ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Γεω 1 στα 5 φυτά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης
1 στα 5 φυτά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2011 09:30

1 στα 5 φυτά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης Η πιο πλήρης επιστημονική μελέτη των φυτών που έχει γίνει ποτέ διεθνώς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον ένα στα πέντε φυτά (ποσοστό 22%) του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ένα ποσοστό ανάλογο με τα απειλούμενα θηλαστικά.

Αν και η νέα εκτίμηση εγείρει ανησυχίες, είναι πολύ πιο αισιόδοξη από μια προηγούμενη μελέτη που είχε εκτιμήσει ότι πολύ περισσότερα, σχεδόν τρία στα τέσσερα φυτά (ποσοστό 70%), κινδυνεύουν.

Οι επιστήμονες επέλεξαν τυχαία 7.000 είδη φυτών από όλες τις μείζονες φυτικές ομάδες, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα για την κατάσταση των συνολικά 380.000 έως 400.000 ειδών φυτών που είναι γνωστά μέχρι σήμερα. Από αυτά, διαπιστώθηκε ότι για τα περίπου 3.000 (ποσοστό 33%) δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες, ώστε να γίνει αξιόπιστη αξιολόγηση για την κατάστασή τους διεθνώς, ενώ για τα υπόλοιπα 4.000 κατέστη εφικτό να γίνει αυτή η εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη ένα συνδυασμό επιμέρους εκτιμήσεων (για τον απόλυτο αριθμό των άγριων φυτών, το ρυθμό μείωσής τους, τη συνολική επιφάνεια του εδάφους που πιστεύεται ότι καλύπτουν κ.α.).

Από αυτά τα 4.000 φυτά, το 4% θεωρείται ότι απειλείται σε κρίσιμο βαθμό, το 7% ότι απειλείται και το 11% ότι είναι ευάλωτα, συνεπώς συνολικά το 22% των φυτών βρίσκεται υπό μεγαλύτερη ή μικρότερη απειλή. Το 63% δεν κινδυνεύει, ενώ για το υπόλοιπο 5% τα στοιχεία κρίθηκαν ανεπαρκή.

Το ποσοστό των απειλούμενων φυτών είναι ανάλογο με αυτό των απειλούμενων θηλαστικών στην "κόκκινη λίστα" της IUCN, χειρότερο από το ποσοστό των απειλούμενων πουλιών (κάτω του 10%) και καλύτερο από εκείνο των αμφίβιων (άνω του 25% απειλούνται) ή των κοραλλιών. Περίπου τα δύο τρίτα των απειλούμενων φυτών βρίσκονται στα τροπικά βροχο-δάση, ενώ τα γυμνόσπερμα φυτά (μια κατηγορία που περιλαμβάνει τα κωνοφόρα) είναι αυτά που βρίσκονται στην χειρότερη θέση. Σε σχέση με τα τουλάχιστον 380.000 είδη φυτών, έχουν βρεθεί 5.490 είδη θηλαστικών, 10.027 είδη πουλιών και 6.285 είδη αμφίβιων.

 

Πηγή: http://health.ana-mpa.gr/...


 

Δείτε ακόμα...

10,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα νησί, χάθηκε!

10,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα ήταν το ακατοίκητο νησάκι Νιού Μουρ,...

Περισσότερα...

20 στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά

20 στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά! Είκοσι...

Περισσότερα...

40% της ενέργειας απο Ανανεώσιμες Πηγές!

40% της ενέργειας απο Ανανεώσιμες Πηγές! Το μερίδιο των...

Περισσότερα...

120 τρισεκατομμύρια μίλια μακριά η νέα μας Γη!

120 τρισεκατομμύρια μίλια (20 έτη φωτός μόλις) μακριά η νέα μας Γη!...

Περισσότερα...

1 Γιγαβάτ η ισχύς φωτοβολταϊκού-μαμούθ

1 Γιγαβάτ η ισχύς φωτοβολταϊκού-μαμούθ! Το μεγαλύτερο...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση