ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Γεω 120.000 χρόνια πριν ''πέθανε'' η Νεκρά Θάλασσα
120.000 χρόνια πριν ''πέθανε'' η Νεκρά Θάλασσα Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 11:15

120.000 χρόνια πριν ''πέθανε'' η Νεκρά Θάλασσα! Βότσαλα από τον πυθμένα της Νεκράς Θάλασσας αποκαλύπτουν πως η διασημότερη αλμυρή λίμνη στον κόσμο ξεράθηκε πριν από 120.000 χρόνια.

Γεωλόγοι από πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Dead Sea Deep Drilling Project», με σκοπό τη μελέτη της κλιματικής και σεισμικής ιστορίας της περιοχής, ανακάλυψαν ένα στρώμα από βότσαλα, περίπου 230 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της λίμνης.

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει πως εκεί κάποτε βρισκόταν μια κανονική παραλία, η οποία «στέγνωσε», οδηγώντας στη δημιουργία της φυσικής αυτής λίμνης. Η χρονολόγησή των πέτρινων αυτών ιζημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί επισήμως, όμως από τα βότσαλα αυτά οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η λίμνη εξαφανίστηκε πριν από περίπου 120.000 χρόνια, κατά την προτελευταία Μεσοπαγετώδη Περίοδο, όταν οι θερμοκρασίες παγκοσμίως ήταν το ίδιο ή ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με σήμερα.

«Η λίμνη ξεράθηκε πριν από 120.000 χρόνια χωρίς οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση», λέει η καθηγήτρια Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Έμι Ίτο, που θεωρεί πως η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί δείχνει πόση ξηρασία μπορεί να έπληξε τη Μέση Ανατολή κατά τις θερμές περιόδους της Γης.

Από το 1997, η στάθμη της λίμνης έχει πέσει κατά 14 μέτρα και σήμερα βρίσκεται 425 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, επειδή το νερό που εισρέει σε αυτήν από τον Ιορδάνη ποταμό χρησιμοποιείται ως πόσιμο.

«Εμείς ευθυνόμαστε για την πτώση της στάθμης της με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, γεγονός που έχει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς το νερό αποτελεί αφορμή για πολέμους», εξηγεί ο καθηγητής στο Κολούμπια Στιβ Γκόλντστιν.
Για το λόγο αυτό, το Ισραήλ και η Ιορδανία εξετάζουν ένα από κοινού σχέδιο «διάσωσης» της Νεκράς Θάλασσας μέσω της κατασκευής καναλιού από την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται στη μεγαλύτερη και βαθύτερη λεκάνη του πλανήτη, στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ και διαθέτει μια πρωτοφανή περιεκτικότητα σε αλάτι της τάξης του 33,7‰. Αντίστοιχα, στους ωκεανούς, η περιεκτικότητα άλατος, κατά μέσο όρο, δεν υπερβαίνει το 3,9‰, γι' αυτό και στη Νεκρά Θάλασσα είναι εύκολο να επιπλεύσει κανείς χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Πηγή: http://www.real.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

10 οδηγίες μακροζωίας από μια… γάτα!

10 οδηγίες μακροζωίας από μια… γάτα! Οι γάτες ξέρουν καλά πώς να...

Περισσότερα...

365 ξενοδοχεία της χώρας θέλουν να γίνουν ''πράσινα''!

365 ξενοδοχεία της χώρας θέλουν να γίνουν ''πράσινα'' με κοινοτικά...

Περισσότερα...

15% επιταχύνθηκε η αποψίλωση του Αμαζονίου

15% επιταχύνθηκε η αποψίλωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου...

Περισσότερα...

18 υλικά και πόσο χρειάζονται για να διαλυθούν στη θάλασσα!

18 υλικά και πόσο χρειάζονται για να διαλυθούν στη θάλασσα!...

Περισσότερα...

1.500.000 χρόνια η μυγαλή, πιστή στην Κρήτη!

1.500.000 χρόνια ζει στην Κρήτη! Είναι το μοναδικό ενδημικό θηλαστικό...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση