ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Ζώα 38 είδη φυτών και ζώων συρρικνώθηκαν!
38 είδη φυτών και ζώων συρρικνώθηκαν! Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 08:38

38 είδη φυτών και ζώων συρρικνώθηκαν! Ισχνές αυτή την περίοδο δεν είναι μόνο οι αγελάδες, καθώς η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχουν προκαλέσει την συρρίκνωση του μεγέθους πολλών φυτών και ζώων!

Οι πολικές αρκούδες αναδεικνύονται και πάλι σε θύματα της κλιματικής αλλαγής, αφού, σύμφωνα με τη μελέτη που βασίστηκε σε ανάλυση προηγούμενων μελετών και σε εξέταση απολιθωμάτων, το μέγεθός τους έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, όμως εκτός από αυτές, αντίστοιχη μείωση έχει παρατηρηθεί και στους βατράχους, στα μυρμήγκια, στα ιγκουάνα, στον κοκκινολαίμη της Αυστραλίας, σε ενός είδους γλάρου της Νέας Ζηλανδίας, στον καλιφορνέζικο σκίουρο και στον λύγκα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συρρίκνωση των θαλάσσιων ειδών, όπως τα χτένια, οι γαρίδες και οι καραβίδες. Από την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη όμως έχει επίσης παρατηρηθεί, όπως σημειώνει και η ίδια μελέτη, ότι συρρικνώνονται φυτά και καρποί, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι και οι φράουλες.

Συνολικά η μελέτη καταλήγει ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική συρρίκνωση του μεγέθους 38 ειδών φυτών και ζώων σε σύνολο 85 ειδών που εξετάστηκαν. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η συρρίκνωση των προβάτων της Σκοτίας κατά 5% αλλά και του πτηνού της Βορειοανατολικής Αφρικής και της Νοτιοδυτικής Ασίας, Prinia gracilis, του οποίου το μέγεθος έχει μειωθεί κατά 26%! Συγκεκριμένα, η αύξηση κατά έναν βαθμό Κελσίου στη θερμοκρασία του πλανήτη οδηγεί σε συρρίκνωση κατά 0,5% έως 4% το μέγεθος των θαλάσσιων ασπόνδυλων ζώων και κατά 6% έως 20% το μέγεθος των ψαριών. Αντίστοιχα το μέγεθος των φρούτων, των βλαστών και διαφόρων άλλων ειδών φυτών μειώνεται κατά 3% έως 17%. Η μελέτη, ένας από τους επικεφαλής της οποίας είναι ο επίκουρος καθηγητής Ντέιβιντ Μπίκφορντ του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, καταδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σχέση της μείωσης του μεγέθους των φυτών και των ζώων με την κλιματική αλλαγή και εγείρει ερωτήματα για το εάν οι συνέπειες αυτές μπορεί να επηρεάσουν και την ανάπτυξη του ανθρώπινου πληθυσμού.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/....

 

Δείτε ακόμα...

636.000 μετρήθηκαν οι κρατήρες στον Άρη

636.000 μετρήθηκαν οι κρατήρες στον Άρη! Είναι γνωστό ότι ο Άρης...

Περισσότερα...

8cm μετατοπίστηκε ο άξονας της γης από το σεισμό στη Χιλή

8cm ????????????? ? ?????? ??? ??? ???????? ??? ??????? ??? 8,8 ?????? ??? ????, ??????? ?? ???????? ??? ??????????...

Περισσότερα...

260 τ. χλμ. η παγονησίδα που αποκολλήθηκε στη Γροιλανδία

260 τετραγωνικά χιλιομέτρα έκταση, δηλ. 4 φορές το Μανχάταν, είναι η...

Περισσότερα...

1.000.000 υπογραφές κατά των γενετικά τροποποιημένων!

1.000.000 υπογραφές κατά της έγκρισης των γενετικά τροποποιημένων...

Περισσότερα...

Τα 6 λάθη της ανακύκλωσης

Τα 6 λάθη της ανακύκλωσης! Αν το γυαλί είναι σπασμένο ή το χαρτί...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση