ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Ζώα 6 ζευγάρια γυπαετών απόμειναν στην Κρήτη.
6 ζευγάρια γυπαετών απόμειναν στην Κρήτη. Εκτύπωση E-mail
Προτάθηκε από τον/την Markos   
Σάββατο, 02 Ιουλίου 2011 09:07

6 ζευγάρια γυπαετών στην ελληνική Επικράτεια, όλα στην Κρήτη, και μοναδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη, έχουν απόμεινει σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και καλά νέα. Νεοσσός Γυπαετού γεννήθηκε στην περιοχή των Αστερουσίων Ορέων στην Κρήτη για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια. Η χαρμόσυνη αυτή είδηση είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών προστασίας του είδους, τόσο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όσο και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Την αισιοδοξία για την επιβίωση του είδους σκιάζει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), αποτελούμενου από 24 ανεμογεννήτριες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη επιτυχημένη φωλιά των Γυπαετών και εξ ολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000.

Τα μεγάλα αρπακτικά, όπως ο Γυπαετός και το Όρνιο, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από το 2007, στην ίδια περιοχή του δικτύου Natura 2000, η Ορνιθολογική έχει καταγράψει οχτώ προσκρούσεις Όρνιων [1] (οι επτά θανατηφόρες) στα πτερύγια των ανεμογεννητριών ήδη εγκατεστημένων αιολικών σταθμών.

Η Ορνιθολογική έχει εγκαίρως καταθέσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τους ενεργειακούς της στόχους που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με τη προστασία της βιοποικιλότητας [2]. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος επιλέγει μια μονόπλευρη προσέγγιση, επιτρέποντας την εγκατάσταση αιολικών σταθμών βιομηχανικής κλίμακας σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές [3]. Εκτός της καταστροφής της βιοποικιλότητας όμως, η επιλογή αυτή είναι έντονα αμφισβητήσιμη και όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη.

«Η Ορνιθολογική καλεί το ΥΠΕΚΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιληφθούν την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα δημιουργηθεί στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας με την - από το 2010 - ισχύουσα νομοθεσία. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με ίδιες άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους. Η άμεση ανάκληση όλων των αδειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικούς σταθμούς χωροθετημένους εντός των ΖΕΠ και των μεταναστευτικών διαδρόμων της χώρας κρίνεται αναγκαία, προτού ο όρος «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» μετατραπεί σε έναν ακόμη περιβαλλοντικό ευφημισμό», τονίζει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Πηγή: www.skai.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

1.500 είδη αραχνών υπάρχουν στη χώρα μας.

1.500 είδη αραχνών υπάρχουν στη χώρα μας και ανάμεσα σε αυτές είναι...

Περισσότερα...

10πλασιάζει τους κυκλώνες η άνοδος της θερμοκρασίας

10πλασιάζει τους κυκλώνες η άνοδος της θερμοκρασίας! Μια...

Περισσότερα...

3053 νησιά αποτελούν τη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας

3053 νησιά αποτελούν τη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας καλύπτοντας...

Περισσότερα...

6 λεπτά ταξίδι σε όλο το σύμπαν!

6 λεπτά ταξίδι σε όλο το σύμπαν! Το βίντεο ξεκινάει από τα Ιμαλάια...

Περισσότερα...

50 ετών oυρακοτάγκος!

50 ετών oυρακοτάγκος! Με μια τούρτα στα χέρια, στο κέντρο της...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση