ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Ζώα 3 αρκούδες δίνουν με sms το στίγμα τους
3 αρκούδες δίνουν με sms το στίγμα τους Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 08:15

3 αρκούδες δίνουν με sms το στίγμα τους! Δορυφορικό ραδιοκολάρο «φορούν» πλέον 3 αρκούδες στο νομό Καστοριάς που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά.

Ο «Οδυσσέας», ο «Θωρ» και η «Χλόη», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από κτηνίατρο, «φόρεσαν» ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων, τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους, στέλνοντας SMS μέσω διαδικτύου, σχεδόν κάθε μία ώρα.
Ο «Οδυσσέας» ήταν η μικρότερη σε ηλικία αρκούδα (περίπου 1,5 ετών) που ραδιοσημάνθηκε ποτέ από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δραστήριος διανύοντας καθημερινά μεγάλες αποστάσεις. Ο «Θωρ» (θεός του κεραυνού και της αστραπής στη γερμανική και σκανδιναβική μυθολογία) πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι ραδιοσημάνθηκε σε συνθήκες νυχτερινής καταιγίδας ενώ η μοναδική θηλυκή αρκούδα του δείγματος, η «Χλόη», αποτέλεσε και την πιο δύσκολη περίπτωση της επιχείρησης, αφού όταν την πλησίασε η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για να την αναισθητοποιήσει, διαπίστωσε πως πολύ κοντά της βρίσκονταν και μία μεγαλόσωμη αρσενική.

Η παρουσία των ανθρώπων, δεν πτόησε τον αρσενικό αρκούδο, αφού το ένστικτο της αναπαραγωγής ήταν ισχυρό. Η ομάδα παρέμεινε όλη τη νύχτα σε απόσταση ασφαλείας για να επιστρέψει με το ξημέρωμα, οπότε και η «Χλόη» (πήρε το όνομα της από το Δάφνις και Χλόη), ραδιοσημάνθηκε επιτυχώς χωρίς την παρουσία του αρσενικού.

Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του κοινοτικού έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα - Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών», το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την Αναπτυξιακή Καστοριάς.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

99% των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας πετιούνται

99% των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας πετιούνται! «Η ανακύκλωση των...

Περισσότερα...

30% της παραγωγής τροφίμων παγκοσμίως στα σκουπίδια!

30% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων στα σκουπίδια! Κάθε...

Περισσότερα...

230 εκατ. ετών έντομα βρέθηκαν

230 εκατ. ετών έντομα βρέθηκαν! Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της...

Περισσότερα...

3 ζώνες προστασίας για τον Όλυμπο

3 ζώνες προστασίας για τον Όλυμπο! Την οικοτουριστική... Ακρόπολη...

Περισσότερα...

24 φάλαινες προς διάσωση στη Νέα Ζηλανδία

24 φάλαινες προσπαθούν να διασώσουν σε μία απομονωμένη παραλία...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση