ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαφήμιση
Home Φύση Άνθρωπος 150 κάτοικοι σε οικολογικό στρουμφοχωριό!
150 κάτοικοι σε οικολογικό στρουμφοχωριό!
Προτάθηκε από τον/την Mixalis   
Τρίτη, 03 Μαϊου 2011 09:22

Το Τόρουπ είναι μια περιοχή 300 ατόμων που βρίσκεται στη βόρεια Δανία που αξίζει να επισκεφτείτε. Τι το ιδιαίτερο έχει; Μισοί από αυτούς τους κατοίκους διαμένουν στο οικολογικό χωριό Ντισεκιλντε (Dyssekilde) που έχει κατασκευαστεί με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.

Οι ιδρυτές του Ντισεκιλντε είχαν κοινό όραμα για δημιουργία μιας κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά βιώσιμης κοινωνίας. Ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 1982 ενώ η κατασκευή του άρχισε το 1990. Την εποχή που ξεκίνησαν την κατασκευή του οικολογικού χωριού, η ευρύτερη περιοχή του Τόρουπ ήταν σε ύφεση και «αργοπέθαινε». Με την κατασκευή λοιπόν του Ντισέκιλντε, η περιοχή ξαναζωντάνεψε. Εγκαταστάθηκαν νέοι κάτοικοι και ολόκληρες οικογένειες. Για το γεγονός αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι υποδομές που δημιουργήθηκαν όπως σχολεία και παιδικοί σταθμοί.

 

Σημαντικό είναι πως το οικολογικό χωριό αποτελείται από πέντε ομάδες σπιτιών. Την ομάδα θόλων (με σπίτια σε σχήμα θόλου), το Dysager (τρία εξαγωνικά σπίτια, σχεδιασμένα από ιδιώτες και κατασκευασμένα από μεταχειρισμένα υλικά), το Solpetten (τρία σπίτια Folkesol, με έξι διαμερίσματα και δυο διπλά σπίτια, σχεδιασμένα για να αποθηκεύουν τη μέγιστη ηλιακή θερμότητα), το Yggdrasil (ιδιωτικά σπίτια, κατασκευασμένα από υλικά όπως άχυρο, κορμούς δέντρων, πηλό και κοχύλια) και το Hojager (ομάδα σπιτιών ενωμένα στη σειρά).

Το χωριό έχει το δικό του σύστημα βιολογικού καθαρισμού του νερού και είναι σημαντικό πως οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται τα 12 στρέμματα γης που διατίθενται για οργανικές καλλιέργειες και για βοσκοτόπους ζώων. Καταλήγουν λοιπόν να τρέφονται με βιολογικά προϊόντα. Η ύπαρξη ανεμογεννήτριας 450KW παράγει σημαντικό ποσό ενέργειας που βοηθά την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων των κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως όλα τα σπίτια έχουν ενεργό σύστημα ηλιακής θέρμανσης.

 

Πηγή: http://www.flowmagazine.gr/...

 

Δείτε ακόμα...

298 εκατ. ετών δάσος κάτω από ηφαιστειακή τέφρα

298 εκατ. ετών δάσος κάτω από ηφαιστειακή τέφρα! Eνα τροπικό δάσος...

Περισσότερα...

10 σημεία που υπερτερούν τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας

10 λόγοι για να προτιμήσουμε προϊόντα βιολογικής γεωργίας! Η...

Περισσότερα...

115 χρόνια μετά «ξύπνησε» ξανά

115 χρόνια μετά «ξύπνησε» ξανά! Ένα ηφαίστειο στη Νέα Ζηλανδία...

Περισσότερα...

95.000 έτη πριν η "έξοδος" του Homo Sapiens

95.000 ??? ???? ? "??????" ??? Homo Sapiens! ??? ???????? ???????? ??? ? ????? "??????" ??? ??? ?????? ???? ???...

Περισσότερα...

1.400.000 αποδημητικά πτηνά σκοτώθηκαν στην Κύπρο φέτος

1,4 εκατομμύρια (περίπου) τσίχλες, κοκκινολαίμηδες και άλλα μικρά...

Περισσότερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΜΜΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Numberland.gr