ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Ζώα 3 αρκούδες δίνουν με sms το στίγμα τους
3 αρκούδες δίνουν με sms το στίγμα τους Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 08:15

3 αρκούδες δίνουν με sms το στίγμα τους! Δορυφορικό ραδιοκολάρο «φορούν» πλέον 3 αρκούδες στο νομό Καστοριάς που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά.

Ο «Οδυσσέας», ο «Θωρ» και η «Χλόη», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από κτηνίατρο, «φόρεσαν» ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων, τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους, στέλνοντας SMS μέσω διαδικτύου, σχεδόν κάθε μία ώρα.
Ο «Οδυσσέας» ήταν η μικρότερη σε ηλικία αρκούδα (περίπου 1,5 ετών) που ραδιοσημάνθηκε ποτέ από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δραστήριος διανύοντας καθημερινά μεγάλες αποστάσεις. Ο «Θωρ» (θεός του κεραυνού και της αστραπής στη γερμανική και σκανδιναβική μυθολογία) πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι ραδιοσημάνθηκε σε συνθήκες νυχτερινής καταιγίδας ενώ η μοναδική θηλυκή αρκούδα του δείγματος, η «Χλόη», αποτέλεσε και την πιο δύσκολη περίπτωση της επιχείρησης, αφού όταν την πλησίασε η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για να την αναισθητοποιήσει, διαπίστωσε πως πολύ κοντά της βρίσκονταν και μία μεγαλόσωμη αρσενική.

Η παρουσία των ανθρώπων, δεν πτόησε τον αρσενικό αρκούδο, αφού το ένστικτο της αναπαραγωγής ήταν ισχυρό. Η ομάδα παρέμεινε όλη τη νύχτα σε απόσταση ασφαλείας για να επιστρέψει με το ξημέρωμα, οπότε και η «Χλόη» (πήρε το όνομα της από το Δάφνις και Χλόη), ραδιοσημάνθηκε επιτυχώς χωρίς την παρουσία του αρσενικού.

Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του κοινοτικού έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα - Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών», το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την Αναπτυξιακή Καστοριάς.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

421 «Γαλάζιες Σημαίες» για την Ελλάδα το 2010!

421 «Γαλάζιες Σημαίες» ανάμεσα σε 41 χώρες παγκοσμίως και 2η θέση,...

Περισσότερα...

10 χρόνια καιρού σε τρία λεπτά

10 χρόνια καιρού σε τρία λεπτά! Από τον κυκλώνα Κατρίνα που σάρωσε...

Περισσότερα...

4 εντυπωσιακοί καταρράκτες του πλανήτη!

4 εντυπωσιακοί καταρράκτες του πλανήτη! Οι καταρράκτες αποτελούν...

Περισσότερα...

10 οδηγίες του Καλού Ανακυκλωτή!

10 οδηγίες του Καλού Ανακυκλωτή! Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε...

Περισσότερα...

6 τρόποι να θωρακίσετε ενεργειακά το σπίτι σας

6 τρόποι να θωρακίσετε ενεργειακά το σπίτι σας! Όταν λειτουργεί...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση