ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Γεω 300 μέτρων ρήγμα απειλεί οικισμό στην Κοζάνη
300 μέτρων ρήγμα απειλεί οικισμό στην Κοζάνη Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την myst23   
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2011 12:57

300 μέτρων ρήγμα απειλεί οικισμό στην Κοζάνη! Τον κίνδυνο να καταρρεύσουν αντιμετωπίζουν δεκάδες σπίτια του οικισμού Μαυροπηγή στην Κοζάνη, λόγω του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί από τη δραστηριότητα του παρακείμενου ορυχείου της ΔΕΗ.

Ύστερα από πρόσφατη έρευνα επιστημόνων, κρίνεται απαραίτητη η μετεγκατάσταση των κατοίκων σε ασφαλή περιοχή. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, ο αντιπεριφερειάρχης και η δήμαρχος της περιοχής, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση. Το τελευταίο διάστημα, το ρήγμα έχει επεκταθεί κατά 300 μέτρα προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές σε δεκάδες σπίτια και, λόγω της γεωλογικής αστάθειας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης των σπιτιών αλλά και του παρακείμενου ορυχείου της ΔΕΗ.

Επιστήμονες που πραγματοποιήσαν επιτόπια έρευνα διαπίστωσαν ότι αιτία του ρήγματος είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή. Ειδικότερα, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Τσάπανος ανέφερε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι: «Στη Μαυροπηγή υπάρχουν δύο επιφανειακές ρηγματώσεις παράλληλες μεταξύ τους, οι οποίες κινούνται με διαφορετική ταχύτητα. Όλη αυτή η υπερδιέγερση οφείλεται σε αίτια που είναι ξεκάθαρα και συνδυάζονται με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της γεωλογικής ομάδας του ΙΓΜΕ Νίκος Νικολάου υπογράμμισε πως «διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο δίμηνο που επεκτάθηκε το ορυχείο προς τον οικισμό, αυξήθηκε η ένταση των οριζόντιων μετακινήσεων στην περιοχή βόρεια του οικοδομικού χώρου, καθώς και οι κατακόρυφες μετακινήσεις βορειοδυτικά του οικισμού».

Αντίστοιχα ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης σημείωσε ότι «εδώ σαφώς προσδιορίζεται ότι η αιτία είναι η εκφόρτιση των τάσεων λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας» ενώ άφησε αιχμές κατά της ΔΕΗ για απόκρυψη στοιχείων, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ καλά θα έκανε να μας έδινε περισσότερα δεδομένα, ώστε να βγουν σωστότερα συμπεράσματα. Έχει κάποια δεδομένα από τα κλεισίμετρα από γεωτρήσεις, που παρακολουθούν την κίνηση στο υπέδαφος, τα οποία, αν και τα ζητήσαμε, δεν μας τα έδωσε».

Μετά την έρευνα, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έκρινε αναγκαία την μετεγκατάσταση του οικισμού, ενώ ήδη έχει αρχίσει ο έλεγχος όλως των κτισμάτων της Μαυροπηγής. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης στη «Μακεδονία»: «Σκοπός μας είναι να εκκενωθούν άμεσα οι ακατάλληλες κατοικίες, όσες δηλαδή κριθούν επικίνδυνες». Επιπλέον, επισήμανε ότι «για να εγκατασταθούν οι κάτοικοι σε άλλη περιοχή, η ΔΕΗ θα καταβάλει στους ιδιοκτήτες των κατοικιών το 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται, ενώ η υπόλοιπη αποζημίωση θα τους δοθεί, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης του οικισμού, με την έκδοση της οριστικής δικαστικής».

Πηγή: http://tvxs.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

20 τόνοι του ψαριού βρέθηκαν σε Νορβηγική ακτή

20 τόνοι του ψαριού βρέθηκαν σε Νορβηγική ακτή!Χιλιάδες ψάρια...

Περισσότερα...

468 είδη άγριων ζώων είναι υπό εξαφάνιση

468 είδη άγριων ζώων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό Κόκκινο...

Περισσότερα...

90 κιλά το μέσο βάρος της χελώνας καρέτα-καρέτα

90 κιλά είναι μέσο βάρος μιας χελώνας καρέτα-καρέτα, το οποίο σε...

Περισσότερα...

15 ημέρες ζωής έχει η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο!

15 ημέρες ζει η πεταλούδα Εφήμερον.   Το άνοιγμα των φτερών της...

Περισσότερα...

15 συχνότερα λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση

15 συχνότερα λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση! Όλο και...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr