ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr
Home Φύση Ζώα 5 είδη ζώων που δεν πρόκειται να χαθούν ποτέ
5 είδη ζώων που δεν πρόκειται να χαθούν ποτέ Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 14:10

5 είδη ζώων που δεν πρόκειται να χαθούν ποτέ! Η απίστευτη ιστορία της οικόσιτης γάτα Χόλι, που περπάτησε 320 χιλιόμετρα και επέστρεψε σπίτι της, κάνει το γύρο του διαδικτύου, απασχολώντας τα παγκόσμια μέσα. Όμως η Χόλι δεν είναι το μόνο ζώο με «φυσικό GPS».

«Κάθε ζώο που επιστρέφει στη γενέτειρα του μετά από ένα μακρύ ταξίδι είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Μάρτιν Γουικέλσκι, ειδικός σε θέματα μετακίνησης ζώων στο Ινστιτούτο Max Planck.

«Πολλά ζώα έχουν ένα ενσωματωμένο μαγνητικό σύστημα, σαν GPS» εξηγεί ο Γουικέλσκι. Αν και είναι ακόμη άγνωστο για το πώς βρίσκουν το δρόμο τους τα ζώα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο και η όσφρηση.

Ωστόσο δε ξέρουμε κατά πόσο ισχύει το θέμα της όσφρησης για όλα τα είδη ζώων που έχουν «φυσικό GPS». Μετά από εκτεταμένες επιστημονικές μελέτες, οι ερευνητές παρουσίασαν τα 5 ζώα που δε πρόκειται να χαθούν ποτέ όσο μακριά κι αν πάνε.

1. Χέλια
Τα μακριά, οστεώδη πλάσματα του βυθού κάνουν επικές μυστηριώδεις εκδρομές σε ολόκληρους τους ωκεανούς. Το ευρωπαϊκό χέλι, για παράδειγμα, έχει γεννηθεί σε ποταμούς της Ευρώπης, αλλά ταξιδεύει όλη τη διαδρομή προς τη Θάλασσα των Σαργασσών σε απόσταση χιλιάδων μιλίων, με στόχο την αναπαραγωγή, όμως τα μωρά τους στη συνέχεια επιστρέφουν στο ποταμούς της Ευρώπης και, όταν έρθει η ώρα για να αναπαραχθούν ακολουθούν τον δρόμο των γονιών τους για τη Θάλασσα των Σαργασσών. "Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς το κάνουν," είπε ο Γουικέλσκι
2. Bar-Tailed Godwit
Αυτό το παράξενο πτηνό μπορεί να πετάξει για λόγους αναπαραγωγής από την Αλάσκα ως τη Νέα Ζηλανδία. Το 2007, ένα θηλυκό κέρδισε το «βραβείο» για το μεγαλύτερο non-stop ταξίδι που μετρήθηκε ποτέ: 11.500 χιλιόμετρα από την Αλάσκα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Το πουλί ολοκλήρωσε το ταξίδι σε μόλις εννέα ημέρες, σύμφωνα με βιολόγους που παρακολούθησαν την πτήση με τη χρήση δορυφορικών ετικετών.
3. Blackpoll Warbler.
Αυτό το πτηνό των δασών τηςΒόρειας Αμερικής ξέρει πως να φτάσει κάθε χειμώνα στο καταφύγιο του στη Βενεζουέλα, εξηγεί ο Γουικέλσκι. Το πουλί μπορεί να πετάξει για εκατό ώρες πάνω στον ανοιχτό ωκεανό, ωστόσο στην επιστροφή παίρνει την πιο εύκολη διαδρομή, σταματώντας σε έδαφος για να ξεκουραστεί και να φάει.
4. Νυχτερίδες του Μεξικού
Τα ιπτάμενα θηλαστικά του Τέξας είναι γνωστά για την ικανότητά τους να προσανατολίζονται με ηχητικά κύματα μέσα στις σπηλιές, όμως η ικανότητά τους ξεπερνάει κάθε φαντασία. Μπορούν να πετάξουν μέχρι και 70 χιλιόμετρα μακριά από τις σπηλιές που κατοικούν αναζητώντας σκώρους ή κουνούπια και να ξαναγυρίσουν πίσω με μεγάλη ευκολία. Χρησιμοποιούν ως σημάδι τη μυρωδιά των άλλων νυχτερίδων για να «σημαδέψουν» το σπίτι τους
5. Μυρμήγκι της Σαχάρα
Αυτά τα έντομα ταξιδεύουν σχετικά μεγάλες αποστάσεις σε σχέση με το μέγεθός τους ( εως και0,5 χιλιόμετρα) από την κεντρική φωλιές τους για να αναζητήσουν τροφή. Ακόμα κι αν τα μυρμήγκια φαίνονται να τρέχουν χαοτικά σε πολλές κατευθύνσεις, θυμούνται ακριβώς πόσο μακριά θα πάνε μετρώντας τα βήματά τους, και βρίσκουν το δρόμο για το σπίτι τους, πράγμα ζωτικής σημασίας για αυτά, αφού αν μείνουν έξω από πάρα πολύ καιρό, θα τηγανιστούν κυριολεκτικά από τον ήλιο.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

4 εισιτήρια εθελοντισμού στη WWF!

4 εισιτήρια εθελοντισμού στη WWF! Κρήτη, Ζάκυνθος, Κερκίνη και...

Περισσότερα...

3 φορές το μέγεθος της Ελλάδας έχει υποθαλάσσιο ηφαίστειο

3 φορές το μέγεθος της Ελλάδας έχει υποθαλάσσιο ηφαίστειο!...

Περισσότερα...

10.000 συγκρούσεις αεροπλάνων με πουλιά!

10.000 περίπου συγκρούσεις αεροπλάνων με σμήνη πουλιών...

Περισσότερα...

12 δισ. ευρώ στοιχίζουν στην Ευρώπη οι εισαγωγές

12 δισ. ευρώ στοιχίζουν στην Ευρώπη οι εισαγωγές! Ζώα και φυτά που...

Περισσότερα...

33 χρόνια, το Voyager 2, πιστό στο ταξίδι του στο Διάστημα!

33 ?????? ????, ?? Voyager 2 ????? ??? ?????? ??? ??? ????????! ? ????????? 2 (Voyager 2, ?????????? 2) ????? ??? ??...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση