ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Γεω 2 τεκτονικές πλάκες... αλλάζουν συνήθειες!
2 τεκτονικές πλάκες... αλλάζουν συνήθειες! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Markos   
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 19:36

2 τεκτονικές πλάκες, αυτές της Ευρώπης και της Αφρικής... αλλάζουν συνήθειες!

Αντιστροφή της γεωλογικής διεργασίας ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες Ευρώπης και Αφρικής βλέπουν οι επιστήμονες. Είναι γνωστό ότι οι τεκτονικές πλάκες Ευρώπης και Αφρικής πλησιάζουν η μια την άλλη κατά λίγα εκατοστά ετησίως, διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σεισμικών δονήσεων στην Μεσόγειο. Επί εκατομμύρια χρόνια το βόρειο τμήμα της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας "βυθιζόταν" κάτω από το νότιο τμήμα της ευρωπαικής πλάκας. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις οι δύο πλάκες συνεχίζουν να συγκλίνουν αλλά η ευρωπαική πλάκα είναι πλέον πιθανότατα εκείνη που γλιστράει κάτω από την Αφρικανική φαινόμενο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν "επιστημονικά συναρπαστικό".

Την διαπίστωση έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης που παρουσίασαν την μελέτη τους στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη. "Η Αφρικανική πλάκα εχει σταματήσει να βυθίζεται, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο πλάκες συνεχίζουν να κινούνται η μια προς την άλλη. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να γινόμαστε μάρτυρες της έναρξης μιας νέας γεωλογικής διεργασίας και πιο συγκεκριμένα της βύθισης της Ευρώπης κάτω από την Αφρική" δήλωσε στο BBC o Ρίνους Βόρτελ, επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη αναφέρει ότι η διαδικασία σύγκλισης των δύο πλακών παρεμποδίζεται μερικώς στην περιοχή της Τουρκίας επειδή σε εκείνο το σημείο οι δύο πλάκες συγκρούονται. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αφρικανική ήπειρος είναι πιο ελαφριά διακόπτει την βύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρωπαική. Επιπλέον ορισμένα μέρη της αφρικανικής πλάκας από αυτά που ήταν βυθισμένα κάτω από ευρωπαική αποσπάστηκαν και πλέον έχουν πορεία βύθισης βαθιά στον μανδύα της Γης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για καλυφθεί το κενό ορισμένα τμήματα της ευρωπαικής πλάκας έχουν αρχίσει να κινούνται προς τον νότο. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Βαλεαρίδες, η Κορσική, η Σαρδηνία αλλά και η Κρήτη είναι ανάμεσα στις περιοχές που έχουν αρχίσει να κινούνται νότια. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την σεισμική δραστηριότητα στην Μεσόγειο και υποστηρίζουν ότι έχει χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή η γεωλογική μεταβολή που θα οδηγήσει στη βύθιση της ευρωπαικής πλακας κάτω από την αφρικανική. επιβεβαιώνοντας έτσι τη μελέτη τους.

Πηγή: www.tovima.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

2.000 απόρρητα έγγραφα για τα UFO στη δημοσιότητα!

2.000 απόρρητα έγγραφα για τα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα...

Περισσότερα...

2 μέτρα κατά της κακοποίησης αδέσποτων ζώων

Με τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων στη χώρα μας να αυξάνονται...

Περισσότερα...

95% αέρας και κρύσταλλοι αποτελούν τις νιφάδες του χιονιού.

95% αέρας που περιέχει πολλούς κρυστάλλους τον ένα πάνω στον άλλο,...

Περισσότερα...

30 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ασία

30 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ασία! Περισσότεροι από 30...

Περισσότερα...

20 στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά

20 στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά! Είκοσι...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση