ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Γεω 5 ελληνικές οικο-ιδέες, οικο-καινοτόμες!
5 ελληνικές οικο-ιδέες, οικο-καινοτόμες! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 09:11

5 ελληνικές οικο-ιδέες, οικο-καινοτόμες! 5 διαφορετικές μεταξύ τους ελληνικές επιχειρηματικές ιδέες με κοινό παρονομαστή την οικο-καινοτομία βράβευσε πρόσφατα ο ΟΟΣΑ. Η χρονική συγκυρία της βράβευσης ελληνικών επιχειρηματικών ιδεών αποδεικνύει ότι η καινοτομία, η «πράσινη» επιχειρηματικότητα και πάνω από όλα η δημιουργικότητα αποτελούν βασικά υλικά για έξοδο από την κρίση.

Στον διαγωνισμό που διενήργησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υποβλήθηκαν 28 ελληνικές συμμετοχές, που αποτελούσαν περίπου το 8% του συνόλου των διεθνών συμμετοχών. Οι τελευταίες ανήλθαν σε 490 από συνολικά 37 χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών συμμετοχών είχε ως αντικείμενο τη βιώσιμη ενέργεια (21%), ακολούθησαν η βιώσιμη κατασκευή (18%), η καθαρή παραγωγή (clean production, 14%), η βιώσιμη γεωργία (14%), η διαχείριση ενέργειας (11%), οι βιώσιμες μεταφορές (11%), η ενημέρωση/εκπαίδευση (7%) και τα τρόφιμα (4%). Για να δούμε τις 6 βραβευμένες:

  • Σαν ταξίδι κάποιες δεκαετίες πίσω, τουλάχιστον για τα παιδιά της πόλης, μοιάζει η καθημερινότητα στην «Κιβωτό του Δήμου». Στην Αύρα Τρικάλων, ο 64χρονος κ. Δημήτρης Δήμος εκτρέφει ζώα της ελληνικής υπαίθρου εδώ και 28 χρόνια. Τα ζώα βόσκουν ελεύθερα και εκτρέφονται δίχως φάρμακα. Στο αγρόκτημά του, που είναι επισκέψιμο έπειτα από συνεννόηση, ο κ. Δήμος φιλοξενεί 19 πόνυ Σκύρου, 60 θεσσαλικά άλογα, 200 ελληνικούς μαύρους χοίρους και 146 από τις 220 στην Ελλάδα στεπικές αγελάδες. Συντελεί, έτσι, στη διατήρηση της γενετικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του αγροτουρισμού, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Το βρώσιμο κρέας το πουλά και δεν είναι λίγοι οι πιστοί του πελάτες.

  • Σε άμεση επαφή με τη φύση βρίσκεται και ο κ. Απόστολος Βλυσσίδης. Καθηγητής στο Εργαστήριο Τεχνολογιών Περιβάλλοντος και Καθαρών Τεχνολογιών του Τομέα Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, φτιάχνει εμπορεύσιμο οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας από τα απόβλητα των ελαιουργείων, που είναι ιδιαίτερα τοξικά για το περιβάλλον.

  • Σε ένα άλλο εργαστήριο του ΕΜΠ, το Αντοχής Υλικών του Τομέα Μηχανικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, η ομάδα Zero έχει κατασκευάσει εδώ και έντεκα χρόνια ένα υπερελαφρύ ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, που καλύπτεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. «Βασικός σκοπός του είναι η υψηλή παθητική ασφάλεια σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας», σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Βασίλη Κεφαλά, η οποία υπολογίζεται στο 50% σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα πόλης.

  • Η ελληνική εταιρεία Intelen, με διακρίσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ασχολείται με την έρευνα και τις επιχειρηματικές εφαρμογές της Πληροφορικής, του Διαδικτύου και της Αλγοριθμικής στην ενέργεια και τις υπηρεσίες Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος και οι συνεργάτες του εγκαθιστούν μετρητές ενέργειας που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων.

  • Πράσινα δώματα και ταράτσες είναι το αντικείμενο της ιδέας της Kard Architects. «Με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι δημιουργούν μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας, συστήματα διαχείρισης νερού, μοντέλα κομποστοποίησης και στο τέλος της διαδικασίας το λογισμικό παράγει ένα προφίλ των ποσοτικών και ποιοτικών οφελών του κτιρίου», εξήγησε ο αρχιτέκτων κ. Δημήτρης Ραΐδης.

Πηγή: http://www.kala-nea.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

1.454 νεκροί από τις πλημμύρες στην Κίνα

1.454 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 669 θεωρούνται αγνοούμενοι από...

Περισσότερα...

9 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τις πολικές αρκούδες

9 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τις πολικές αρκούδες! Τι σχέση...

Περισσότερα...

5 απλά σπιτικά υλικά για καθάρισμα σπιτιού!

5 απλά σπιτικά υλικά για καθάρισμα σπιτιού! Υπάρχουν πολλοί...

Περισσότερα...

44.000 πουλόβερ για τους πιγκουίνους

44.000 πουλόβερ για τους πιγκουίνους! Πουλόβερ για όλη τους την ζωή...

Περισσότερα...

200 χρόνια είχε να εκραγεί το ηφαίστειο της Ισλανδίας…

200 περίπου χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση