ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άνθρωπος 11 εκατοστά σε έναν αιώνα "πήραν" οι Ευρωπαίοι
11 εκατοστά σε έναν αιώνα "πήραν" οι Ευρωπαίοι
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 08:52

11 εκατοστά σε έναν αιώνα "πήραν" οι Ευρωπαίοι! Κατά 11 εκατοστά αυξήθηκε το μέσο ύψος των ανδρών στην Ευρώπη την περίοδο από το 1870 ως το 1980, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Έσσεξ στη Βρετανία, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Μάλιστα αντίθετα με το αναμενόμενο, από την έρευνα προέκυψε ότι το μέσο ύψος αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ των δυο Παγκοσμίων Πολέμων και της Μεγάλης Ύφεσης, περίοδο που επικρατούσε φτώχεια και πείνα, συνθήκες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση του ύψους τη δύσκολη αυτή περίοδο με την απόφαση των γονιών να κάνουν λιγότερα παιδιά. Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι τα μέλη των μικρότερων οικογενειών έχουν αυξημένο μέσο ύψος.

Επιπλέον οι ερευνητές αποδίδουν την αύξηση του μέσου ύψους των Ευρωπαίων ανδρών από 167 εκατοστά σε 178 εκατοστά σε λιγότερο από έναν αιώνα στη γενικότερη βελτίωση της υγείας και τον περιορισμό των ασθενειών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Oxford Economic Papers, ανέλυσε στοιχεία για το ύψος ανδρών ηλικίας περίπου 21 ετών από το 1870 ως το 1980 σε 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως προέκυψε, το ύψος των Ευρωπαίων ανδρών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 11 εκατοστά σε έναν αιώνα, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα.

Για παράδειγμα στην Ισπανία το μέσο ύψος των ανδρών αυξήθηκε κατά 12 εκατοστά, από 163 εκατοστά το 1875 σε 175 εκατοστά το 1975, ενώ στη Σουηδία το μέσο ύψος των ανδρών αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 10 εκατοστά και συγκεκριμένα από 170 σε 180 εκατοστά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιρλανδία, τα Σκανδιναβικά κράτη, η Ολλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Γερμανία, ο ρυθμός αύξησης του μέσου ύψους επιταχύνθηκε σημαντικά μεταξύ των δυο Παγκοσμίων Πολέμων και της Μεγάλης Ύφεση, περίοδο κατά την οποία σημειώθηκαν σημαντικά επιτεύγματα στη σύγχρονη ιατρική και τις υπηρεσίες υγείας.

Εκτός από τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν, όπως για παράδειγμα η απόφαση για μικρές οικογένειες, οι επιστήμονες συνδέουν τη σημαντική αύξηση του μέσου ύψους των Ευρωπαίων ανδρών με τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, τις πιο υγιεινές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, την εκπαίδευση, τη διατροφή και τις καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες
Πηγή: http://www.econews.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

92 χλμ με μόλις 0.92 ευρώ από οικολογικό αυτοκίνητο!

92  χλμ με μόλις 0.92 ευρώ από οικολογικό αυτοκίνητο!! Ο σχεδιαστής...

Περισσότερα...

200 ευρώ το στρέμμα αποφέρει άγνωστη καλλιέργεια

200 ευρώ το στρέμμα αποφέρει άγνωστη καλλιέργεια! Ποια άγνωστη...

Περισσότερα...

33 τόνοι υλικά ανακυκλώνονται κάθε μέρα στο Βόλο

33 τόνοι υλικά ανακυκλώνονται κάθε μέρα στο Βόλο! Με επιτυχία...

Περισσότερα...

1 στα 5 ασπόνδυλα απειλούνται με αφανισμό!

1 στα 5 ασπόνδυλα απειλούνται με αφανισμό! Σε τροχιά αφανισμού...

Περισσότερα...

60 χλμ μήκους ποταμός στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας!

60 χιλιομέτρα μήκους ποταμός στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας!...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση