ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Γεω 120.000 χρόνια πριν ''πέθανε'' η Νεκρά Θάλασσα
120.000 χρόνια πριν ''πέθανε'' η Νεκρά Θάλασσα Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 11:15

120.000 χρόνια πριν ''πέθανε'' η Νεκρά Θάλασσα! Βότσαλα από τον πυθμένα της Νεκράς Θάλασσας αποκαλύπτουν πως η διασημότερη αλμυρή λίμνη στον κόσμο ξεράθηκε πριν από 120.000 χρόνια.

Γεωλόγοι από πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Dead Sea Deep Drilling Project», με σκοπό τη μελέτη της κλιματικής και σεισμικής ιστορίας της περιοχής, ανακάλυψαν ένα στρώμα από βότσαλα, περίπου 230 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της λίμνης.

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει πως εκεί κάποτε βρισκόταν μια κανονική παραλία, η οποία «στέγνωσε», οδηγώντας στη δημιουργία της φυσικής αυτής λίμνης. Η χρονολόγησή των πέτρινων αυτών ιζημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί επισήμως, όμως από τα βότσαλα αυτά οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η λίμνη εξαφανίστηκε πριν από περίπου 120.000 χρόνια, κατά την προτελευταία Μεσοπαγετώδη Περίοδο, όταν οι θερμοκρασίες παγκοσμίως ήταν το ίδιο ή ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με σήμερα.

«Η λίμνη ξεράθηκε πριν από 120.000 χρόνια χωρίς οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση», λέει η καθηγήτρια Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Έμι Ίτο, που θεωρεί πως η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί δείχνει πόση ξηρασία μπορεί να έπληξε τη Μέση Ανατολή κατά τις θερμές περιόδους της Γης.

Από το 1997, η στάθμη της λίμνης έχει πέσει κατά 14 μέτρα και σήμερα βρίσκεται 425 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, επειδή το νερό που εισρέει σε αυτήν από τον Ιορδάνη ποταμό χρησιμοποιείται ως πόσιμο.

«Εμείς ευθυνόμαστε για την πτώση της στάθμης της με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, γεγονός που έχει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς το νερό αποτελεί αφορμή για πολέμους», εξηγεί ο καθηγητής στο Κολούμπια Στιβ Γκόλντστιν.
Για το λόγο αυτό, το Ισραήλ και η Ιορδανία εξετάζουν ένα από κοινού σχέδιο «διάσωσης» της Νεκράς Θάλασσας μέσω της κατασκευής καναλιού από την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται στη μεγαλύτερη και βαθύτερη λεκάνη του πλανήτη, στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ και διαθέτει μια πρωτοφανή περιεκτικότητα σε αλάτι της τάξης του 33,7‰. Αντίστοιχα, στους ωκεανούς, η περιεκτικότητα άλατος, κατά μέσο όρο, δεν υπερβαίνει το 3,9‰, γι' αυτό και στη Νεκρά Θάλασσα είναι εύκολο να επιπλεύσει κανείς χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Πηγή: http://www.real.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

90% των καμμένων δέντρων στη Πρέβελη είναι 'ζωντανά'

90% των καμμένων δέντρων στη Πρέβελη δεν έχουν ναρκωθεί και...

Περισσότερα...

1 στα 5 ζώα και φυτά κινδυνεύει με εξαφάνιση

1 στα 5 σπονδυλωτά ζώα και φυτά της Γης απειλείται με αφανισμό,...

Περισσότερα...

21.000 κάτοπτρα στην Κρήτη!

21.000 κάτοπτρα στο μεγαλύτερο ηλιοθερμικό παρκο Ευρώπης! Η...

Περισσότερα...

7 χιλιοστά το μήκος του μικρότερου βατράχου

7 χιλιοστά το μήκος του μικρότερου βατράχου!Ένα είδος βατράχου,...

Περισσότερα...

107.000 υδρόβια και παραποτάμια πτηνά στον Εβρο

107.000 υδρόβια και παραποτάμια πτηνά στον Εβρο! Τον πλούτο του...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση