ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Ζώα 6 ζευγάρια γυπαετών απόμειναν στην Κρήτη.
6 ζευγάρια γυπαετών απόμειναν στην Κρήτη. Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Markos   
Σάββατο, 02 Ιουλίου 2011 09:07

6 ζευγάρια γυπαετών στην ελληνική Επικράτεια, όλα στην Κρήτη, και μοναδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη, έχουν απόμεινει σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και καλά νέα. Νεοσσός Γυπαετού γεννήθηκε στην περιοχή των Αστερουσίων Ορέων στην Κρήτη για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια. Η χαρμόσυνη αυτή είδηση είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών προστασίας του είδους, τόσο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όσο και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Την αισιοδοξία για την επιβίωση του είδους σκιάζει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), αποτελούμενου από 24 ανεμογεννήτριες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη επιτυχημένη φωλιά των Γυπαετών και εξ ολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000.

Τα μεγάλα αρπακτικά, όπως ο Γυπαετός και το Όρνιο, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από το 2007, στην ίδια περιοχή του δικτύου Natura 2000, η Ορνιθολογική έχει καταγράψει οχτώ προσκρούσεις Όρνιων [1] (οι επτά θανατηφόρες) στα πτερύγια των ανεμογεννητριών ήδη εγκατεστημένων αιολικών σταθμών.

Η Ορνιθολογική έχει εγκαίρως καταθέσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τους ενεργειακούς της στόχους που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με τη προστασία της βιοποικιλότητας [2]. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος επιλέγει μια μονόπλευρη προσέγγιση, επιτρέποντας την εγκατάσταση αιολικών σταθμών βιομηχανικής κλίμακας σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές [3]. Εκτός της καταστροφής της βιοποικιλότητας όμως, η επιλογή αυτή είναι έντονα αμφισβητήσιμη και όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη.

«Η Ορνιθολογική καλεί το ΥΠΕΚΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιληφθούν την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα δημιουργηθεί στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας με την - από το 2010 - ισχύουσα νομοθεσία. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με ίδιες άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους. Η άμεση ανάκληση όλων των αδειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικούς σταθμούς χωροθετημένους εντός των ΖΕΠ και των μεταναστευτικών διαδρόμων της χώρας κρίνεται αναγκαία, προτού ο όρος «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» μετατραπεί σε έναν ακόμη περιβαλλοντικό ευφημισμό», τονίζει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Πηγή: www.skai.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

19% ανάπτυξη διεθνώς της Αιολικής ενέργειας

19% ανάπτυξη διεθνώς της Αιολικής ενέργειας! Κατά 19% αναπτύχθηκε ο...

Περισσότερα...

3 δασικοί χάρτες της Αττικής προς κύρωση!

Χωρίς να προσδιορίζει την ημερομηνία κύρωσης των δασικών χαρτών...

Περισσότερα...

1/5 των φυσικών πόρων καταλήγουν «στα σκουπίδια»

1/5 των φυσικών πόρων καταλήγουν «στα σκουπίδια»! Αποτελέσματα...

Περισσότερα...

1η σε κατανάλωση ενέργειας η Κίνα το 2009

1η χώρα σε κατανάλωση ενέργειας για το 2009 αναδείχθηκε η Κίνα,...

Περισσότερα...

15 χρόνια μετά εντοπίστηκε Λύγκας

15 χρόνια μετά εντοπίστηκε Λύγκας! Το αιλουροειδές της...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση