ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Γεω 2.112 μέτρα το ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης
2.112 μέτρα το ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 08:12

2.112 μέτρα το ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης! Tο νέο παγκόσμιο ρεκόρ θαλάσσιας γεώτρησης ανήκει πλέον στην Ιαπωνία. Το Ιαπωνικό ερευνητικό σκάφος έφτασε σε βάθος 2.112 μέτρων κάτω από το φλοιό, περίπου ένα μέτρο περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε επιτευχθεί στα ανοιχτά της Κόστα Ρίκα.

Το σκάφος Chikyu, στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιστημονικής αποστολής, έκανε τη γεώτρηση στα ανοιχτά της χερσονήσου Σιμοκίτα στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με την Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας Γης-Θάλασσας (JAMSTEC), στην οποία και ανήκει το σκάφος. Το νέο ρεκόρ επιτεύχθηκε στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιστημονικής αποστολής.

Ο επιστήμονας Φούμιο Ιναγκάκι, υπεύθυνος της αποστολής, δήλωσε ότι «το επιστημονικό σκάφος έχει ασύλληπτες δυνατότητες και μπορεί να εξερευνήσει πολύ μεγάλα βάθη, που ποτέ πριν δεν έχουν μελετήσει οι άνθρωποι. Τα δείγματα από αυτά τα βάθη είναι πολύτιμα και θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της φύσης της ζωής και της Γης».

Στόχος των επιστημόνων, ήταν να ανασυρθούν στην επιφάνεια της Γης δείγματα από τον μανδύα του πλανήτη, δηλαδή από το στρώμα ανάμεσα στον φλοιό και τον πυρήνα και στο οποίο η πρόσβαση είναι ευκολότερη με γεώτρηση κάτω από το βυθό, όπου ο φλοιός είναι πιο λεπτός.

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν έχουν μεγάλη σημασία για τους γεωλόγους, προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στο μυστηριώδες εσωτερικό της Γης, αλλά και τους βιολόγους, που θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τα μικρόβια που καταφέρνουν να επιβιώνουν σε αυτά τα βάθη, συγκροτώντας μία αφανή υπόγεια βιόσφαιρα.

Η αποστολή του Chikyu που ξεκίνησε φέτος τον Ιούλιο, θα συνεχιστεί για τρείς ακόμα εβδομάδες, με στόχο να φθάσει σε βάθος έως 2.220 μέτρων κάτω από το βυθό.

 

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

40% της ενέργειας απο Ανανεώσιμες Πηγές!

40% της ενέργειας απο Ανανεώσιμες Πηγές! Το μερίδιο των...

Περισσότερα...

34 τοξικές «βόμβες» στη Δυτ. Αττική

34 τοξικές «βόμβες» στη Δυτ. Αττική! Σε αγώνα δρόμου για να...

Περισσότερα...

75% των κοραλλιών υπάρχουν στο Κοραλλιογενές Τρίγωνο

75% όλων των καταγεγραμένων γνωστών ειδών κοραλλιών επάνω στη Γη, ...

Περισσότερα...

17.670 ευρώ για το οικολογικό σπίτι των ονείρων τους

17.670 ευρώ  για  το οικολογικό σπίτι των ονείρων τους! 17.670...

Περισσότερα...

5,5 χρόνια ζωής κόβει η ατμοσφαιρική ρύπανση

5,5 χρόνια ζωής κόβει η ατμοσφαιρική ρύπανση! Το προσδόκιμο ζωής...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση