ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άνθρωπος 9,5 δισ. ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050
9,5 δισ. ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050
Προτάθηκε από τον/την nmystakidis   
Τρίτη, 08 Μαϊου 2012 08:42

9,5 δισ. ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050! Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει μια νέα έκθεση που φέρει τον τίτλο «Οι άνθρωποι και ο πλανήτης» κάνοντας λόγο για «κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αποτυχίες και καταστροφές σε κλίμακα που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί». «Είναι μία απολύτως κρίσιμη περίοδος για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, με βαθιές αλλαγές για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία, καθώς και για το φυσικό περιβάλλον.

Το «μέσο» σενάριο του ΟΗΕ εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 9,5 δισ. το 2050 και θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια έως το τέλος του 21ου αιώνα (από περίπου 7 σήμερα), προτού αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά. Αυτά τα 3 δισεκατομμύρια παραπάνω άνθρωποι από σήμερα έως το 2100 θα προέλθουν κυρίως από τις λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως της Αφρικής (περίπου 2 δισ.). Πάνω από το 50% του πληθυσμού της γης θα ζει πλέον σε πόλεις.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα ελέγχου των γεννήσεων και ο αριθμός γεννήσεων στις φτωχές χώρες δεν πέσει στο επίπεδο σχεδόν των πιο πλούσιων, τότε υπάρχει κίνδυνος ο πληθυσμός της γης να εκτιναχθεί στα 22 δισ., από τα οποία τα 17 δισ. μόνο στην Αφρική. Ακόμη, οι επιστήμονες της Royal Society επισημαίνουν την ανάγκη για επέκταση της καθολικής εκπαίδευσης του πληθυσμού, για έξοδο των φτωχότερων 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων του πλανήτη από τις συνθήκες ακραίας φτώχειας που βιώνουν (ζουν με λιγότερο από ένα ευρώ τη μέρα), για αύξηση στην κατανάλωση νερού και τροφίμων, για εξοικονόμηση πρώτων υλών και τροφών, για μείωση του οικολογικού «αποτυπώματος» του αναπτυγμένου κόσμου (χωρίς να υποχωρήσει η ευημερία των πολιτών) κ.ά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα (δείκτης της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής) μπορεί να είναι έως 50 φορές μεγαλύτερη στον αναπτυγμένο κόσμο σε σχέση με τον αναπτυσσόμενο και, ταυτόχρονα, το νερό που καταναλώνει ένα παιδί σε μία αναπτυγμένη χώρα να είναι 30-50 φορές περισσότερο σε σχέση με ένα παιδί σε μία φτωχή χώρα. «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε έναν κόσμο που συνεχίζει να είναι τόσο άνισος ή που γίνεται ακόμα πιο άνισος», υπογράμμισε ο σερ Σάλστον.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/...

 

 

Δείτε ακόμα...

84 εκατομμύρια άστρα περιέχει ο γαλαξίας μας

84 ??????????? ????? ???????? ? ???????? ???! ??????????? ??? 84 ??????????? ????? ???????? ? ???????? ??????? ???...

Περισσότερα...

106 προτάσεις εγκρίθηκαν για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

106 προτάσεις εγκρίθηκαν για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»!...

Περισσότερα...

2.500 τ.χλμ παγόβουνο αποκολλήθηκε

2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα παγόβουνο αποκολλήθηκε πριν από 3...

Περισσότερα...

5 κατηγορίες ονείρων για άντρα και γυναίκα!

5 κατηγορίες ονείρων διαφορετικές για άντρα και γυναίκα έφερε...

Περισσότερα...

9 νέα είδη ταραντούλας αποκαλύφθηκαν!

9 νέα είδη ταραντούλας αποκαλύφθηκαν! Εννέα νέα είδη ταραντούλας...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση