13 υγρότοποι της Αττικής μπαίνουν σε σχέδιο Εκτύπωση
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 09:51

13 υγρότοποι της Αττικής μπαίνουν σε σχέδιο! Η προστασία και η ανάδειξη 13 υγρότοπων της Αττικής, χρόνιο αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών φορέων, επιχειρείται μέσα από τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Orientgate», δρομολογείται πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο μελετά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε υγρότοπους της Περιφέρειας Αττικής (π.χ. Σχινιάς, λίμνες Μαραθώνα και Κουμουνδούρου, Βουρκάρι, έλη στην Αττική), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιότοπων-Υγρότοπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και με το ΤΕΙ Κρήτης. Μάλιστα, η Περιφέρεια Αττικής θα έχει ρόλο συντονιστή.

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Orientgate» συμμετέχουν 22 φορείς από 12 χώρες της Ευρώπης με επικεφαλής το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.

Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων (2 Φεβρουαρίου) τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρχει αναλυτική χαρτογράφηση των υγρότοπων της Αττικής, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση και την προστασία τους. «Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα πρέπει στη συνέχεια να ενσωματωθούν στο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας και να υιοθετηθούν από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σημείωσε.
Πηγή: http://www.tovima.gr/...