ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Γεω 76 δισ. δολ. ετησίως κοστίζει η προστασία της βιοποικιλότητας
76 δισ. δολ. ετησίως κοστίζει η προστασία της βιοποικιλότητας Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012 08:20

76 ???. ???. ??????? ???????? ? ????????? ??? ???????????????! ? ????????? ???? ??? ?????????????? ????? ??? ??????? ?? ??????? ???? ??? 4 ?????????????? ??????? ??? ?????, ??? ?? ? ????????? ???????????? ??? ??? ???????? ???? ???? ???? ?? ????, ???? ?? ???????? ?????? ?? ??????? ?? ???? ??? 76 ???. ??????? ???????, ??????? ?? ???? ????????????? ?????????? ??????? ?? ?? ?????? ??? ?????????? ??? ?????????? ???????????????.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το "Nature", τονίζουν ότι το παραπάνω κόστος, όσο κι αν φαίνεται μεγάλο, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά ένα μικρό κλάσμα της συνολικής αξίας των κάθε είδους υπηρεσιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα της φύσης, όπως η γονιμοποίηση των καλλιεργειών, η φωτοσύνθεση, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κ.α. Οι υπηρεσίες αυτές εκτιμάται ότι έχουν αξία από 2 έως 6 τρισεκατομμύρια δολάρια (ανάλογα με την μέθοδο αποτίμησης και τον αριθμό των υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνονται), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το κόστος προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας είναι πολύ μικρό μπροστά στο ύψος των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών του πλανήτη και υπενθυμίζουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί μέσα από διεθνείς συμφωνίες να προστατέψουν το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του. «Τα ποσά αυτά δεν είναι ένα έξοδο, αλλά είναι επενδύσεις στο φυσικό κεφάλαιο. Δεν είναι τίποτα μπροστά στα οφέλη που παίρνουμε πίσω από τη φύση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προστασία και των 1.115 απειλούμενων με εξαφάνιση πουλιών που περιλαμβάνονται στη σχετική «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), θα κόστιζε μεταξύ 875 εκατ. δολαρίων και 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο (από τα οποία εκτιμάται ότι σήμερα μόνο το 12% δαπανάται). Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα απειλούμενα ζώα, το κόστος προστασίας αυξάνει σε 3,41 έως 4,76 δισ. δολ. ετησίως.

Εκτός από την προστασία των υπό απειλή ειδών, η Διεθνής Συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα προβλέπει την προστασία περίπου του 17% της επιφάνειας της ξηράς της Γης, ώστε να διαφυλαχθούν τα ενδιαιτήματα των απειλούμενων ζώων και γενικότερα να διατηρηθούν ακέραια τα οικοσυστήματα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο πιο φιλόδοξος στόχος, θα απαιτηθούν περίπου 76,1 δισ. δολ. (αν και οι εκτιμήσεις κόστους στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο δύσκολες).

Το πόσα ακριβώς χρήματα δαπανώνται σήμερα διεθνώς για την προστασία της βιοποικιλότητας και των γήινων οικοσυστημάτων, παραμένει ασαφές, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σχετικές δαπάνες θα πρέπει τουλάχιστον να δεκαπλασιαστούν.

Πηγή: http://www.real.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

63η η Αθήνα: χειρότερη µητρόπολη της ∆ύσης!

63η η Αθήνα: χειρότερη µητρόπολη της ∆ύσης! Το χαµηλό επίπεδο...

Περισσότερα...

18 υλικά και πόσο χρειάζονται για να διαλυθούν στη θάλασσα!

18 υλικά και πόσο χρειάζονται για να διαλυθούν στη θάλασσα!...

Περισσότερα...

10 ''ματιές'' στη Γη μας!

10 ''ματιές'' στη Γη μας για να μάθουμε πράγματα που μας ήταν...

Περισσότερα...

5.800 δισ. ευρώ το κόστος ενός πυρηνικού ατυχήματος

5.800 δισ. ευρώ το κόστος ενός πυρηνικού ατυχήματος! Αρχίζει εκ...

Περισσότερα...

5 παραδείγματα με αριθμούς για τα οφέλη της ανακύκλωσης

5 παραδείγματα με αριθμούς για τα οφέλη της ανακύκλωσης....

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση