ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Γεω 3 χιλιοστά ετησίως αυξάνεται η στάθμη των ωκεανών
3 χιλιοστά ετησίως αυξάνεται η στάθμη των ωκεανών Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 08:11

3 χιλιοστά ετησίως αυξάνεται η στάθμη των ωκεανών! Οι κλιματικές αλλαγές και η διαρκής άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, «φουσκώνουν» τις θάλασσές μας τουλάχιστον τρία χιλιοστά κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων περίπου δύο δεκαετιών, τα οποία επιβεβαιώνουν τους φόβους των επιστημόνων τις έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ωστόσο τα τρία χιλιοστά εκπροσωπούν έναν μέσο όρο, αφού υπάρχουν και θάλασσες που ξεπερνάνε κατά πολύ αυτό το νούμερο. Για παράδειγμα, η θάλασσα των Φιλιππίνων ανεβαίνει πάνω από δέκα χιλιοστά το χρόνο, ενώ σε άλλες περιοχές η άνοδος της στάθμης είναι μικρότερη από τρία χιλιοστά.

Σε σχετικό συνέδριο στη Βρετανία, επιστήμονες παρουσίασαν έναν λεπτομερή χάρτη, στον οποίο καταγράφονται λεπτομερώς οι διαφορετικοί ρυθμοί ανόδου των υδάτων στα διάφορα σημεία του πλανήτη. Ο χάρτης, δημιουργήθηκε με τη σύνθεση δορυφορικών στοιχείων και ελπίζεται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα και να προβλέψουν την παγκόσμια εξέλιξη της κίνησης των ρευμάτων, της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων.

Ως βασικές αιτίες για την άνοδο της στάθμης παρουσιάζεται η θερμική επέκταση των υδάτων, καθώς απορροφούν ολοένα περισσότερη θερμότητα με συνέπεια να αυξάνεται ο όγκος τους, καθώς και το λιώσιμο των πάγων, που οδηγεί στη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων φρέσκου παγωμένου νερού στις θάλασσες.

Η συστηματική δορυφορική παρατήρηση των ωκεανών ξεκίνησε το 1991 με τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο ERS-1 , ενώ σήμερα το βασικό «εργαλείο» θαλάσσιων μετρήσεων είναι το ευρω-αμερικανό πρόγραμμα «Ιάσων/Ποσειδών». Ο δορυφόρος «Jason» περιφέρεται γύρω από τη Γη και κάθε δέκα μέρες παρουσιάζει έναν κατά 95% ακριβή τοπογραφικό χάρτη των ωκεανών.

Δυστυχώς φέτος τον Μάιο η ESA είχε μια σοβαρή απώλεια, όταν έχασε τον καλύτερο δορυφόρο της στον τομέα παρατήρησης του περιβάλλοντος της Γης, τον Envisat, ο οποίος, μετά από δεκαετή λειτουργία, ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ ετοιμάζεται ήδη ο διάδοχός του, ο Sentinel-3.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

30 χλμ δρόμου με τροφοδότηση από ηλιακή ενέργεια!

30 χιλιόμετρα δρόμου με τροφοδότηση από ηλιακή ενέργεια! Στην...

Περισσότερα...

6 συμβουλές για ανακύκλωση λαδιού και γυαλιού

6 συμβουλές για ανακύκλωση λαδιού και γυαλιού. Ένα λίτρο λαδιού...

Περισσότερα...

3πλάσια ενέργεια παράγει ανεμογεννήτρια – μπαλόνι

3πλάσια ενέργεια παράγει ανεμογεννήτρια – μπαλόνι! Μια νέα...

Περισσότερα...

8 φορές νωρίτερα ανθίζουν τα φυτά

8 φορές νωρίτερα ανθίζουν τα φυτά! Έως και 8 φορές νωρίτερα από ότι...

Περισσότερα...

4 δισ. έτη γηραιότερος ο δίδυμος αδερφός του Ήλιου

4 δισ. έτη γηραιότερος ο δίδυμος αδερφός του Ήλιου!...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση