ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Ζώα 10 Κανόνες για Μεταφορά κατοικίδιου σε τρένα-ΚΤΕΛ
10 Κανόνες για Μεταφορά κατοικίδιου σε τρένα-ΚΤΕΛ Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 08:48

10 Κανόνες για Μεταφορά κατοικίδιου σε τρένα-ΚΤΕΛ. Το τι εφαρμόζεται στην πράξη μπορεί να διαφέρει γι αυτό ενημερωθείτε και απαιτήστε συμμόρφωση των ΜΜΜ.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ & ΚΤΕΛ

 • Επιτρέπεται να πάρω τον σκύλο μαζί μου σε αστικό λεωφορείο για μερικές στάσεις;

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 4039/2012 επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.

 • Τι ισχύει για το ταξίδι μεγαλόσωμων σκύλων σε υπεραστικά λεωφορεία;

Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ) είναι ξεκάθαρη: επιτρέπονται μόνο ζώα έως 7 κιλά στα ΚΤΕΛ, σε κλουβάκι μεταφοράς, υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών (και όχι των αποσκευών). Συνεπώς, μεσαία ή μεγαλόσωμα σκυλιά δεν μπορούν να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ.

 • Το μέγεθος του ζώου επηρεάζει εάν θα ταξιδέψει δίπλα μου ή στο χώρο των αποσκευών;

Σαφώς το μέγεθος είναι κριτήριο και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα ήταν το ίδιο εύκολο ένα μεγαλόσωμο λυκόσκυλο να μπει πίσω από τα καθίσματα ενός ΚΤΕΛ. Θα ήταν ταλαιπωρία και για το ίδιο το ζώο. Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο κριτήριο που πρέπει να έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες στο μυαλό τους είναι ο χώρος των αποσκευών να έχει ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα ζώα.

Στα αεροπλάνα για παράδειγμα, ζώα άνω των 8 κιλών ναι μεν ταξιδεύουν στο κλουβί τους στο χώρο των αποσκευών αλλά ουσιαστικά τα αεροσκάφη έχουν παροχή οξυγόνου και εκεί. Αλλιώς οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες!

 • Χρειάζεται να έχω μαζί μου το βιβλιάριο του σκύλου μου;

Ναι, η παραπάνω απόφαση αναφέρει: Προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.

 • Έχει το δικαίωμα ο οδηγός να αρνηθεί την επιβίβαση μου μαζί με τον σκύλο μου;

Παρότι η απόφαση, που κοινοποιήθηκε σε όλα τα ΚΤΕΛ, είναι σαφής και ορίζει ότι τα ζώα (έως 7 κιλά) επιτρέπονται εντός της καμπίνας και απαγορεύει ξεκάθαρα την τοποθέτηση τους στο χώρο των αποσκευών, δυστυχώς συνεχίζονται ακόμη οι καταγγελίες για οδηγούς που αρνήθηκαν παράνομα και αυθαίρετα το ταξίδι μικρόσωμου ζώου στην καμπίνα των επιβατών.

 

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν πρέπει να δέχονται να τοποθετείται το ζώο στο χώρο των αποσκευών.

ΤΡΕΝΑ

 • Ποιος είναι ο κανονισμός για τον σκύλο στο τρένο;

Καταρχήν, ο νόμος 4039/2012 αναφέρει ότι επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.

Επίσης, το άρθρο 78 του ΚΑΜΕΣ (Κανονισμού των διά σιδηροδρόμου μεταφορών) (δεν ισχύει για το Intercity) αναφέρει ότι στα επιβατικά οχήματα γίνονται δεκτά, κατ' εξαίρεση, μικρόσωμα κατοικίδια ζώα (σκύλοι, γάτες, πουλιά) κλεισμένα σε κλουβιά, κιβώτια, καλάθια ή άλλες κατάλληλες συσκευασίες. Ειδικά μικρόσωμοι σκύλοι είναι δυνατό να γίνουν δεκτοί και χωρίς συσκευασία. Η παραλαβή των ζώων σε αυτά τα διαμερίσματα επιτρέπεται με τις εξής προϋποθέσεις:

 • δεν ενοχλούν με οποιοδήποτε τρόπο τους επιβάτες,

 • δεν είναι αντίθετη σε νόμιμες απαγορευτικές διατάξεις,

 • κανένας από τους επιβάτες δεν έχει αντίρρηση και

 • ότι τα ζώα αυτά είναι δυνατό να μεταφέρονται στα γόνατα ή να τοποθετούνται στους χώρους που προορίζονται για τις αποσκευές χειρός.

 

 • Ο μεγαλόσωμος σκύλος μου μπορεί να ταξιδέψει μαζί μου;

Πρέπει πάντα να καλούμε στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης του μέσου μεταφοράς που μας ενδιαφέρει πριν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε με το ζώο. Ουσιαστικά ο νόμος είναι σαφής: μόνο μικρόσωμα ζώα.

 • Υπάρχει ασφαλής και ευάερος χώρος που θα φιλοξενήσει το ζώο μου εάν δεν μπει στην καμπίνα;

Εφόσον η μεταφορά επιτρέπεται μόνο σε μικρόσωμα και μόνο στα πόδια ιδιοκτήτη, καταλαβαίνουμε ότι δεν γίνεται να τοποθετηθεί το ζώο σε άλλο χώρο.

 • Πληρώνει ξεχωριστό εισιτήριο ο σκύλος μου;

Όχι, σύμφωνα με το άρθρο 78 του ΚΑΜΕΣ (Κανονισμού των διά σιδηροδρόμου μεταφορών) για τη μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων ζώων (σε κλουβάκι μεταφοράς, στα πόδια του ιδιοκτήτη) δεν εισπράττεται κόμιστρο και δεν εκδίδεται τίτλος μεταφοράς.

 • Υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τον ιδιοκτήτη ή μπορούν να με κατεβάσουν από το τρένο εάν ένας επιβάτης δεν επιθυμεί να συνταξιδεύει με τον σκύλο μου;

Ναι, το άρθρο 78 του ΚΑΜΕΣ (Κανονισμού των διά σιδηροδρόμου μεταφορών) για τη μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων ζώων προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος συνεπιβάτης έχει αντίρρηση, το προσωπικό της αμαξοστοιχίας αποφασίζει για την παραμονή ή όχι του ζώου στο διαμέρισμα, για τη μεταφορά στη σκευοφόρο της αμαξοστοιχίας ή ακόμη για τη διάθεση ιδιαίτερου διαμερίσματος, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 79.

 

Πηγή: http://www.econews.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

10 λόγοι που δεν πετάμε τα κατακάθια από τον καφέ!

10 λόγοι που δεν πετάμε τα κατακάθια από τον καφέ! Απολαμβάνουμε...

Περισσότερα...

3.500 είδη κουνουπιών υπάρχουν στον κόσμο!

3.500 περίπου είδη κουνουπιών υπάρχουν ανά τον κόσμο!   Το...

Περισσότερα...

60 λεπτά χρειάζεται για να βυθιστεί η Νέα Υόρκη

60 λεπτά χρειάζεται για να βυθιστεί η Νέα Υόρκη! Σε λιγότερο από...

Περισσότερα...

8 στους 10 πρόθυμοι για «πράσινα» προϊόντα

8 στους 10 πρόθυμοι για «πράσινα» προϊόντα! Σχεδόν 8 στους 10...

Περισσότερα...

53 εκατ. χρόνια πριν η Ανταρκτική ήταν θερμός τόπος

53.000.000 χρόνια πριν η Ανταρκτική, ο ψυχρότερος τόπος στον κόσμο,...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση