με την έκδοση του βιβλίου "La Grece Immortelle", όπου καταγράφεται το όλο εγχείρημα.

Ήταν Ιούλιος του 1913, όταν ο Ελβετός φωτογράφος-εκδότης Frederic Boissonnas (1858-1946) και ο συμπατριώτης του, συγγραφέας-τεχνοκριτικός Daniel Baud Bovy (1870-1958) φθάνουν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν και να φωτογραφίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, προσκεκλημένοι της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο Ελβετοί, για να αξιοποιήσουν τις οχτώ ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ των δύο υποχρεωτικών εμβολιασμών τους για χολέρα, αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον Όλυμπο, εκπληρώνοντας έτσι ένα παλιό τους όνειρο.

Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως όταν οι τολμηροί αναρριχητές Fred Boissonas και Daniel Baud Bovy μαζί με τον Χρήστο Κάκαλο "κατέκτησαν" την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τής έδωσαν το όνομα "Βενιζέλος" προς τιμήν του Έλληνα πολιτικού που είχε οδηγήσει τη χώρα σε νίκη στους Βαλκανικούς πολέμους. Η κορυφή απέκτησε το όνομα "Μύτικας", με το οποίο είναι γνωστή έως σήμερα αργότερα.

Ο "Βενιζέλος" δεν ήταν ο μόνη κορυφή που μετονομάστηκε. Και ο "Θρόνος του Διός", μια άλλη κορυφή βορειότερα" έλαβε αργότερα την ονομασία "Στεφάνι" (2909μ), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου είναι - εκτός του "Μύτικα" και του "Στεφανιού" - το "Σκολιό" (2911μ.), η "Σκάλα" (2866μ.), ο "Αγ. Αντώνης" (2815μ.), ο "Προφ. Ηλίας" (2803μ.) και η "Τούμπα" (2785μ.).
Πηγή: http://www.mpa.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

10 ιστοσελίδες για ζωόφιλους

10 ιστοσελίδες για ζωόφιλους! Από το σωστό φαγητό μέχρι το......

Περισσότερα...

18 χλμ μήκος έχει το φαράγγι της Σαμαριάς

18 χιλιόμετρα μήκος έχει το φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο σε...

Περισσότερα...

4ο τροχαίο για το 2011 με θύμα αρκουδάκι

4ο τροχαίο για το 2011 με θύμα αρκουδάκι! Ακόμη ένα τροχαίο ατύχημα...

Περισσότερα...

100 χρόνια πριν κατακτήθηκε η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου

100 χρόνια πριν κατακτήθηκε η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου! Το...

Περισσότερα...

4 εντυπωσιακοί καταρράκτες του πλανήτη!

4 εντυπωσιακοί καταρράκτες του πλανήτη! Οι καταρράκτες αποτελούν...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση